Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren. Gebruikt u toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu om terug te gaan.

Coronavirus: Fabrikanten vragen steun

De Europese automerken slaken een noodkreet door de coronacrisis. Ze vragen hulp aan bij onder meer de Europese Unie bij wat ze de zwaarste crisis in hun bestaan noemen. Daar kan je wel enkele kritische kanttekeningen bij maken.

Dat de situatie ernstig, tegen het hopeloze aan zelfs, is, mag voor iedereen duidelijk zijn. De Europese autofabrieken zijn dicht, en wanneer ze opnieuw kunnen openen is nog lang geen uitgemaakte zaak. Daar komt bij dat er een tekort aan onderdelen is. Maar het allerbelangrijkste: de vraag is weggevallen. Wie zou er nu ook een auto willen kopen? Renault zegt dat het de vraag naar sommige modellen met 90 procent zag dalen. Om de jobs van 14 miljoen mensen in Europa veilig te stellen, vragen de autoconstructeurs daarom nu om financiële steun van Europa en van de nationale overheden.

1million-SKODA-image-31102017FA

Kanttekening

De zwaarste crisis ooit komt op ons af, klinkt het de Europese constructeurskoepel ACEA. Dit is niet gelogen, dat zien wij ook wel. Maar anderzijds: het is nog maar net iets meer dan 10 jaar geleden dat de autofabrikanten met hetzelfde argument steun kwamen vragen na de bankencrisis. Je kan toch niet elke 10 jaar steun komen vragen. Er is nog een tweede aspect: FCA heeft nog maar net laten weten dat het in de aanloop naar de fusie met PSA 5 miljard (!) euro aan dividenden aan de aandeelhouders uitkeert. Ook PSA keert stevige winsten uit. Volkswagen maakte nog maar net bekend dat het vorig jaar 1,9 miljard euro winst maakte, Audi deed nog beter met 4,5 miljard euro. Dat er steun verleend zal moeten worden, staat als een paal boven water. Maar daar mogen van overheidswege deze keer toch zware garanties aan verbonden worden.

426201814 Nissan fuses pioneering electric innovation and ProPILOT technology to

Slecht moment

Nog een andere vraag: heeft de elektrische auto nu al de genadeslag gekregen? Deze crisis kon op geen slechter moment komen: de autoconstructeurs proberen de elektrische auto aan te prijzen op een moment dat die voor de meerderheid van de potentiële kopers nog veel te duur is. Vermoedelijk staan er na deze crisis nog veel minder mensen te popelen om tussen 40.000 euro en 80.000 euro uit te trekken voor een elektrische auto. Sommige merken vragen nu al dat de Europese Unie het boetesysteem zou laten vallen dat sinds dit jaar begint. Hierdoor moeten constructeurs die de CO2-normen niet halen, zware boetes betalen aan de EU.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Mercedes C-111 II: Laboratorium voor alle andere Mercedes’en

Autonieuws

Skoda: Hoe blijft de auto coronavrij?

Autonieuws

VW e-Bulli: Meer dan een stunt

Autonieuws
Ontdek meer