Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Elektrische Mini bestond 20 jaar geleden al... maar BMW wist van niets

Lang voor het Britse merk koos voor een volledig elektrische aandrijflijn gaf Hollywood drie Mini’s al een elektromotor. En dat zonder medeweten van moederhuis BMW...

Wie dacht dat een elektrische Mini een recent idee was, heeft het mis. Zo’n 20 jaar voor de lancering van de Mini Cooper SE moest de filmploeg van The Italian Job drie Mini Cooper S-modellen van de generatie R53 ombouwen naar elektrische versies. De stad Los Angeles, waar de film gedraaid werd, wilde namelijk geen schadelijke uitlaatgassen in zijn metrotunnels. En de elektrische Mini van BMW... die bestond nog niet.

AS24 Italian Job trappen

Dat verklaarde de regisseur van de film, F. Gary Gray, in 2003 in een documentaire over de Mini’s uit The Italian Job. “Zij (Los Angeles, nvdr.) wilden ons geen toestemming geven om in de tunnels te rijden met auto’s met verbrandingsmotoren. Dus zei ik: “Ok, we zoeken elektrische versies en dan lukt het wel”. Maar BMW zei ons dat er geen elektrische Mini bestond. Mijn autospecialist heeft toen drie elektrische Mini’s gebouwd, destijds de enige ter wereld.”

AS24 Italian Job affiche

De iconische scène kan je (in het Engels) via deze link opnieuw bekijken:

(Foto's: Paramount Pictures)

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Toyota GT86 wijzigt van naam, niet van karakter (2021)

Autonieuws

Seat Tarraco gaat aan de stekker

Autonieuws

MG neemt elektrische tweezitter mee naar Shanghai

Autonieuws
Ontdek meer