Geen Belgische rally-omloop zo mythisch als die van Ieper. De Ardeca Ypres Rally 2025 (zoals ‘ie officieel heet) is ondertussen al toe aan de 60ste editie. Een feestnummer waar Autoscout24 aanwezig was. Niet enkel om de sfeer op te snuiven naast het parcours en in het servicepark, maar ook om exclusief plaats te nemen in een rallywagen tijdens een shakedown!
Turbo-Polo!
Nee, zelf achter het stuur kruipen deden we niet. Al konden we beroep doen op Gilles Pyck, een West-Vlaming die de Ieperse binnenwegen op z’n duim kent. De ideale persoon dus om te zien hoe idyllisch de Rally van Ieper wel kan zijn aan snelheden die ver boven de 150 km/u gaan. De 29-jarige Pyck doet dat trouwens niet helemaal op zichzelf. Hij krijgt ondersteuning van Volkswagen België (Volkswagen heeft officieel geen Motorsport-tak meer) en koos voor een geprepareerde Volkswagen Polo Rally2 van SXM Competition.
Om je een idee te geven: de Polo Rally2 pakt uit met een geprepareerde 1.6-liter viercilinder turbobenzine van ruwweg 275 pk, een sequentiële vijfbak, vierwielaandrijving en een minimaal gewicht van 1.230 kg. In de huidige EV- en supercar-tijden klinkt dat niet waanzinnig, maar het is de ophanging waar een rallywagen het verschil maakt.
Zweten geblazen
Toegegeven, het weer zat ons niet mee. Nee, we hebben het niet over regen, maar wel over hitte! Met temperaturen die richting de 30 graden kropen en een volledig racepak (brandvertragend ondergoed incluis), was het bakken en braden in de Polen richting de start. Als je ooit een rallywagen hebt zien voorbijkomen met wapperende deuren, dan begrijp je nu waarom! Het doel heiligt echter het ongemak (of hoe gaat dat spreekwoord?), want rond 20u30 ‘s avonds, met de krekels op de achtergrond, stonden we klaar aan de start van shakedown in Boezinge. Niet dat we veel hoorden van de naburige dieren, want de Polo knetterde als een malle bij het aftellen van de marshal. Eenmaal de hand van de marshall uit het zicht verdween, knalde de Polo richting de eerste lange rechtse.
De beheersing van Gilles Pyck is noemenswaardig, net zoals het vertrouwen die de Polo geeft. Dit is een auto die efficiëntie dicteert, zoals je verwacht van een Duitser. Met topsnelheden van 190 km/u op een kleine binnenweg, perfect uitgevoerde haarspeldbochten met de handrem en ongelooflijk strak afgesneden bochten, passeerde de finish nog voor onze hersenen gekalibreerd waren aan wat er allemaal aan de hand was. Dit. Is. Kicken!
Omgekeerde wereld
De grote aha-belevenis van onze stint als copiloot heeft vooral met die ophanging van de rallywagen te maken. We hebben al met ‘tig sport- en racewagens over circuit gereden (zowel aan het stuur, als piloot) en hoewel dat er langs de buitenkant heel sereen uit ziet, worden je ingewanden helemaal door elkaar geschud over elke curb of oneffenheid op het circuit. Rally is net de omgekeerde wereld. Terwijl rallywagens passeren met vier wielen van de grond of op enkele meters van de greppel, komt er binnenin geen schok of knal door in de rug of bips. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je als chauffeur steeds verder gaat, op zoek naar die enkele seconden…
Hoewel we gesmeekt hebben, moesten we ons copiloot-stoeltje tijdens de wedstrijd zelf - begrijpelijk - terug afgeven aan copiloot Olivier Vanneste. Gilles en Olivier stuurden tijdens het weekend de Polo richting de 11e positie. Een meer dan puike prestatie, al hoopten ze stiekem op een 6de plaats, nadat ze vorig jaar nog 7de eindigden en het jaar daarvoor een 8ste stek innamen. Ach, dat is racen toch? Wij hebben de rallysmaak alvast te pakken! Volgend jaar zelf achter het stuur tijdens de Rally van Ieper? We gaan het alvast poeslief aan onze bazen vragen.