Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Mercedes E-Klasse Coupe: De absurde namendokter

Volgende week zal Mercedes het doek halen van een opgefriste versie van de E-Klasse Coupe. Toch ging het broertje van de E-Klasse sedan niet altijd door het leven met een logische naam. Wandel even mee door de geschiedenis van de E Coupe!

Marketingafdelingen van automerken vinden er zowat elk decennium het plezier in om namen van bekende modellen eens stevig te vernieuwen. Waardoor je als klant vaak met vraagtekens achter blijft. Niet anders bij Mercedes, dat doorheen de jaren wel vaker complexe namen heeft gehanteerd voor in essentie simpele modellen.

C124

Oké, tegenwoordig is de line-up van Mercedes verdomd logisch. Als voorbeeld nemen we de S-Klasse. De coupe-versie daarvan heet S-Klasse Coupe. De sportieve versie? Dat is de Mercedes-AMG S-Klasse. De meest luxueuze? De Mercedes-Maybach S-Klasse. Poepsimpel! Doorheen de jaren kunnen we spijtig genoeg niet hetzelfde zeggen voor de E-Klasse Coupe.

Mercedes E Klasse

Die startte zijn carrière namelijk eind jaren 80 als de C124. Waarbij de C stond voor “Coupe” en de 124 voor het feit dat hij gebaseerd was op de W124, de E-Klasse sedan van die tijd. In 1993 dook de naam “E Coupe” voor het eerst op dankzij onder andere de E 200 Coupé en de machtige E 36 AMG Coupé. In 1997 stond de opvolger klaar in de coulissen. Zijn naam? CLK...

Kurz

Maar wacht, de CLK was toch de coupéversie van de C-Klasse? Ja en nee. Zo was de styling van de CLK gebaseerd op de E-Klasse van die tijd maar stond hij op de fundamenten van de C-Klasse. Volg je nog? De naam was volgens Mercedes alvast logisch. Want de S-Klasse Coupe van die tijd ging door het leven als CL (Coupé Leicht) en dit was de kleinere/ kortere versie daarvan, de Coupé Leicht Kurz. Net zoals de SLK de kleinere versie van de SL en de GLK de kleine versie van de GL was. Simpel, toch?

Mercedes E Klasse

Wel, net wanneer Mercedes haar cliënteel had overtuigd van de absurde naamgeving, besloot het merk met de ster in 2010 alles over een andere boeg te gooien. Die GLK van hierboven, die werd in zijn nieuwe generatie hernoemd tot GLC, om de link naar de C-Klasse duidelijker te maken. De SLK, dat was plots de SLC. En de CL? Die werd herdoopt tot S-Klasse Coupe. Waardoor Mercedes geen CL meer in haar gamma had staan. Daardoor sloeg de term CLK op niets meer, waardoor we na een hiaat van 27 (!) jaar plots terug moesten spreken over de E-Klasse Coupe.

Mercedes E Klasse

Lichtpunt aan heel deze hoofdpijn-opwekkende-historie? Dat momenteel de naamgeving bij Mercedes nog nooit zo logisch in elkaar stak. Toch als we de EQ-lijn even buiten beschouwing laten. Want de EQC is een elektrisch SUV à la GLC. Maar hoe gaat Mercedes dan de elektrische C-Klasse noemen? Awel, de, euhm, EQC? Oh nee, hier gaan we weer...

Mercedes E Klasse

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Toyota Hilux: De sterkste pick-up ter wereld steekt in het nieuw (2020)

Autonieuws

Onderzoek: Autobezit krijgt boost door coronacrisis

Autonieuws

Hebbeding: Lego Technic Lamborghini Sián FKP 37

Autonieuws
Ontdek meer