Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Nieuwe CEO Mercedes wil minder modellen, meer winst

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. En de sinds vorig jaar naar voren geschoven Mercedes-baas Ola Källenius stelt zich openlijk vragen bij de line-up van het merk. Vooral de kleinsten van het merk worden daarbij geviseerd.

Het was één van de grootste verdiensten van uittredend CEO Dieter Zetsche. Want onder zijn vleugels lanceerde Mercedes een rist voorwielaangedreven kleine modellen (lees: A-Klasse, CLA, GLA,…) die het merk haar broodnodige verjongingskuur gaf. Opvolger Ola Källenius stelt nu echter openlijk de vraag of dat wel de juiste beslissing was.

Stapje te ver

Want hoewel de compacte auto’s bij Mercedes goed waren voor een kwart van de inkomsten in 2019, vreest hij er voor dat ze de prestige van het merk wel eens kunnen doen verwateren. Anders gezegd: Källenius is niet tegen de modellen… maar wil wel dat ze nog enkel als premium worden verkocht. Een variant met handbak en halogeenlampen hoort daar niet bij.

Mercede future line-up

De CEO gaat trouwens nog verder. Want ook hij geeft grif toe dat Mercedes de laatste jaren misschien wel wat té ver is gegaan in het proberen vullen van elke niche. Want hij gelooft er in dat er met minder modellen evenveel - dan wel niet meer - winst kan gemaakt worden. Dit door te focussen op kwaliteit (en het daarbij horende prijskaartje) in plaats van te focussen op volume.

Stelselmatig uitfaseren.

De kans is dus meer dan reëel dat er de komende jaren zal gesneden worden in het aanbod van Mercedes. Dat zal trouwens binnenkort al het geval zijn. Want zowel SLC als S-Klasse Coupe en Cabrio zullen geen opvolger krijgen. Bij de kleintjes wordt dan weer aangenomen dat er verschillende modellen na het einde van hun carrière uitgefaseerd zullen worden. De B-Klasse monovolume is daarbij niet ondenkbaar.

Mercede future line-up

Enkele jaren geleden sprak Mercedes trouwens ook nog van een GLA Coupe, al lijkt de kans klein - met een nieuwe CEO aan het roer - dat die auto nog het levenslicht zal zien. Kortom, Mercedes lijkt terug naar haar klassieke aanbod te willen gaan én te willen focussen op premium-varianten van Maybach en AMG. Daarnaast moet het aantal platformen/motoren drastisch verminderen én gaat de handbak op de schop. Het is tenslotte crisis voor iedereen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

De Hummer verrijst uit zijn as als elektrische auto

Autonieuws

Dacia Spring Electric doet gooi naar goedkoopste EV op de markt

Autonieuws

Renault vermenigvuldigt E-Tech-hybridegamma

Autonieuws
Ontdek meer