Presentatie: BMW 3-serie – EfficientDynamics Edition

BMW tilt het EfficientDynamics-programma naar een nog hoger niveau. De Duitsers presenteren een speciale 3-serie EfficientDynamics Edition waarbij extra aanpassingen resulteren in een nog schoner en zuiniger karakter.

De 3-serie met 163 pk sterke dieselmotor verbruikt slechts 4,1 l/100 km en stoot maar 109 gram CO2 per kilometer uit. Het is ongelofelijk hoe goed BMW het aanpakt met EfficientDynamics. Nagenoeg alle modellen van de fabrikant uit München zijn voorzien van diverse EfficientDynamics-technieken waardoor de auto´s zuiniger en schoner zijn. Het grote verschil tussen BMW en alle andere fabrikanten is dat zij de maatregelen standaard op de modellen monteren. Dat terwijl concurrenten als Audi (met de E-modellen), Volkswagen (Bluemotion) en Ford (Econetic) enkel bepaalde (speciale) modellen met deze technieken leveren. BMW gaat echter wederom een stap verder en presenteert nu ook een speciaal model.

109 g/km De aftrap wordt verzorgd door de BMW 320d EfficientDynamics Edition. Om maar met de deur in huis te vallen: het is de zuinigste en schoonste 3-serie van dit moment. De viercilinder dieselmotor neemt genoegen met 4,1 liter diesel per 100 km en stoot slechts 109 gram CO2 per km uit. Dat is zuiniger en schoner dan een 318d. Bovendien is de 320d EfficientDynamics Edition ook nog eens 20 pk sterker, 1,1 seconden sneller in de sprint naar 100 km/h en hij heeft een 15 km/h hogere topsnelheid. Echt uniek is dat niet zul je denken, de Volkswagen Passat BlueMotion II is immers net zo zuinig. Dat klopt, maar die is lang niet zo snel als de Beamer.

Minimale aanpassingen De aanpassingen die BMW heeft doorgevoerd zijn niet eens zo ingrijpend. Standaard zijn de Dreiers al voorzien van Brake Energy Regeneration, een Auto Start Stop functie, schakelindicator en speciale luchtinlaten. Voor de EfficientDynamics Edition is het motormanagement aangepast en levert de dieselmotor 14 pk minder vermogen (gewone 320d levert 177 pk). Bovendien werden de overbrengingen van de versnellingsbak aangepast. Tot slot monteert BMW speciale Aero lichtmetalen wielen en ligt de auto nog iets dichter bij het asfalt.

Debuut in Frankfurt De BMW 320d EfficientDynamics Edition beleeft zijn werelddebuut op de IAA in Frankfurt. Hij zal kort daarna bij de dealers verschijnen voor dezelfde prijs als een ´gewone´ 320d. Voorlopig is de auto alleen leverbaar als sedan maar BMW kennende zit er nog meer in de pijplijn.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Porsche Taycan 4S: ‘Goedkoper’ basismodel

Autonieuws

Jost Capito: “Een VW R is als een zwarte panter”

Autonieuws

Toyota Yaris 2020: Met een streepje Supra

Autonieuws
Ontdek meer