Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Presentatie: Smart fortwo cdi – Smart fortwo cdi: de zuinigste én schoonste

Met de introductie van de Smart fortwo cdi presenteert Smart de zuinigste én schoonste productieauto ter wereld. De fortwo cdi heeft een brandstofverbruik van slechts 3,3 liter per 100 km en een uitstoot van 88 gram CO2 per gereden km.

De Smart fortwo cdi bewijst dan ook dat dieselrijden zeker schoon kan zijn! De technici van Smart hebben alles in het werk gesteld om de cdi-motor van de vorige generatie op tal van punten te verbeteren. De motor maakt gebruik van common-rail inspuiting waarbij de brandstof middels zes injectoren in de verbrandingskamers wordt gespoten. Net als bij de CDI-motoren van zustermerk Mercedes-Benz wordt de brandstof in de driecilinder Smart cdi-motor in twee fasen ingespoten. Een paar milliseconden voordat de eigenlijke inspuiting plaatsheeft, wordt al een kleine hoeveelheid dieselbrandstof in de verbrandingskamers gespoten; door deze verbranding worden de cilinders voorverwarmd. Dat zorgt voor minder geluid bij het verbrandingsproces dan bij motoren zonder deze zogeheten pilot-injectie. De centrale regeleenheid van de motor, een krachtige microcomputer die de motor en transmissie bestuurt, berekent hoeveel brandstof er nodig is en hoeveel tijd er moet zijn tussen de pilot-injectie en de eigenlijke inspuiting.

Verbruik van 1 op 30

Het resultaat van alle inspanningen is een vermogens- en koppeltoename van tien procent en een brandstofverbruik dat is teruggedrongen met 13 procent. De driecilinder dieselmotor in de fortwo weet een vermogen van 45 pk en een koppel van 110 Nm te realiseren. Geen spannende cijfers en dat zie je terug in de prestaties. Om vanuit stilstand naar 100 km/h te accelereren heeft de fortwo cdi maar liefst 19,8 seconden nodig en de auto behaalt een topsnelheid van 135 km/h. Dat vertaalt zich echter wel in een brandstofverbruik van slechts 3,3 liter per 100 km. Dat komt neer op een verbruik van ruim 1 op 30. Met zijn 33 liter brandstoftank weet de fortwo cdi dan ook een actieradius van rond de 1.000 km te behalen. Er zijn veel diesels die dat niet halen!

CO2-uitstoot van 88 gram/km

Maar het is niet alleen het verbruik waarin de fortwo cdi uitblinkt. Ook zijn uitstoot is zeer beperkt. Met een C02-uitstoot van 88 gram per gereden kilometer is de fortwo cdi de schoonste auto die momenteel in serieproductie op de markt is. Zelfs auto´s als een Toyota Prius (104 gram/km) en Volkswagen Polo BlueMotion (102 gram/km) halen deze uitstoot niet. De fortwo cdi is dan ook de schoonste auto die momenteel in serieproductie leverbaar is.

Leverbaar als coupé en cabrio

Behalve het zuinige en schone karakter beschikt de fortwo cdi over alle eigenschappen die ook de benzineaangedreven smart´s kenmerken. De prijzen beginnen bij € 13.950,- en de fortwo cdi is leverbaar als coupé en als cabrio.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

NIO ET7: elektrische zelfrijdende Chinees

Autonieuws

Mercedes EQA is GLA met stekker (2021)

Autonieuws

Elektrische Porsche Taycan krijgt nieuwe instapversie

Autonieuws
Ontdek meer