Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

VW ID.3: Is dit de elektrische Kever?

Na maanden van plaagbeelden is de VW ID.3 eindelijk klaar voor zijn publieksdebuut. Dit is Volkswagens eerste van een leeg blad ontworpen elektrische auto. Maar maakt dat hem meteen ook de eerste elektrische auto voor de grote massa?

Met de ID.3 keert Volkswagen terug naar zijn roots, 80 jaar geleden. Toen werd onder impuls van Hitler een merk gecreëerd dat de auto binnen ieders bereik moest brengen: de Volkswagen. De VW Kever kreeg die rol toebedeeld. De ID.3 borduurt voort op die filosofie, en moet nu de elektrische gezinswagen voor iedereen toegankelijk maken.

Volkswagen-ID.3 1st Edition-2020-1280-04

30.000 euro…

Dit is, op enkele euro’s na, de basisprijs die VW op een ID.3 kleeft. Dit is voor veel mensen nog steeds een erg stevig bedrag, maar we moeten erkennen dat er op dit moment in deze klasse geen goedkoper aanbod is. De Renault Zoé is een stadswagen en de goedkoopste Nissan Leaf met een batterijpack voor 270 kilometer heb je maar vanaf 36.500 euro. De VW ID.3 heeft de afmetingen van een Golf en krijgt een 45 kWh batterijpack mee, wat hem volgens de WLTP-test een autonomie moet geven van 330 kilometer. Met deze prijs zou hij dus kunnen aanspraak maken op de titel van ‘elektrische wagen voor het volk’.

Volkswagen-ID.3 1st Edition-2020-1280-0b

Maar…

Alleen: die prijs krijgen we nog niet meteen. Volkswagen lanceert eerst een reeks ‘1st Edition’ ID.3-modellen in een weliswaar erg luxueuze uitvoering, maar ook met een prijskaartje van goed 40.000 euro. Voor die prijs krijg je wel al meteen een beter batterijpack, goed voor 58 kWh. Daarmee moet de ID.3 in staat zijn om 420 kilometer te halen. In de catalogus komt er ook een versie met 77 kWh, en die legt een autonomie voor van 550 kilometer. Maar daarvoor moet je al op om en bij 50.000 euro rekenen.

Volkswagen-ID.3 1st Edition-2020-1280-1c

De basisversie krijgt een elektrische motor met een vermogen van 150 pk, terwijl die met de grotere batterijpacks een motor krijgen met 204 pk. Wel hebben ze allemaal dezelfde trekkracht: 310 Nm. Ook is de topsnelheid steeds beperkt tot 160 km/u. Wat we nog niet weten is de laadtijd. Wel zegt Volkswagen dat aan een snellaadpaal de 58 kWh en 77 kWh modellen in 30 minuten voor 300 kilometer rijbereik hebben bijgetankt. De rest volgt snel. Zal de VW ID.3 voor de versnelde doorbraak van de elektrische auto zorgen? We zullen zien.

Volkswagen-ID.3 1st Edition-2020-1280-09

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Murray Automotive T.50 is enige hypercar die er toe doet

Autonieuws

Kia Stonic facelift zit ‘m onder de kap

Autonieuws

Elon Musk hint naar goedkopere Tesla Model 2 hatchback

Autonieuws
Ontdek meer