BMW 3-reeks Touring: Kapitalist

‘No way’ dat BMW ook maar een komma zou wijzigen in het succesrecept van zijn 3-reeks Touring. Die blijft dus de troeven van zijn voorganger behouden, maar voegt wel enkele belangrijke innovaties toe.

Wanneer de BMW 3-reeks Touring – de break voor u en mij – nog steeds overeind blijft tussen een leger aan nieuwe SUV-modellen, dan dankt het merk dat vooral aan de fleetsector. Hierdoor is de 3-reeks Touring ook vandaag nog één van de bestverkopende modellen in het BMW-gamma. Een studie geeft weer dat in ons land één op twee verkochte nieuwe auto’s op een bedrijf staat ingeschreven. Iets zegt ons dat dit aandeel nog groter is in de verkoop van de 3-reeks.

AS24 - BMW 3 TOuring (9)

Uitstekende koffer

Natuurlijk komt de vormgeving van de nieuwe 3-reeks Touring op slag vertrouwd over. Hij houdt duidelijk een link aan met zowel de nieuwe 3-reeks berline als met zijn voorganger. Het enige bijzonder zijn de enkele kleine details die achteraan zijn dynamische karakter beter in de verf zetten. BMW behoudt de individueel openende achterruit, waardoor je snel iets uit de koffer kan grissen zonder de klep te moeten openen. BMW is nog steeds de enige speler in het premiumsegment die dit handige snufje aanbiedt.

AS24 - BMW 3 TOuring (5)

De koffer groeit slechts een tikkeltje. Hij komt nu uit een volume van 500 liter. Hij beschikt over nog andere handigheidjes, zoals zijn handige antislipsysteem dat de lading op zijn plaats houdt tijdens het rijden. De aluminium rails beschikken over een centrale strook in rubber die tijdens het rijden omhoog komt om de spullen in de koffer op hun plaats te houden. Wanneer je de koffer opent, komt die strook omlaag en kan je vlot in- en uitladen. Goed gezien.

AS24 - BMW 3 TOuring (8)

Hulp

Voor de rest is het interieur een kopie van de berline. De 7,6 centimeter bijkomende lengte dient vooral om de passagiers achteraan meer beenruimte te schenken. Een welgekomen comfortverbetering. In optie kan je het multimediasysteem met Apple Car Play en Android Auto connectie kiezen, naast andere online-mogelijkheden. De bestuurder kan vertrouwen op tal van rijhulpen. De BMW 3-reeks Touring kan beschikken over intelligente cruise-control met fileassistentie, actieve rijvakcorrectie, autonome noodstop, enzovoort. Net als de berline kan ook de 3-reeks Touring autonoom uit een parkeerplaats manoeuvreren omdat hij de bewegingen uit de laatste 15 seconden voor stilstand heeft opgeslagen en in omgekeerde volgorde opnieuw kan uitvoeren.

AS24 - BMW 3 TOuring (6)

Echte BMW

Tijdens deze test hadden we alleen de 330d ter beschikking. Dat zal niet meteen de populairste klant worden in de leasingsector, met zijn 3-liter zescilinder en zijn 265 pk. Jammer, want dit is een parel van een motor. Met 580 Nm beschikt hij al over een geweldige push vanaf 1.750 opm. Er steekt meer dan genoeg onder de motorkap om op elk moment stevig uit te halen, vooral ook omdat de achttrapsautomaat je gedachten lijkt te kunnen lezen en instant reageert. BMW-rijders zullen genieten van dit precies en snel reagerende stuur dat voldoende feedback geeft. De snedigheid van de voortrein blijft verbazen. Onze testwagen kwam met xDrive-vierwielaandrijving, waardoor hij zelfs met zoveel vermogen niet in verlegenheid liet brengen op de weg.

AS24 - BMW 3 TOuring (2)

Om de hoge prijs kunnen we niet omheen. Met 54.765 euro is hij zelfs wat duurder geworden dan zijn voorganger. Maar verder kunnen we eigenlijk geen zwakke punten aantreffen. We wachten nu vooral op de komst van de ongetwijfeld populairdere 320d.

AS24 - BMW 3 TOuring (3)

BMW 330d Touring xDrive
Motor zescilinder turbodiesel, 2.993 cc
Pk 265 pk bij 4.000 opm
Nm 580 Nm bij 1.750 - 2.750 opm
0 à 100 km/u 5,4 s
Top 250 km/h
Verbruik 5,4 l/100km
Testverbruik 7,1 l/100 km
CO2 140 g/km
Prijs 54.765 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

BMW 840i Gran Coupé: Halfbloed-berline

Autotests · BMW

BMW 330e: Laten we hem goed gebruiken

Autotests · Vergelijk autotests

BMW 3-reeks vs Tesla Model 3: De ene 3 is de andere niet

Autotests · Vergelijk autotests
Ontdek meer