Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Jaguar XKR Convertible – XKR Convertible getest

Grotere motoren met meer vermogen, lijken niet meer bij de geest van deze tijd te passen. Toch zet Jaguar ze bewust in, omdat de nieuwe V8 kan voldoen aan strengere emissienormen en het brandstofverbruik gunstiger ligt.

Al zal dat laatste de koper niet zoveel uitmaken, zeker niet waar het de supercharged XKR betreft. Het vorig jaar door Tata van Ford overgenomen Jaguar is een merk met een rijke historie in de topklasse. Hun kracht is tegelijk ook hun zwakte, want als automerken straks in Europees verband worden afgerekend op hun gemiddelde uitstoot, valt Jaguar natuurlijk buiten de prijzen. En in tijden van economische neergang zitten exclusieve fabrikanten sowieso in het verdomhoekje. Maar reken maar dat er op de ontwikkelingsafdeling alles op alles wordt gezet om ook in de nabije en verdere toekomst automobilisten te verrassen.

Trendsetter De huidige Jaguar XK is al weer zo'n drie jaar op de markt. Eigenlijk was het de XK die voor het eerst een nieuwe weg bewandelde, zowel wat betreft vormgeving als inrichting. Het is de eerst Jaguar die naast het traditionele Britisch racing green met beige leer en wortelnotenhout op het dashboard ook andere materialen en kleurstellingen biedt. De auto vereffende al een beetje de weg die het merk nu met de XF is ingeslagen, terwijl over een paar maanden de nieuwe XJ zal volgen.

Supercharged V8 De XK houdt wat betreft modelwijzigingen gelijke tred met de XF en dat betekent dat beide modelseries tegelijk van nieuwe technieken profiteren. Ter opvolging van de 4.2 liter V8 is er nu een splinternieuwe 5.0 liter krachtbron met het gelijke aantal cilinders. Normaal gesproken dient het verhogen van de cilinderinhoud het vermogen, koppel en de prestaties. En dat is hier beslist ook het geval. De normale uitvoering levert 385 pk en dat is maar liefst 87 pk meer dan voorheen, terwijl het koppel navenant is toegenomen van 411 naar 515 Nm. Schroeven ze er ook nog een supercharger op, dan is de opbrengst helemaal gigantisch met 510 pk en een koppel van 625 Nm en dat was voorheen 416 pk en 560 Nm. Dat scheelt dus al een flinke slok op een borrel. Maar het verhaal wordt nog veel mooier. Het enorme koppel is namelijk volledig beschikbaar tussen 2.500 en 5.500 tpm en dat wil dus zeggen over het volledige toerenbereik waar de krachtbron zich meestal in bevindt.

Draaiknop Nou dat willen we dan wel eens meemaken. Met de sleutel op zak zijn we op de bestuurderstoel geraakt en drukken op de startknop. Wow, dat maakt meteen indruk. Een donkere brom stijgt van onder de auto naar de oren van de inzittenden en omstanders op. Het laat geen enkele liefhebber onberoerd. Even het gas intrappen, nog mooier! De mechanisch aangeblazen V8 houdt een beetje het midden tussen een kabbelende Amerikaan en een veel gretiger in toeren klimmende Italiaanse V8. Misschien wel het ideale compromis. Het is opgevallen dat de traditionele pook voor de zestraps ZF automaat is komen te vervallen. De XK heeft voortaan de draaiknop van de XF die bij het starten uit het niets omhoog komt. Een leuke gadget, niet meer en niet minder. De transmissie schakelt volledig automatisch en schokkloos, maar er kan ook handmatig geflipperd worden.

Verslaafd Eerst maar even rustig de motor warm rijden, dan weten we meteen hoe de XKR zich bij beschaafde snelheden gedraagt. Dat doet ie keurig, uitermate soepel en met het zojuist al geroemde geluid ver op de achtergrond bewegen we ons haast met Koninklijke gratie door het verkeer, waarbij we maar even vergeten te wuiven. Wie zich zo met zijn Jaguar door het verkeer wil begeven, die heeft aan een elektromotortje al genoeg. Maar wij hebben honger naar meer. We willen onze tanden ontbloten! En daar gaan we dan. Het gaspedaal gaat helemaal tot op de vloer en zonder van te voren afgeteld te hebben, worden we als een NASA-raket gekatapulteerd. De motor doet zijn best om alles te geven. Gelukkig hebben we de kap open voor een maximale geluidssensatie. Wat een duw in de rug, wat een sound, wat een auto! Een brede grijns op het gezicht is het resultaat, we zijn zwaar onder de indruk. Een geweldige motor die nieuwe V8 van Jaguar. Nu de snelheid weer tot beschaafde waarde is afgebouwd, leert een blik in het interieur dat we nog iets vergeten zijn. De automaat stond nog maar gewoon in de D-stand. Kan het allemaal nog een tikkeltje sneller? We kunnen het bijna niet geloven. Om de bak in de Sport-stand te zetten moet de knop iets worden ingedrukt. De elektronica zet het verstand vervolgens op oneindig en als bestuurder hoef je maar één ding te doen, naar beneden met dat gaspedaal. En wat we niet voor mogelijk hielden gebeurt alsof het voor de techniek een peulenschil is. De acceleratie is nog krachtiger, de motor blèrt er lustig op los en als er niet wordt opgepast raken we verslaafd, maar ook binnen de kortste keren het rijbewijs kwijt!

Gewicht Je moet bij auto's als de XKR Convertible het helemaal niet hebben over verstand, praktisch nut en dat soort triviale zaken. Als je het geld ervoor hebt, gewoon kopen, want wat een sensatie! Maar blijft die sensatie ook overeind in snel genomen bochten? Het onderstel van de XK is ronduit geweldig, maar toch nog steeds een compromis. Rustig toerend is er geen sprake van stugge vering, zodat het comfort van hoog niveau is. Maar op de grens jagend door bochten merk je duidelijk dat de auto zijn gewicht van 1.800 kg in de strijd gaat gooien en dat heeft een licht merkbare invloed op de stabiliteit. Natuurlijk is de volledige elektronische rimram aanwezig om in te grijpen, maar dat moment zijn we de auto liever voor. Qua gevoel is deze XKR Convertible het best te vergelijken met de BMW M6, ook zo'n ongegeneerde krachtpatser die vooral erg hard rechtuit kan. Dat wil overigens niet zeggen dat het rijplezier er heel veel minder door wordt. Natuurlijk is het onderstel aangepast ten opzichte van de ongeblazen XK.

Prijzen En was kost al deze lol. De XKR Convertible is meteen de duurste van het stel met € 162.460,- voor een auto een zeer bescheiden optielijst, wat betekent dat vrijwel alles standaard is. Wie toch liever de Coupé heeft die kan ruim tien mille in de zak houden, die versie kost namelijk € 151.620,-. De 'instapper' met de normale 5.0 liter V8 begint bij € 127.420,-.

Conclusie Zonder meer heeft Jaguar een geweldige nieuwe motor afgeleverd, die nu ook zijn weg vindt naar Range Rover en uiteraard het hart zal gaan vormen van de nieuwe XJ. Voorzien van een supercharger kan de XK in de hoogste regionen van het GT-klassement deelnemen, maar het blijft natuurlijk wel een echte Jaguar. De auto is geen volbloed sportwagen, maar een hele snelle 2+2 die net zo gemakkelijk over een boulevard glijdt als met hoge snelheid over de Duitse Autobahn. En voor die combinatie zijn nog steeds mensen te porren. We begrijpen het helemaal.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Jaguar-XE-2020-1600-09

Jaguar XE 2020: Nieuw leven in de brouwerij

Autotests · Jaguar

Test: Jaguar XF Sportbrake 2.0 25t – Bon, dan maar op benzine

Autotests · Jaguar

Test: Jaguar XE SV Project 8 – Over katten en handschoenen

Autotests · Jaguar
Ontdek meer