Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Jeep Wrangler 4xe: 4x4 met groene ambities?

De Jeep Wrangler krijgt een nieuwe plug-inhybride aandrijflijn om minder te verbruiken. De terreinprestaties worden echter niet verwaarloosd. Is elektriciteit daar ideaal voor?

Je weet dat de elektrische revolutie op kruissnelheid geraakt als zelfs de meest onverwachte voertuigen overstappen op een plug-inhybride of elektrische aandrijflijn. Zo ook de Jeep Wrangler. De grote Amerikaanse off-roader krijgt immers zo’n stekkerversie. Denk daarom niet dat hij zijn roots verloochent en van bergkoning naar asfaltridder overstapt.

AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 rijdend voor

4x4 tot in de kern

Die overstap naar een sociaal meer aanvaardbare aandrijflijn merk je aan de buitenkant van de Wrangler aan de blauwe elementen. Een klassieker tegenwoordig: als er blauwe of groene accenten opduiken, gaat het om een groene auto. Naast die elementen – en het “4xe”-logo achteraan – is het enige merkbare verschil een laadklep net voor de achteruitkijkspiegel aan chauffeurskant.

Idem voor het interieur: daar zie je het typisch verticale dashboard van de Wrangler. Hier is het voorzien van alle knoppen en schermen, want de nieuwe stekkerversie pakt uit met een rijkelijke standaarduitrusting. Er zijn nog drie knoppen voor de rijmodi onder de bediening voor de lichten en een laadindicator bovenop het dashboard.

AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 interieur

Elektrisch vermogen

Zoek je verder nog goed in het interieur, dan vind je een groot verschil. Onder het zitvlak van de achterbank zit de lithium-ionbatterij. Met de batterij op die plek blijven de interieurruimte en de kofferruimte (533 liter) bewaard. Bovendien is ze daar beschermd tegen de elementen en heeft ze ook geen invloed op de doorwaaddiepte (76 centimeter).

De batterij van 17,3 kWh voedt een elektromotor van 107 kW (145 pk) die in de achttrapsautomaat is ingewerkt. In elektromodus kan de Wrangler 4xe zo 44 tot 53 kilometer afleggen. De rest van het systeem bestaat uit een 2.0-viercilinder benzinemotor die 271 pk sterk is en gekoppeld is aan een kleine riemaangedreven alternator/starter van 46 kW (62 pk). Werken alle motoren samen, dan produceren ze 380 pk en 637 Nm. Met andere woorden: de krachtigste Wrangler die ooit in Europa werd verkocht.

AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 laadklep

Trail Rated

Als zichzelf respecterende Wrangler bewaart deze nieuwe plug-inhybride zijn terreincapaciteiten. De dieselmotor was al even uitgezwaaid en een benzinemotor komt er binnenkort aan, dus deze plug-inversie is de enige motor in de catalogus van Jeeps hardcore off-roader. Hij moet dus in alle omstandigheden zijn plan kunnen trekken.

De grote 4x4 bewaart dus zijn fundamenten. Naast een automaat krijg je dus nog steeds inschakelbare vierwielaandrijving en een transferbak met twee versnellingen (2,71:1 op de Sahara en 4,0:1 op de Rubicon). De combinatie van het instantkoppel van de elektromotor met een extreem korte eindverhouding transformeert deze Wrangler in een echte berggeit. Hij zou de muren kunnen oprijden in volstrekte stilte... op het geluid van de tandwielen van de versnellingsbak na.

AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 rijdend frontaal

Elektrisch comfort

De beklimming van de modderige pistes van het Italiaanse skistation Sauze D’Oulx deed ‘onze’ Wrangler 4xe Rubicon met korte versnelling en geblokkeerd achterdifferentieel met een bijna pretentieus gemak. Pluspunten ook voor de banden, het koppel van de elektromotor en de bijna perfecte kalibratie van het gaspedaal. Op het asfalt houdt de plug-in-Wrangler er ook een beter weggedrag op na. Het wordt nog geen sportwagen – hybrides verrichten niet alle mirakels – maar het extra gewicht houdt de SUV stevig op zijn wielen en geeft de ophanging wat verfijning.

AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 rijdend achter

Conclusie

Met een prijskaartje van 68.300 euro doet deze nieuwe Jeep Wrangler 4xe de rekening met zo’n 9.000 euro toenemen vergeleken met de benzineversie. Voor die meerprijs krijg je weliswaar een efficiënte hybride aandrijflijn die de Wrangler niet alleen minder dorstig maakt (3,5 l/100 km volgens de WLTP-cyclus), maar er ook een stille bergbeklimmer van maakt.

Pro

Voordelen

 • Efficiënte hybride aandrijflijn
 • Onklopbare terreinprestaties
 • Ruimte blijft bewaard
Contra

Nadelen

 • Stevige prijs
 • Geen snellader
 • Verfijning van de viercilinder

Jeep Wrangler Unlimited 4xe Sahara

 • Motor: 2.0 benzine + 2 elektromotoren
 • Vermogen: 380 pk
 • Koppel: 637 Nm
 • Overbrenging: 8-trapsautomaat
 • 0-100 km/u: 6,4 s
 • Topsnelheid: 177 km/u
 • Kofferinhoud: 533 l
 • Verbruik: 3,5 – 4,1 l/100 km (WLTP)
 • CO2: 79 – 95 g/km (WLTP)
 • Prijs: € 68.300

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Jeep Gladiator review

Jeep Gladiator: Veroveraar van de toekomst? (2021)

Autotests · Jeep
AS24 Jeep banner

Jeep Compass: naar Europa en verder

Autotests · Jeep
Jeep 4xe review 2020

Jeep Renegade en Compass 4Xe: groene avonturiers

Autotests · Jeep
Ontdek meer