Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Jeep Compass: naar Europa en verder

De Jeep Compass is halverwege zijn carrière en verbetert zijn oorspronkelijke recept met een lichte facelift en een getransformeerd interieur. Om Europa te plezieren zet hij nog meer in op zijn plug-inhybride versies.

De Jeep Compass is zo’n product dat op het juiste moment op de juiste plek was. Hij kon meesurfen op het succes van de compacte SUV’s, maar pakte het minder retro aan dan zijn halfbroer, de Renegade. Op die manier maakte hij een carrière voor zichzelf en is hij nu goed voor 40 procent van de Jeep-verkoop in Europa. Genoeg om de aandacht van het management van het Amerikaanse merk te trekken en hem het karakter te geven dat hij tot nu toe moest missen.

AS24 Jeep statisch voor

Mascara en fond de teint

De Compass mocht dus een ommetje maken langs de plastisch chirurg. Hij heeft nu een nieuwe voorkant die weliswaar nog steeds op de oude lijkt, maar het wel doet met een nieuwe bumper en standaard nieuwe led-koplampen met andere lichtsignatuur.

Voor de rest is het business as usual, behalve voor de S-versies. Die schilderen de deurdrempels en wielkasten voortaan in de koetswerkkleur. Voor terreinliefhebbers is er natuurlijk nog steeds de Trailhawk-versie met zijn aangepaste voorbumper voor een betere aanrijhoek, en zijn rood geschilderde sleepoog achteraan.

AS24 Jeep rijdend profiel

Metamorfose

“Mooi, maar veel verandert er dus niet”, horen we je denken. Dan moet je eigenlijk gewoon even instappen om te zien waar Jeep zich op heeft geconcentreerd. Simpel: de Compass krijgt een volledig nieuw interieur. Geen enkel element wordt van het oude model overgenomen, behalve de bediening voor richtingaanwijzers en ruitenwissers.

Het dashboard is dus volledig horizontaal, het stuur nieuw en de klimaatregeling anders. Er is ook een nieuwe keuzeschakelaar voor de rijmodi, een digitaal instrumentenpaneel van 10,25 duim en een nieuw infotainmentsysteem dat centraal als een tablet wordt geplaatst.

Dat systeem is ergonomisch en kinderspel om te bedienen, en helpt de Compass er meer premium uit te zien. Ook de afwerking en assemblage maken een sprong voorwaarts. Het Fisher Price-interieur van de voorganger is weg, de nieuwe Compass kan eindelijk doorgaan voor een mini-Grand Cherokee.

AS24 Jeep dashboard

Reorganisatie

Ook de motoren worden gewijzigd. Of toch hun positie in het gamma. De 2.0-diesel verdwijnt, en idem voor de negentrapsautomaat en het 4x4-systeem waaraan hij gekoppeld was. Zo wordt de ‘gewone’ Compass uitsluitend een voorwielaandrijver. Als benzine gebruikt hij een 1.3 die 130 pk sterk is met manuele bak, of 150 pk met versnellingsbak met dubbele koppeling. Als diesel is de 1.6 van 130 pk met manuele bak de enige optie.

Waar de vierwielaandrijving en de terreinversies dan naartoe zijn? Bij de hybrides. De plug-inmotorisaties die Jeep de naam 4Xe geeft zijn voortaan de enige versies met automaat en vierwielaandrijving. De Trailhawk, die er voordien alleen als diesel was, is nu uitsluitend nog een plug-inhybride.

AS24 Jeep rijdend voor

Twijfel

Die nieuwe plug-inhybride aandrijflijn konden we eerder al testrijden en werken in deze nieuwe Compass niet anders. Het geheel gebruikt nog steeds een 1.3-benzine met zestrapsautomaat en riemaangedreven alternator/starter op de vooras, en een elektromotor van 44 kW (60 pk) op de achteras. Afhankelijk van het vermogen van de benzinemotor is de Compass 4Xe goed voor 190 of 240 pk. De batterij is 11,4 kWh groot en zit onder de achterbank en de middentunnel. Ze is goed voor een elektrisch WLTP-rijbereik van 47 kilometer.

Net als bij onze test op Italiaanse wegen valt ook nu de twijfel in deze hybride aandrijflijn op als ze overschakelt van elektriciteit op benzine. Als de batterij nog voldoende stroom levert, primeren de stilte en het koppel. Nadien wordt de benzinemotor wakker door een versnellingsbak die niet lijkt te weten dat hij deel uitmaakt van een hybrideopstelling. We hebben dus al betere hybride aandrijflijnen gezien.

AS24 Jeep rijdend offroad

Conclusie

Met zijn tussentijdse facelift voelt de Compass zich eindelijk goed in zijn vel. Het nieuwe getransformeerde interieur zorgt ervoor dat hij hoger in het gamma komt te staan dan de Renegade, en de herschikking van het motoraanbod ten voordele van de hybrides zal de Europese markt graag zien komen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Jeep Gladiator review

Jeep Gladiator: Veroveraar van de toekomst? (2021)

Autotests · Jeep
AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 banner

Jeep Wrangler 4xe: 4x4 met groene ambities?

Autotests · Jeep
Jeep 4xe review 2020

Jeep Renegade en Compass 4Xe: groene avonturiers

Autotests · Jeep
Ontdek meer