Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Lexus LX: verborgen plezier?

De nieuwe Lexus LX is de luxe-uitvoering van de beroemde Toyota Land Cruiser. Met meer dan 400 pk combineert hij indrukwekkende terreincapaciteiten met onmiskenbare luxe. Toch is hij niet verkrijgbaar in Europa. Missen we er iets mee?

Pro

Voordelen

 • Off-roadcapaciteiten
 • Uitrusting
 • Luxueus interieur
Contra

Nadelen

 • Kleine brandstoftank
 • Hoog verbruik
 • Verhouding afmetingen/interieurruimte

Bij ons op het Oude Continent wordt Lexus gezien als een fabrikant van betrouwbare en, voor het grootste deel, hybride auto's. In verre landen wordt het Japanse topmerk echter geassocieerd met luxe en weelde. Het bewijs zit in zijn vlaggenschip: de LX. Een meer burgerlijke versie van de nieuwe Toyota Land Cruiser die voorbehouden is voor de VS en landen waar olie vrij stroomt...

Lexus LX (2022) statisch, vooraanzicht

Mastodont

We zouden kunnen schrijven dat dit een versie is van eender welke auto, en je zou het zo goed als zeker geloven. Het is inderdaad moeilijk te zeggen waarmee je deze auto moet vergelijken. Het is alweer een tijdje geleden dat de (zeer) grote Toyota Land Cruiser afscheid nam van Europa. Toch is er een nieuwe generatie, en die is springlevend in Rusland, het Midden-Oosten en Australië.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe Lexus LX. Dat is niet verwonderlijk, want de twee kolossen zijn bijna tweelingen. In de Verenigde Staten is deze Lexus zelfs de enige van de twee die op de markt wordt gebracht. Met zijn lengte van 5 meter en zijn gewicht van meer dan 2,5 ton staat hij bovendien aan de top van het gamma.

Lexus LX (2022) statisch, achteraanzicht

Luxe en off-road

Het is duidelijk waarom het Japanse luxemerk zijn grootste SUV niet naar Europa stuurt: hij is niet verkrijgbaar als hybride. Maar ga daarom niet denken dat hij loodvrij drinkt zoals de Russen vodka drinken - althans op papier. Onder de motorkap ligt geen grote V8 zoals vroeger, maar een 3,4-liter V6. Met de hulp van twee turbo's produceert hij 409 pk en 650 Nm koppel.

Die wordt dan gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met 10 versnellingen, die op zijn beurt verbonden is met een tussenbak met korte en lange versnellingen en vierwielaandrijving. Ja, de LX is bourgeois, maar vooral ook een felle terreinauto. Om het de Emiraten gemakkelijk te maken uit het zand te komen, beschikt hij over specifieke modi - waaronder een cruise control die is ontworpen voor off-roadrijden - en diverse hulpmiddelen zoals actieve differentiëlen en een hydraulische ophanging met variabele hoogte.

Lexus LX (2022) rijdend, vooraanzicht

Warboel

Het belang van zijn off-roadcapaciteiten blijkt uit de grootte van de bedieningsorganen om die specifieke rijmodi te activeren. Op het dashboard nemen ze bijna meer plaats in dan de klimaatregeling. Dit laatste zit verborgen achter een klein, onhandig ontworpen touchscreen. Gelukkig maakt het infotainmentsysteem het een beetje goed, met een groot touchscreen van 12,3 duim dat hoog is geplaatst.

De rest krijgt de vlekkeloze afwerking die we van Lexus gewoon zijn, met kwaliteitsmaterialen en een onverstoorbaar gevoel van degelijkheid. Gezien zijn afmetingen is het niet verwonderlijk dat de LX plaats biedt aan zeven passagiers. De binnenruimte is echter niet zo royaal als de buitenafmetingen doen vermoeden. Helaas is dat typisch voor SUV's met een ladderchassis.

Lexus LX (2022) interieur

Tegenstellingen

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom we een auto testen die hier niet wordt verkocht. Wel, een reis naar de Verenigde Staten leek de perfecte gelegenheid om die auto te ontdekken. Op de weg stelt de LX niet teleur. Zijn grootte en enorme grille geven hem de nodige présence om zich te kunnen meten met de andere Amerikaanse beesten. Het comfort is er ook naar. Geen enkel windgeruis noch motorgeluid. Dat is premium! De ophanging is een andere zaak. Ondanks het hydraulische systeem lijkt ons F-Sport-model nogal stevig en springt hij bij elke kleine hobbel.

Op de Californische wegen, bij maximum 65 mijl per uur (105 km/u) zou je denken dat de V6 loodvrij zou nippen. Toch eindigden we onze week met een gemiddelde van 15,1 l/100 km. V6 of niet, het beest is zwaar. In combinatie met een vrij kleine brandstoftank - 80 liter volgens de technische fiche, maar we hebben er nooit meer dan 45 liter in kunnen stoppen - betekent dit dat deze LX niet het wapen bij uitstek is voor roadtrips in de Amerikaanse woestijn.

Leuxs LX (2022) rijdend, achteraanzicht

Conclusie

Een paar dagen van huis lieten ons toe om eens te proeven van een auto die we bij ons niet kennen, maar zouden we een Lexus LX mee terug nemen in onze bagage? Niet echt. We moeten toegeven dat Lexus' vlaggenschip zelfs in de VS alleen zin heeft voor wie een auto wil die uiterst capabel is op off-roadterrein, met een bijzondere stijl en een premiumimago.

Lexus LX 600 (2022)

 • Motor: 3.4 V6, twee turbo’s
 • Vermogen: 409 pk
 • Koppel: 650 Nm
 • Overbrenging: 10-trapsautomaat
 • 0-100 km/u: 6,9 s
 • Topsnelheid: 209 km/u
 • Koffervolume: 311 – 1.160 l
 • Verbruik: 15,1 l/100 km (gemeten)
 • CO2-uitstoot: n.v.t.
 • Catalogusprijs: n.v.t.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

AS24 Lexus LC 500 Convertible 2021 banner

Lexus LC 500 Convertible: dromen van de zomer

Autotests · Lexus
AS24 Lexus NX 2021 banner

Lexus NX: het juiste recept

Autotests · Lexus
Lexus UX 300e banner

Lexus UX 300e: eerste poging

Autotests · Lexus
Ontdek meer