In het kort
Het zag er even naar uit dat de derde generatie Mazda6 geen opvolger meer zou krijgen. Dankzij een jointventure met het Chinese Changan Automobile komt die er nu toch, met een volledig elektrische aandrijflijn.
Het zag er even naar uit dat de derde generatie Mazda6 geen opvolger meer zou krijgen. Dankzij een jointventure met het Chinese Changan Automobile komt die er nu toch, met een volledig elektrische aandrijflijn.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Want even leek het erop dat Mazda enkel nog hoogpotige SUV’s zou verkopen in Europa (naast de MX-5 uiteraard). Een jointventure tussen Mazda en het Chinese Changan Automobile brengt echter redding. Want samen besloten ze een moderne elektrische reisberline te bouwen met gedeelde genen en design. In het geval van Changan wordt die verkocht door het merk Deepal als de S07, bij Mazda spreken we gewoon over de Mazda6e
Dat vooral Mazda instond bij het ontwerp van het tweetal is meteen duidelijk bij een eerste blik op de Mazda6e. Dit is een fraaie sedan geworden van net geen 5 meter met een duidelijke evolutie op het Kodo-design. Dat viert niet enkel de schoonheid die gevonden kan worden “in de leegte”, maar ook de combinatie van harde en zachte details.
Kijk maar eens naar de imposante snuit. Die is dreigend, maar oogt tegelijk ook verfijnd én digitaal dankzij de verlichtingselementen. De achterkant knipoogt met zijn lichtencluster dan weer opzettelijk naar de Mazda RX-7 van weleer. Het uitklappende spoilertje is dan weer een folietje van Chinese kant, maar misstaat hoegenaamd niet op de Mazda6e. De velgen zijn steevast 19-duims groot en tonen dat je geen joekel van een velg nodig hebt om een design tot zijn recht te laten komen. Al helpen lakkleuren natuurlijk een heel ‘end. Naast het bekende Soul Red Crystal, komt de 6e er ook met het opvallende Melting Copper.
Hoewel we in Europa Japanse automerken niet associëren met “verfijning” in het interieur, zijn Lexus en Mazda hier om je het tegendeel te bewijzen. Voor deze nieuwe 6e trekt het Japanse merk alle registers open. De gebruikte materialen, de afwerking en het design kunnen zo wedijveren met de grootste premiummerken op deze wereld. Sterker nog, de Mazda6e zet met zijn interieur het gros van de Duitse merken in hun onderbroek. Naast de fraaie afwerking is een head-updisplay standaard, net zoals het panoramische dak en het net geen 15-duims grote infotainmentsysteem met draadloze Android Auto en Apple Carplay.
Met die focus op verfijning zou je bijna vergeten dat het ook riant vertoeven is in deze Mazda6e. Dat komt vooral doordat de sedan een stevige 1.9 meter breed is. Daardoor heb je zowel voor- als achterin opvallend veel zijdelingse ruimte. Op de achterbank zit je dan weer comfortabel, maar zijn er concurrenten die nét wat meer ruimte weten te bieden. Net zoals er concurrenten zijn met minder ruimte. De koffer van 456 liter is ook meer dan conform en krijgt hulp van een 72 liter grote frunk vooraan.
Het design en interieur zijn volledig van de hand van Mazda, het onderstel werd duidelijk door Changan Automobile ontworpen. Een slimme zet van Mazda, want op zichzelf heeft het niet de budgetten om een EV-platform te ontwikkelen en bijkomstig weten de Chinezen als geen ander hoe een EV in elkaar te steken. Het resultaat is een platform dat in de basis achterwielaangedreven is. Op onze Europese markt krijg je dan twee varianten, een “Standard Range” en een “Long Range”
De Standaard Range gebruikt een accu van 66 kWh netto en koppelt die aan een elektromotor op de achteras van 258 pk en 320 Nm. De Long Range verwisselt de accu voor een exemplaar van 75 kWh netto en reduceert het vermogen naar 245 pk. In theorie spreken we daardoor over een range van respectievelijk 479 km dan wel 552 km. Opmerkelijk is het feit dat beide versies aan 11 kW kunnen snelladen, maar dat de Long Range genoegen moet nemen met amper 90 kW DC-laden, terwijl de Standard Range dat kan aan 165 kW. Toch een noemenswaardig verschil.
Mazda’s hebben inherent een sportieve inborst. Wat blijft daar nog van over als een andere partij het platform ontwikkelt? Wel, in het geval van de Mazda6e een coherent geheel. De 6e is duidelijk eerder comfortabel dan sportief, maar af en toe komt er een zweempje van sportiviteit door. De stuurinrichting, de kalibratie van het stroompedaal en de achterwielaandrijving. Sommigen vinden het misschien té nerveus, maar dan hebben we goed nieuws: zowat elke component van de aandrijflijn valt in te stellen. De ophanging is niet adaptief maar toont nog eens aan dat één doordachte afstelling door ingenieurs vaak beter is dan ‘tig instellingsmogelijkheden door de chauffeur.
De Mazda6e is opvallend stil (de sedan heeft fraamloze zijruiten) en meer dan vermogend genoeg. Zelfs in het geval van de 2 ton wegende Long Range met gereduceerd vermogen die we konden rijden. Ook qua verbruik wist hij aangenaam te verrassen. Zo klokten we op een mix van Duitse wegen af op 14,8 kWh/100 km. Dat is meer dan puik.
Al zeker als je gaat kijken naar wat Mazda vraagt voor deze 6e. Want hoewel hij de afwerking, het rijgedrag en de efficiëntie heeft die sommige premium Duitsers overstijgt, vraagt Mazda 42.890 euro voor de Standard Range. De Long Range is amper duurder met een instapprijs van 45.290 euro. Opties zijn er eigenlijk niet (buiten een trekhaak en wat accessoires).
Waardoor je enkel nog kan bijbetalen voor de Takumi Plus-uitvoering die kleine zaken zoals ztelbekleding in Nappa-leder en suedine toevoegt. Kortom: full-option in de hoogste uitvoering ben je 47.240 euro kwijt voor deze Mazda6e. Da’s hallucinant!
Mazda’s eerste EV, de MX-30, was duidelijk een verplicht nummertje. Van deze Mazda6e druipt de liefde echter af. Dat merk je niet enkel aan het design en de heerlijk afwerking, maar wordt extra onderstreept door de aangename aandrijflijn. Premium rijden onbetaalbaar? Mazda bewijst je het tegendeel…
Technische fiche: Mazda6e Long Range 80 KWh