Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kipper aanhangwagen

Voordelen van de Kipper aanhangwagen

Een kipper aanhangwagen wordt gebruikt voor het transport van zand, grond, puin en andere soorten losse lading. Ze worden vaak zwaar beladen en hebben daarom een dikke stalen bodemplaat zonder naden. Het chassis bestaat over het algemeen uit twee delen boven elkaar met kokers ertussen ter ondersteuning van de bodemplaat. De bak kan hydraulisch achterover of zijwaarts gekanteld worden, zodat de lading er gemakkelijk uit kan glijden. Bediening kan zowel met een handpomp of elektrisch, eventueel met behulp van afstandsbediening gebeuren. Kipper aanhangwagens hebben meestal kantelbare aluminium borden rondom, waardoor ze gemakkelijk geladen kunnen worden met een grijper, heftruck of wiellader. Een kipper aanhangwagen heeft relatief lage onderhoudskosten ten opzichte van een kleine vrachtwagen of bestelauto met kantelbare laadbak. Het is bovendien de eenvoudigste en goedkoopste manier om de capaciteit van het te vervoeren volume uit te breiden, omdat zo’n aanhangwagen gemakkelijk achter een al aanwezige kiepauto gekoppeld kan worden. Een kipper aanhanger kan ook flexibeler ingezet worden, omdat hij enkele dagen op het werk kan blijven staan, wat met een bestelauto of vrachtwagen natuurlijk niet zo gemakkelijk kan.

Rijbewijs BE volstaat

Veel hoveniers, stratenmakers, aannemers en ook bijvoorbeeld handelaars in oud ijzer maken gebruik maken van een kipper aanhangwagen, omdat ze met een rijbewijs BE gereden mogen worden achter een personenwagen of een bestelbus. Hiermee wordt op transportkosten bespaard en hoeft het personeel ook geen dure vrachtwagenchauffeur opleiding te volgen. Een aanvulling E op het standaard rijbewijs B is voor het trekken van een aanhangwagen (bij een gezamenlijk gewicht van méér dan 3.500 kg) voldoende.

Vele mogelijkheden

Kipper aanhangwagens zijn leverbaar in een groot aantal uitvoeringen. Er zijn modellen met een handpomp, elektrisch hydraulische kippers en modellen met een combinatie daarvan. Meestal hebben de elektrische uitvoeringen een eigen accu zodat ze los van het trekkende voertuig bediend kunnen worden. Er zijn kippers die alleen achterwaarts kunnen kiepen en kippers die naar beide zijkanten kunnen kiepen. Een driezijdige kipper kan zowel achterwaarts als opzij lossen. Ze zijn verkrijgbaar met enkel- of tandem-as onderstel en hebben een laadvermogen tot maximaal 3.500 kg. De meeste kipper aanhangwagens kunnen voorzien worden van oprij-platen onder de laadvloer, waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor het transport van kleine kranen en andere machines. Er zijn diverse leveranciers van kipper aanhangwagens, zoals het Nederlandse Anssems en Hapert en het Duitse Obermaier. Bekende Belgische producenten zijn Eduard en Rauw.