Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
chrysler-300c

Chrysler

1 / 9
chrysler-300c
chrysler-300c-back
chrysler-grand-voyager-front
chrysler-grand-voyager-side
chrysler-300c-front
chrysler-grand-voyager-front
chrysler-grand-voyager-back
chrysler-300c-side
chrysler-300c-side

Chrysler

Vind het model dat bij je past.

Chrysler is een Amerikaanse autofabrikant die in 1925 werd opgericht door Walter Chrysler. Modellen zoals de Chrysler Voyager, PT Cruiser en de 300C waren redelijk succesvol. Het merk maakt inmiddels deel uit van de multinationale autofabrikant Stellantis en verkoopt geen auto's meer in Europa. Lees meer

chrysler-grand-voyager-m-02.jpg
chrysler-grand-voyager-m-03.jpg

Overzicht van de populairste Chrysler modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Chrysler

  • Het merk staat bekend om zijn ruime MPV's en luxe sedans
  • In Europa zijn bepaalde Chrysler-modellen verkocht onder het merk Lancia
  • Amerikaanse auto's, met grote, dorstige motoren

Historie Chrysler

De carrière van Walter Chrysler in de auto-industrie begon toen hij 1911 directeur werd van de Buick Motor Company. Zijn plannen om het bedrijf naar nieuwe hoogten te leiden kwamen niet van de grond. Chrysler vertrok vervolgens in 1919 naar Willys-Overland, waar hij hetzelfde ambitieuze pad volgde. Hij probeerde zelfs de oprichter, John Willys, uit te kopen met een overnamebod. Echter, de aandeelhouders staken hier een stokje voor en Chrysler vertrok in 1921. Hij besloot zijn eigen avontuur te beginnen en richtte de Chrysler Corporation op. De Chrysler Six was het eerste model van het merk.

Walter Chrysler zat niet graag stil. In de zomer van 1928 bracht hij een nieuw, betaalbaar merk genaamd Plymouth op de markt. Kort daarna, in juli van datzelfde jaar, rolde een nieuwe middenklasse-auto van de productieband van wederom een nieuw merk: DeSoto. Maar dat was nog niet alles – in diezelfde maand nam Chrysler ook de Dodge Brothers Automobile and Truck Company over en veranderde de naam in, simpelweg, Dodge.

In 1928 begon Walter Chrysler ook de Chrysler Export Corporation, een jaar later gevolgd door de oprichting van de Chrysler Motor Parts Corporation. Deze onderneming zou later bekend worden als Mopar, een iconisch merk voor autoliefhebbers. Dat jaar werd bovendien begonnen met de bouw van het indrukwekkende Chrysler Building, het hoofdkantoor van het bedrijf. Deze iconische wolkenkrabber in de Amerikaanse stad New York werd in 1931 voltooid en was destijds het hoogste gebouw ter wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts met het merk. Chrysler werd aan alle kanten ingehaald door de concurrentie. Door kwaliteitsproblemen liepen klanten weg bij het merk, met als gevolg dat Chrysler op financieel gebied in zwaar weer geraakte. De Amerikaanse overheid schoot te hulp en hield het bedrijf overeind. In 1988 werd Chrysler, samen met het automerk Jeep, overgenomen door Daimler-Benz AG, en ging het verder onder de naam DaimlerChrysler AG. Het fusiebedrijf hield stand tot 2007, toen werd het verkocht aan een investeerder.

Als gevolg van de financiële crisis in 2008 vroeg Chrysler in 2009 faillissement aan en werd het onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Sinds de fusie zijn er verschillende modellen van Chrysler, Fiat en Lancia op de markt gebracht op een gemeenschappelijk technisch platform. In 2021 vond een tweede fusie plaats tussen Fiat Chrysler Automobiles en autofabrikant PSA, met merken als Peugeot, Citroën, DS Automobiles en Opel, wat resulteerde in de vorming van de Stellantis Groep.

chrysler-grand-voyager-front

Modellen en varianten

Chrysler was vroeger een van de grootste autobouwers ter wereld en actief in vrijwel alle marktsegmenten. Tegenwoordig bouwt het merk nog maar twee modellen die alleen in de Verenigde Staten worden verkocht: de 300 en de Voyager. Het merk verkoopt in Europa geen nieuwe auto's meer.

De 300C, een luxe sedan uit de hogere middenklasse, was het laatste bescheiden succesje dat het merk in België had. Na de overname van Fiat bracht Lancia het Chrysler-model tussen 2010 en 2014 op de markt onder de naam Thema. Tot 2010 werden alle 300C-modellen voor Europa door autobouwer Magna Steyr vervaardigd in het Oostrenrijkse Graz.

De Voyager is misschien wel het bekendste model van de autobouwer. Het was een van de eerste MPV's en biedt plaats aan maximaal acht personen. In 1988 maakte de eerste generatie van de Chrysler Voyager zijn entree in Europa en het werd al snel een doorslaand succes. De veelzijdige MPV was een pionier in zijn klasse en zette de standaard voor ruimte en comfort. In 1991 volgde de tweede generatie, gevolgd door de derde generatie in 1996.

In 2001 werd de vierde generatie geïntroduceerd en in 2007 kwam de laatste generatie op de markt voor Europa. Na oktober 2011 werd de MPV in Europa verkocht als de Lancia Voyager. De huidige, zesde generatie is alleen in Amerika te koop.

De Chrysler Voyager is er met keuze uit benzine- en dieselmotoren, altijd gekoppeld aan een automatische transmissie. Hij is er ook met een verlengde wielbasis, wat resulteerde in meer beenruimte voor de achterpassagiers en een ruimere bagageruimte. Deze zogeheten Grand Voyager is ideaal voor gezinnen en reizigers die op zoek zijn naar ruimte en veelzijdigheid.

Model Carrosserievarianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Voyager 4-drs. sedan Benzine 2,2 - 3,8 l 69-207 kW (93-283 pk) n.b.
300C 4-drs. sedan Benzine 2,7 - 6,4 l 142-362 kW (190-485 pk) n.b.

Prijzen

Nieuwprijzen

In Amerika kun je nog de Chrysler-dealer binnenwandelen voor een nieuw model, maar in Europa is dat al jaren niet meer mogelijk. Na de overname van Fiat was het over en sluiten voor het merk in Europa. In Amerika is het modellengamma inmiddels flink uitgedund. Chrysler verkoopt nog twee modellen: de 300 en de Pacifica, een moderne variant van de Voyager. De Chrysler 300 staat in de prijslijst voor 34.000 dollar en voor de Pacifica vraagt het merk 37.000 dollar. Via grijze import zijn deze modellen toch in België leverbaar, maar wel tegen een flink hogere prijs. Een gloednieuwe Chrysler Pacifica Plug-in Hybrid is er vanaf zo'n 90.000 euro.

Prijzen van occasions

Ondanks dat het merk al jaren geleden uit België vertrok, zijn er nog genoeg occasions te vinden. Van de Voyager zijn er – zoals hierboven al beschreven – veel generaties in ons land verkocht. Een gebruikt ouder exemplaar is er al vanaf 2.000 euro. Voor een vierde generatie betaal je zo'n 5.000 tot 7.000 euro. Ook de Chrysler 300C wordt als occasion veel aangeboden. Prijzen variëren van 5.000 euro voor een exemplaar met een hoge kilometerstand tot 20.000 euro voor een dikke uitvoering met 5,7-liter Hemi V8-motor.

Modellen uit het DaimlerChrysler-tijdperk zijn ook populair als occasion. Denk aan de Chrysler Crossfire en de Chrysler PT Cruiser. Een goed gebruikte PT Cruiser is er al vanaf 1.000 euro. Voor een Crossfire moet je aan minimaal 5.000 euro denken.

chrysler-300c-front

Alternatieven

Chrysler is niet het enige Amerikaanse automerk dat Europa heeft proberen te veroveren. Ook merken zoals Cadillac, Dodge, Chevrolet en Ford waagden een poging. Alleen Ford slaagde erin écht voet aan de grond te krijgen op het Europese vasteland. Bijvoorbeeld met de succesvolle Ford Focus, een concurrent van de PT Cruiser. De Cadillac CTS kun je als een tegenhanger van de Chrysler 300C zien. Europese concurrenten van dit model zijn de Mercedes-Benz E-Klasse, BMW 5 Serie en Audi A6.

FAQ

Bestaat Chrysler nog?
Jazeker, maar het verkoopt geen auto's meer in Europa. In Amerika is het inmiddels een kleine speler die nog maar twee modellen verkoopt.
Waar komt Chrysler vandaan?
Chrysler is een échte Amerikaanse autobouwer uit Detroit, Michigan.
Wat is het verschil tussen een Chrysler 300C en Lancia Thema?
Niets! Nou, bijna niets. De tweede generatie 300C is nooit als Chrysler op de Belgische markt verschenen, maar uitsluitend als de Lancia Thema. Het enige verschil tussen de Amerikaanse Chrysler 300C en de Europese Lancia Thema die in 2011 op de markt kwam zijn de Lancia-logo's, enkele aanpassingen in het interieur, zoals lederen bekleding van Poltrona Frau, en dieselmotoren van Italiaanse komaf.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal