Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
chrysler-l.jpg

Chrysler

Chrysler

Vind het model dat bij je past.

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Walter P. Chrysler imponeerde in 1924 de vakpers met zijn eerste auto, de Chrysler Six, die tentoongesteld stond in de hotellobby van het New Yorker Commodore hotel. Eigenlijk wilde Chrysler zijn auto presenteren bij de New Yorker autoshow, waartoe hij echter niet was uitgenodigd omdat de Chrysler Six nog niet in productie was. In het Commodore hotel trok hij op bijzondere wijze de aandacht van journalisten en investeerders. Tal van innovaties, zoals een hydraulische vierwielrem, de eerste voordelige, hoogverdichtende en krachtige motor, de omloopsmering onder druk en een motoroliefilter zorgden ervoor dat al in het eerste jaar 2000 exemplaren verkocht werden.

In 1925 ontstond de Chrysler Corporation en binnen vier jaar behoorde Chrysler door de overname van het vijfmaal grotere bedrijf Dodge Brothers Inc. tot de drie grootste autofabrikanten in de VS. De populaire zescilindermodellen en Chrysler's eerste cabrio, de Imperial 80, met een 112 pk sterke, in serie geschakelde zescilindermotor, droegen op beslissende wijze bij aan het succes. In 1934 presenteerde Chrysler de Airflow, de eerste auto waarvan het aerodynamische design compleet was ontwikkeld in de windtunnel.

Maar Chrysler beperkte zich niet alleen tot de producties van auto's. In 1929/1930 ontstond een van de meest indrukwekkende bouwwerken en het toekomstige herkenningsteken van New York - het Chrysler Building in Manhattan. En toen in 1968 de eerste bemande ruimtevlucht plaatsvond, werd de Apollo aangedreven door draagraketten die constructeurs van Chrysler mede ontwikkeld hadden.

Ook maakte de Chrysler Corporation naam door de aanzet, elementen uit de vliegtuigelektronica mee te nemen bij de ontwikkeling van auto's respectievelijk deze over te nemen. Steeds weer lukte het Chrysler, nieuwe wegen in te slaan in de automobielconstructie. Het Chrysler-systeem "Floating Power" scheidde motor en chassis en een uitgebalanceerde motor maakte het rijden met aanzienlijk minder lastige trillingen mogelijk. In 1958 bood Chrysler als eerste fabrikant ook een automatische snelheidscontrole aan die vandaag bekend staat als cruise control (tempomaat). Ook de stuurbekrachtiging werd bij Chrysler voor het eerst standaard ingebouwd.

Door een ernstige crisis in de jaren '70 leed Chrysler miljoenenverliezen. Onder president Jimmy Carter overtuigde de president van de Chrysler Corporation, Lee A. Iacocca, met zijn radicale bezuinigingsprogramma en zorgde zo voor miljardenkredieten om de ontwikkeling van nieuwe modellen te kunnen bespoedigen. Om de kosten nog verder terug te dringen, maakte Chrysler gebruik van "platforming", een concept waarbij verschillende modellen op een gemeenschappelijk, compact K-car-platform gerealiseerd worden.

Royale garantieverleningen, bijvoorbeeld een dertigdaags teruggaverecht, en een doordacht bonussysteem, hielpen het merk voor klanten weer attractiever te worden en zo niet alleen de crisis te overwinnen, maar ook meer winst te maken. Innovatie bleef het centrale doel. En het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste minivan, de Voyager - een mix van auto en busje - bij Chrysler van de band liep. Ook in de offroadklasse is Chrysler door de overname van het merk Jeep ook met robuuste terreinwagens vertegenwoordigd zoals de Wrangler en de Cherokee.

Na de fusie van de Chrysler Corporation met Daimler-Benz AG in het jaar 1998 werd het hoofdkantoor verplaatst van Amerika naar Stuttgart. Precies op tijd voor het 75-jarige jubileum koos het tijdschrift Motor Trend een auto van het merk Chrysler, de 300M, tot "Car of the Year".

Dankzij haar meer dan 80 jaar ervaring in de constructie van auto's, innovatieve technologieën en het nieuwe autoconcept van lichte, compacte en zuinige auto's, kan Chrysler ook in een tijd van stijgende benzineprijzen en aangescherpte emissiewetten optimistisch in de toekomst kijken. De Grand Voyager, de Chrysler PT Cruiser, de sportcoupé; Chrysler Crossfire - die ook als roadster verkrijgbaar is - en de middenklassenwagen Sebring, die ook als cabrio wordt aangeboden, zijn de nieuwste Chrysler-modellen.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Type voertuigen