Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Dacia Dokker

transport van ladingen of passagiers

De Dacia Dokker is licht commercieel voertuig (paneelvan) of een Leisure Activity Vehicle (LAV). De auto wordt gebouwd door de Roemeense bouwer Dacia, in de Renault fabrieken van Tangier, Marokko. Hij wordt officieel gelanceerd op de Auto Show van Casablanca in 2012. De verkoop start in Marokko in juni 2012. Sinds september 2012 is het voertuig ook beschikbaar in thuisland Roemenië. De Dokker wordt daarnaast verkocht in Europa, Noord-Afrika en Franse, overzeese territoria. Lees meer

Technische gegevens

83 - 115 PS

Vermogen

5.7 - 7.3 l/100 km

Verbruik (gecombineerd)

130 - 168 g CO2/km

CO2-uitstoot (gecombineerd)Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.febiac.be.

159 - 179km/h

Top snelheid

10.7 - 14.3s

van 0 tot 100 km/u

Toon technische gegevens

Alternatieve modellen

Deze auto verschijnt daarbij dus als passagierstransporteur (Dokker) en als paneelvan (Dokker Van). Daarnaast bestaat er ook nog een crossover versie, de Dokker Stepway. Die wordt geïntroduceerd in 2012 op de Motor Show van Istanbul en bevat een aantal elementen uit de Sandero Stepway. In sommige (CIS) landen wordt de Dacia Dokker verkocht als Renault Dokker. Dat gebeurt echter niet in andere delen van de wereld aangezien hij er dan zijn zusterauto, de Renault Kangoo, zou kannibaliseren.

De naam Dokker komt van (het beroep) dokwerker. Volgens Dacia zelf verwijst hij naar de laadcapaciteit, maar ook naar het modulaire interieur en de robuustheid van het voertuig.

De Dacia Dokker technisch bekeken

De Dacia Dokker wordt gebouwd op het Dacia M0 platform. Dat is een afgeleide van het Dacia B0 platform gebruikt voor voertuigen zoals de Dacia Lodgy, de Sandero II, de Logan II en de Renault Symbol III. Het B0 platform is een versie van het Renault-Nissan B platform voor compacte en mini voertuigen. Het is in gebruik sinds 2002. In vergelijking met het B platform is de wielbasis hier verlengd en dient het zo onder andere voor Dacia’s zoals de Logan, de Sandero en de Duster. Op het B platform zelf worden auto’s gebouwd zoals de Nissan Cube, de Datsun Go, de Renault Captur en de Renaults Clio (II tot IV), Twingo (II) en Wind.

De motor van de Dokker ligt vooraan en wordt aangedreven door de voorwielen. De motoren in kwestie zijn een 1.2 I4 TCe, een 1.6 I4 en een 1.5 I4 dCi. De transmissie is manueel en heeft 5 versnellingen. De wielbasis is 2810 mm lang. Het voertuig is 4363 mm lang, 1751 mm breed en 1814 mm hoog. Het stoepgewicht ligt tussen 1165 en 1405 kg.

In het LAV worden 5 zitplaatsen voorzien en een laadruim van 800 liter. De maximale laadlengte is hier 1,16 meter. Aan de zijkant is er standaard 1 glijdeur die uitgeeft op de passagierscabine. Optioneel kan ook aan de andere zijde een tweede glijdeur gemonteerd worden. De achterstoelen kunnen asymmetrisch opgesplitst worden. Ze kunnen ook naar voor geschoven worden, tegen de voorstoelen aan. Dit creëert een laadcapaciteit van 3000 liter en een maximale laadlengte van 1,57 meter.

De Dokker Van heeft ondertussen een bagageruim van 3300 liter en een minimale laadlengte van 1,9 meter. Dankzij de vouwbare achterstoelen (die hier eveneens tegen de voorstoelen kunnen worden aangeschoven) kan de laadlengte nog vergroot worden naar 2,42 meter. Men kan de voorste passagiersstoelen desgewenst ook verwijderen voor een maximale laadlengte van 3,11 meter. De laadcapaciteit bedraagt 750 kg. Optioneel kan ook in deze Dokker een tweede glijdeur worden gemonteerd. De standaard achterdeuren zijn asymmetrisch opgesteld en kunnen openen in een hoek van 90 of 180°.

De Dokker kan uitgerust worden met het Media Nav systeem, een combinatie van navigatie- en audiofuncties. Het systeem bevat onder andere Bluetooth handsfree connectie en connecties voor USB en jack. Optioneel zijn er bijvoorbeeld cruisecontrol en parkeersensoren achteraan.

Qua veiligheid wordt standaard ABS met elektronische remkracht distributie (EBD) voorzien. Optioneel kan elektronische stabiliteitscontrole (ESC) worden toegevoegd. De standaarduitrusting omvat alle airbags voor bestuurder en passagiers, inclusief zijwaartse exemplaren voor hoofdbescherming en thorax airbags.

Dacia Dokker modellen en prijsklassen

De Dacia Dokker verschijnt als LAV (Dokker) of als paneelvan (Dokker Van). Het LAV heeft 4 of 5 deuren. De Dokker Van heeft 4 deuren en verschijnt ook als pick-up met 2 deuren. Naast deze modellen bestaat er ook een afgeleide crossover, de Dokker Stepway (gebaseerd op de Sandero Stepway).

Er zijn 4 motormodellen: de H5Ft 402 (een 16V DOHC Turbo van 1198 cc en 117 PS), de K7M 812 (een 8V SOHC van 1598 cc en 86 PS), de K9K 612 (een 8V SOHC Turbodiesel van 1461 cc en 76 PS), en de K9K 612 (een 8V SOHC Turbodiesel van 1461 cc en 91 PS).

Beoordelingen voor Dacia Dokker

6 Beoordelingen

4,7