Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mini-cooper-s-front

Mini Cooper S

1 / 4
mini-cooper-s-front
mini-cooper-s-back
mini-cooper-s-cabrio-front
mini-cooper-s-interior

Sterke punten

Sportief rijgedrag Tijdloos knappe looks BMW-bouwkwaliteit

Zwakke punten

Hoge aanschafprijs Weinig binnenruimte Iets te stevig geveerd

MINI Cooper S Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto MINI Cooper S, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:6.6 - 7.7s
Maximumsnelheid:218 - 235 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):119 - 216 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):5.2 - 9 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:3655 x 1683 x 1407 mm
Portieren:3 - 5
Kofferruimte:211 - 941 liter
Aanhangergewicht:340 - 455 kg

Met de ‘S’ van ‘Sportief’

Vraag iemand naar de meest iconische auto ooit gemaakt, en de kans is groot dat je op een Mini uitkomt. De kleine Brit wordt namelijk vers in ons geheugen gehouden dankzij de nieuwe Mini, en die is tegenwoordig alweer aan zijn derde generatie toe. Daarin vormen de Cooper-versies, zoals deze Cooper S, de top van het gamma.

Interesse in een Mini Cooper S

Mini Cooper S tweedehands auto
Mini Cooper S nieuwe auto
Mini Cooper S dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Met de ‘S’ van ‘Sportief’

Vraag iemand naar de meest iconische auto ooit gemaakt, en de kans is groot dat je op een Mini uitkomt. De kleine Brit wordt namelijk vers in ons geheugen gehouden dankzij de nieuwe Mini, en die is tegenwoordig alweer aan zijn derde generatie toe. Daarin vormen de Cooper-versies, zoals deze Cooper S, de top van het gamma.

Goede redenen

  • Ben je op zoek naar een stadswagen met pit, dan kan je niet beter zitten dan in een Mini. De reguliere uitvoeringen van de hatchback rijden al fijn, maar de Cooper S-versie doet er nog een schepje bovenop met extra vermogen.

  • Daarnaast is een Mini ook de stijlvolle keuze in het B-segment. Hij ziet er namelijk tijdloos elegant uit dankzij zijn retro-inspiratie op de klassieke Mini van destijds.

  • Toch is de Mini hatchback helemaal mee met zijn tijd, want sinds de huidige generatie kan je hem voor het eerst krijgen met een zuiver elektrische aandrijflijn. Die Mini Cooper ‘SE’ is ook nog eens even snel als een echte Cooper S.

  • Eveneens nieuw sinds deze derde generatie is een vijfdeursversie van de Mini naast de driedeurs en de cabrio. Die voegt wat extra gebruiksgemak aan de hatchback toe.

  • Waar heel wat B-segmenters beknibbelen op bouwkwaliteit, moet je in een Mini zoeken om iets te vinden dat niet helemaal goed in elkaar zit. Dat dankt de auto dan weer aan de expertise van moederhuis BMW.

Belangrijke gegevens

Motorisaties

De Mini is er in allerhande verschillende smaakjes. De basisuitvoering wordt bijvoorbeeld aangeduid als ‘One’ en beschikt over een 1.5-liter driecilindermotor op benzine, en de reguliere Mini Cooper krijgt diezelfde motor.

De snellere Cooper S krijgt in de plaats daarvan een 2.0-liter viercilinder benzineblok, goed voor 184 pk op de voorwielen. Daarmee sprint hij naar de 100 km/u in 6,6 seconden. Datzelfde blok wordt trouwens ook gebruikt in de sportieve topversie, de zogenaamde John Cooper Works, die 231 pk produceert en zo naar de 100 km/u sprint in 6,1 seconden.

Een derde Cooper-motorisatie komt in de vorm van een zuiver elektrische aandrijflijn onder de noemer Mini Cooper SE. Met zijn elektromotor met 184 pk is deze EV even krachtig als de Cooper S, al leidt zijn iets hogere leeggewicht wel tot een 0-naar-100-tijd van 7,3 seconden. Toch weet deze elektische Mini zijn iconische rijplezier grotendeels te behouden, mede dankzij het relatief kleine en dus lichte accupakket. Zo is de batterij slechts 32,6 kWh groot, waarmee de Mini zo’n 232 kilometer moet kunnen afleggen (WLTP).

Afmetingen

De Mini mag dan letterlijk ‘Mini’ heten, écht klein is de stadswagen al lang niet meer. Zo is een driedeursversie van de Cooper 3,82 meter lang en 1,72 meter breed, waarmee hij bijna 80 centimeter langer en ruim 30 centimeter breder is dan het klassieke model waar zijn uiterlijk naar refereert. Als vijfdeurs hatchback is hij zelfs 4 meter lang, waarmee hij mooi in de pas loopt met andere – enkel met vijf deuren verkrijgbare – B-segmenters zoals de Peugeot 208 en de Ford Fiesta.

De binnenkant is echter wél Mini in vergelijking met de concurrentie, want als driedeurs is de auto ronduit krap. Voorin zit je nog betrekkelijk goed, maar achterin kan je enkel kinderen plaatsen. De koffer is al even beperkt: er is slechts 211 liter aan ruimte. Het wordt allemaal wel iets beter wanneer je de Mini als vijfdeurs bestelt, aangezien je achterste inzittenden een makkelijkere instap krijgen. Ook dan blijft de achterbank echter nogal claustrofobisch, en de kofferruimte van 278 liter is ook niet noemenswaardig groter.

Uitvoeringen

Het permanente gamma van de Mini Cooper S uit twee uitrustingsniveaus. Instappen doe je met de Essential Trim, waarbij je 16-inchvelgen en een interieurbekleding uit stof krijgt. Standaard wordt de Cooper S ook al voorzien van een automaat en een infotainmentsysteem met smartphoneconnectiviteit. Daarboven vinden we de Classic Trim, die 17-inchvelgen, een dakpaneel in constrastkleur en halflederen bekleding toevoegt. Verder heeft Mini een wisselend aanbod van special editions. Zo is er op het moment van schrijven een Resolute Edition die de modellen een sportievere look, een typisch Britse, groene lakkleur en unieke striping op de motorkap geeft. Tot slot biedt Mini een personalisatiegamma aan onder de noemer ‘Mini Yours’, waarbij je een uitgebreid scala aan kleur-, velg- en bestickeringsopties ter beschikking krijgt.

Prijzen

Ga je naar de dealer voor een gloednieuwe Mini Cooper S, dan betaal je er minstens 33.550 euro. Daarvoor krijg je een driedeurs exemplaar met de 2.0-litermotor met 184 pk, in de Essential Trim. De vijfdeursversie is op het moment van schrijven (oktober 2022) niet meer verkrijgbaar, maar wil je de Mini Cooper S als Cabrio, dan mag je rekenen op ten minste 38.400 euro. De prijs voor een elektrisch exemplaar verschilt eigenlijk opvallend weinig: die kost nieuw 36.500 euro en is enkel als driedeurs verkrijgbaar.

Zoek je een recente Mini Cooper S op de tweedehandsmarkt, dan vind je er van slechts een paar jaar oud rond de 20.000 euro. De huidige generatie van de Mini hatchback is echter al sinds 2014 op de markt, en vroegere exemplaren starten daardoor al rond de 14.000 euro. De duurste is dan weer de zuiver elektrische Cooper SE op de tweedehandsmarkt: die start pas boven de 30.000 euro maar is ook nog wat recenter dan de andere Coopers.

Design

Buitenzijde

Een retromodel ontwerpen is altijd een kwestie van ‘erop of eronder’. Soms vindt de meerderheid het heiligschennis, maar vaak blijkt teruggrijpen naar je geschiedenis net een schot in de roos. De Mini is het schoolvoorbeeld van hoe zo’n retrodesign kan uitgroeien tot een succesverhaal. De auto verwijst net genoeg naar de klassieke inspiratiebron, maar doet dat zonder te geprobeerd over te komen. Daarin slaagt hij trouwens zonder stiekem zonder een even kleine auto te zijn als zijn iconische voorganger, dus naast knap om naar te kijken is de Mini ook gemakkelijk om mee te leven.

Binnenzijde

Ook binnenin is Mini erin geslaagd om de retro-inspiratie van het origineel toe te passen op een moderne, kwalitatieve cabine. Zo moet de ronde infotainmentcluster bijvoorbeeld doen denken aan de centrale snelheidsmeter van de klassieke Mini, terwijl de bouwkwaliteit duidelijk leidinggevend is voor het segment. Zo vind je maar amper harde plastics in dit interieur en kan je kiezen uit een heel gamma aan leersoorten om je dashboard, deuren en stoelen mee te bekleden. Dat verklaart ook deels de hogere instapprijs ten opzichte van vaak ruimere concurrenten.

Veiligheid

Bij zijn Euro NCAP-crashtests werd de Mini beloond met een mooie 4 op 5 sterren. Die beoordeling vond echter plaats bij de lancering van de huidige generatie in 2014, waardoor die maar weinig actueel meer is. Dat merk je in zekere zin ook aan de optielijst, want voor bepaalde zaken zoals verkeersbordherkenning en adaptieve cruise control moet je vaak diep in de buidel tasten.

Alternatieven

De Mini Cooper S bevindt zich in het B-segment, en is daar allesbehalve het ruimste aanbod. Indien je dus op zoek bent naar een handige en betaalbare compacte auto, dan krijg je bij pakweg Hyundai, Peugeot of Renault vaak meer waar voor je geld. Wil je echter een stijlvolle én sportieve stadswagen, dan kan je niet beter zitten dan bij Mini. Om zijn rijplezier te evenaren, moet je al bijna naar een Ford Fiesta ST, Abarth 595 of 695, Volkswagen Polo GTI of Suzuki Swift Sport gaan kijken.

FAQ

Wat is het verschil tussen een Mini Cooper en een Mini Cooper S?
De Mini Cooper S heeft een grotere en sterkere motor dan de Cooper. Zo stelt de Cooper het met een 1.5-litermotor met 136 pk, terwijl de Cooper S een 2.0-litermotor met 184 pk krijgt.
Hoeveel verbruikt een Mini Cooper S?
Mini geeft een verbruik op van 5,6 l/100 km voor de Cooper S. Dat is 0,4 l/100 km meer dan het theoretische verbruik van de gewone Cooper, maar de S beschikt dan ook over een grotere motor.

Beoordelingen voor MINI Cooper S

37 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Modellen