Nissan Juke 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Nissan Juke 2014

Tweedehands Nissan Juke uit 2014: een MINI SUV

Deze tweedehands auto verenigt de wendbaarheid van een MINI met de kracht en de veelzijdigheid van een SUV. Het is een Nissan Juke. De Juke is een jonge wagen, die debuteerde in 2010. Het productiemodel ging in première op de Motor Show van Genève, in maart van dat jaar. In 2011 werd de wagen meteen de Top Safety Pick van het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS, USA). Hij is ook de (vermeende) bezitter van een eigenaardig Guinness wereldrecord: het autorijden op twee wielen. Stuntrijder Terry Grant beweert immers dat hij de Juke gedurende 2 minuten en 55 seconden op twee wielen wist voort te bewegen, op het racecircuit van Goodwood Hill.

Aankondiging

Het idee voor de Juke wordt voor het eerst gecommuniceerd op 11 februari 2009. Productie werd gepland in de Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd (NMUK) fabriek in Washington, UK. In datzelfde jaar werd ook de Nissan Qanzana conceptwagen gepresenteerd op de Motor Show van Genève. De wagen kwam voor het eerst uit in Japan, op 9 juni 2010.

Design

De Juke is een ontwerp van Nissan Europa, dat verfijnd werd door het Nissan Design Centre in Japan. Hij is gebaseerd op het Nissan B platform. De look wordt in hoge mate bepaald door de prominente wielassen en de hoge middellijn van de wagen, die contrasteert met de smalle zijramen. Het is een moderne interpretatie van de colafles-stijl, die erg populair was in de jaren 60 en 70. Op die manier doet de Juke een beetje denken aan de Nissan Maxima - een high performance, elektrische coupé conceptwagen - die werd getoond op de Motor Show van Frankfurt in 2007.

Modellen

De oorspronkelijke Juke dient als basismodel voor verschillende Juke-varianten. Deze trims zijn afhankelijk van de markt waarop de wagen verschijnt. In Europa is er sprake van drie verschillende versies: de HR16DE, de K9K en de MR16DDT, die respectievelijk worden uitgerust met de Visia, de Acenta en de Tekna motor. De Acenta is ook beschikbaar in verschillende 'Sport and Premium'-pakketten. Standaard in alle modellen (behalve het basismodel) is daarbij de I-CON terug te vinden, het Integrated Control System. Dat is een bevelmodule in het lagere dashboard die de airconditioning en de rijmodus controleert. Er zijn drie modi: Normal, Sport of Eco.

2014 Nissan Juke: de NISMO

In 2013 werd de Juke-reeks uitgebreid met de NISMO-versie. Deze verschilt hoofdzakelijk qua styling van de basis-Juke. Hij heeft andere bumpers en skirts, een ander interieur, een aangepaste ophanging en sturing, nieuwe wielen en een getunede motor met een kracht van 197 pk (147 kWh). Omwille van zijn uitgesproken stijl creëerde de wagen enige controverse. Hij heeft hevige voor- en tegenstanders.

2015 Nissan Juke

In 2014 werd de herziene Nissan Juke voorgesteld. Dat gebeurde op de Internationale Auto Show van Genève. De verkoop van het modeljaar 2015 startte in de zomer van 2014. De 2014 Juke biedt een reeks van opties aan, zodat elk exemplaar haast maatwerk lijkt. Hij dient tegelijk als de basis voor de Infiniti QX30.