Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Renault Twizy

Renault Twizy, elektrische personenauto met scooterlook

De pioniersjaren van de gemotoriseerde vierwieler werden gekenmerkt door modellen die mijlenver af stonden van de tegenwoordige auto. De vroege autobouwers borduurden qua ontwerp voort op traditionele koetsen en paardenrijtuigen, wat opmerkelijke automobielen tot gevolgd had die plaats boden aan een beperkt aantal mensen. Lees meer

Alternatieve modellen

De eerste Renault Voiturette Type A uit 1898 had bijvoorbeeld ruimte voor twee personen, en bereikte een maximumsnelheid van 32 km per uur. In zekere zin grijpt Renault met de Twizy terug op dat verre verleden, met het verschil dat deze natuurlijk is voorzien van moderne technologie. De Twizy is een elektrisch aangedreven tweezitter waarvan het conceptmodel in 2009 werd gepresenteerd op de Internationale Automobil Ausstellung in het Duitse Frankfurt. Na de auto enige tijd te hebben doorontwikkeld kwam de Twizy Renault uiteindelijk in 2012 beschikbaar voor de consument. Het was niet de eerste elektrische auto van Renault, maar wel de kleinste. Met dit model heeft de autofabrikant na de compacte MPV Scénic uit de jaren 90 andermaal een nieuw autodesign uitgevonden. De Renault Twizy valt in het A-segment, maar lijkt op een overdekte scooter. De langzame uitvoering wordt in Nederland beschouwd als een brommobiel, en mag worden bestuurd met een AM-rijbewijs.

Aandrijving, elektromotor en ontwerp Renault Twizy

De Renault Twizy is leverbaar met een maximumsnelheid van 45 km per uur en 80 km per uur. Beide varianten zijn uitgerust met een lithium-ion-accu van 6,1 kWh. De batterij kan worden gekocht of indien gewenst voor een maandelijks bedrag worden gehuurd. De aanschafprijs van de auto wordt daarmee lager, terwijl de eigenaar voordelen krijgt. Deze omvatten vervanging of reparatie van de accu wanneer de prestaties verslechteren en Renault Route Service voor als de auto onverhoopt stil komt te staan. De accu drijft een asynchrone elektromotor aan. Hiervan zijn twee modellen leverbaar, namelijk een motor met een maximale output van 7 pk en een variant van 13 pk. De 7 pk motor trekt in een kleine tien seconden op naar 45 km per uur, terwijl de grotere motor er iets meer dan zes seconden over doet. De langzame Renault Twizy heeft geen standaardruiten in zijn opklapbare switchbladedeuren, zodat bij koud weer het meenemen van een dekentje geen overbodige luxe is. Ook dit roept beelden op uit de begindagen van de automobiel. Een groot verschil met die tijd is wel dat de passagier in de Twizy Renault achter de bestuurder moet plaatsnemen, want zowel achterin als voorin is een enkele stoel gemonteerd.

Renault Twizy, ZOE, Kangoo Z.E. en Fluence Z.E.

Renault heeft al meerdere elektrische auto’s op zijn naam staan. Door de fabrikant worden dit ook wel Zero Emission of Z.E. auto’s genoemd, en bij modellen die oorspronkelijk een traditionele motoraandrijving hebben voegt men deze afkorting toe aan de elektrische modelnaam. De eerste elektrische auto van Renault was de Fluence Z.E. uit 2011. Met deze 4-deurs sedan uit de C-klasse bracht de fabrikant een vrij grote auto op de markt. De afmetingen van de Fluence Z.E. zijn 4.748 x 1.813 x 1.458 mm, en de wielbasis is 2.701 mm. Voor de aandrijving beschikt de auto over een elektromotor van 94 pk. De lithium-ion-accu levert 22 kWh, en brengt de Fluence maximaal 185 kilometer ver. Ook de MPV Kangoo Z.E. maakt gebruik van een accu van 22 kWh. Met 60 pk is deze minder krachtig dan die uit de elektrische Fluence, en ook de actieradius is met 170 kilometer beperkter. Deze twee in 2011 uitgebrachte elektrische auto’s zijn beide een stuk groter dan de in 2012 verschenen Renault Twizy. Bij een wielbasis van slechts 1.686 mm meet deze stadsauto 2.338 mm, terwijl de breedte inclusief de buitenspiegels 1.381 mm bedraagt en de hoogte 1.454 mm is. Dit maakt de Twizy tot de kleinste elektrische Renault. In 2013 werd het Z.E.-gamma uitgebreid met de Renault ZOE, een 5-deurs hatchback uit het B-segment die qua afmetingen tussen de drie in 2011-2012 gepresenteerde elektrische auto’s in staat. Deze zijn 4.084 x 1.730 x 1.562 mm, en de afstand tussen de wielen is 2.588 mm. In 2016 werd de ZOE voorzien van een 90 pk-lithium-ion-accu van 40 kWh waarmee 400 kilometer kan worden afgelegd. De Renault Twizy kan met een volle accu en onder optimale omstandigheden maximaal 100 kilometer vooruit.

Meerdere uitrustingsniveaus Renault Twizy

Zowel de 45 km als de 80 km-versie van de Twizy kan worden geleverd in drie uitrustingsniveaus. Vanzelfsprekend liggen de prijzen van het langzamere model wat lager. Alle uitvoeringen van de snellere Twizy hebben als standaardextra’s onder meer een elektrisch verwarmde voorruit en een airbag voor de bestuurder. De voordeligste variant in beide categorieën is de Renault Twizy Life. Deze biedt opties als een panoramisch glazen dak. Bij de duurdere Intens is de buitenzijde voorzien van metaallak, en de auto heeft tevens lichtmetalen 13-inchvelgen. Het meest moet worden betaald voor de éénpersoons Cargo, die 180 liter laadvermogen heeft.

Beoordelingen voor Renault Twizy

7 Beoordelingen

4,6