Renault Twizy te koop: tweedehands en nieuw

Renault Twizy

Renault Twizy

De Renault Twizy – ook bekend onder de projectnaam Renault Z.E. – is een Franse elektrische auto in lichte bouwwijze. Het eerste model dat klaar was om in serieproductie genomen te worden werd begin 2011 op het 'Festival Automobile International' in Parijs gepresenteerd. Kort daarna begon de productie in het Spaanse Valladolid, en sinds maart 2012 is de Renault Twizy ook in Duitsland verkrijgbaar. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Het naar buiten openende voertuig lijkt weliswaar wat op een auto, maar verschilt echter in veel opzichten duidelijk van gebruikelijke auto's. Zo zijn bijvoorbeeld de twee beschikbare zitplaatsen niet naast elkaar, maar vlak achter elkaar geplaatst, waardoor een zeer smalle bestuurdersplaats ontstaat en eventuele meerijders hun voeten ongeveer net zoals bij een motorfiets links en rechts van de bestuurdersstoel moeten positioneren. De deurloze variant van de Twizy wordt in Duitsland daarom niet als auto, maar als Quad toegelaten. Daarnaast ontbreken enkele klassieke uitrustingskenmerken van reguliere voertuigen zoals bijvoorbeeld een kofferruimte of verwarming.

Dit presteert de Renault Twizy

De Renault Twizy wordt aangeboden met twee verschillende elektromotoren: de Twizy Urban 45 kan vanwege automatische snelheidsbeperking tot 45 km/u per uur halen en heeft een vermogen van 5 kW (7 pk) en een koppel van 33 Nm. Daarmee geldt hij in Duitsland als voertuig met lichte motor en mag hij hier reeds vanaf 16 jaar bestuurd worden. Voor de krachtigere versie met een vermogen van 13 kW (17 pk) en een koppel van 57 Nm is daarentegen rijbewijs B verplicht. De maximumsnelheid ligt met deze motor op 80 km/u. Vanwege de elektromotor heeft de Renault Twizy geen schakelmechanisme nodig.

De techniek aan boord van de Renault Twizy

Een klein nadeel van de Renault Twizy is net als bij veel andere elektrische voertuigen de maandelijkse batterijhuur van circa 50 euro voor de lithium-ionen accu. Deze is met circa 100 kg één van de zwaarste onderdelen van het voertuig en kan door middel van een meegeleverd kabel aan een gewoon stopcontact worden opgeladen. Twizy-bestuurders moeten hun voertuig dan zo'n 3,5 uur missen, maar kunnen daarna weer tot 100 kilometer afleggen.

De uitrusting en het comfort van de Renault Twizy

Terwijl de eenvoudige Twizy Urban 45 alleen in de gelijknamige uitrustingsvariant verkrijgbaar is, staan voor de krachtigere Twizy de varianten Urban, Color en Technic ter beschikking. Tot de veiligheidsuitrusting telt een bestuurdersairbag, speciale veiligheidsgordels, één schijfrem per wiel, een elektronische wegrijblokkering en een vergrendelbare stuurzuil. Tot de bijzonderheden met een knipoog hoort een activeerbare geluidssimulator. Ondanks het geringe voertuigformaat heeft de Renault Twizy enkele opbergvakken: twee voorin en één achter de bijrijdersstoel. Tot de comfortuitrusting hoort onder meer een boordcomputer, geïntegreerde hoofdsteunen, lichtmetalen wielen en een teller die de resterende reikwijdte weergeeft. Bovendien zijn alle Twizy-varianten naar wens met draaibare zijdeuren verkrijgbaar.