Seat Ibiza 2006 te koop: tweedehands en nieuw

Seat Ibiza 2006

Historie van de Seat Ibiza 2006

Het merk SEAT behoort tegenwoordig tot de Volkswagengroep. Het is echter van oorsprong een Spaans merk en het hoofdkantoor is dan ook in dat land gevestigd. Er werken ruim 11.000 personen en het bedrijf is opgericht in 1950. De naam van het bedrijf is de afkorting van 'Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo', wat zoveel betekent als Spaanse fabriek voor de bouw van personenauto's. De allereerste auto van dit merk was de Seat 1400. Deze auto haalde de voor die tijd hoge topsnelheid van 120 km/h. Het model bleef tot 1964 op de markt. Diverse modellen volgden, waaronder een aantal die identiek waren aan auto's van het merk Fiat. Het merk Seat is sinds 1983 ook op de Nederlandse markt en het model waarmee het merk zich introduceerde was de Ibiza.

De Seat Ibiza

Dit is het eerste model dat gebouwd wordt in eigen beheer, want de samenwerking met Fiat was afgelopen. Mede dankzij een fraai Italiaans design heeft de auto veel succes. Er zijn wereldwijd maar liefst tweeënhalf miljoen exemplaren van verkocht. Het feit dat de motoren van het merk Porsche waren, sprak voor velen tot de verbeelding. In 1986 kreeg Volkswagen een meerderheidsbelang in het Spaanse autobedrijf en een paar jaar later nam Volkswagen het bedrijf geheel over. De Seat Ibiza is dus om meer dan één reden een iconische auto, want de auto is niet alleen uniek, hij is ook de eerste en wellicht laatste 'echte', pure Seat die in jaren is gebouwd.

Specificaties van de Seat Ibiza 2006

De eerste generatie van deze auto is geproduceerd met een 1.2 en een 1.5 liter benzinemotor en een dieselmotor met een inhoud van 1.7 l. Vanaf 1993 komen daar grotere motoren bij: de 1.8 benzinemotor en de 1.9 en 2.0 l dieselmotor. De derde generatie, die vanaf 2002 op de markt is, beschikt nog steeds over een motor met dezelfde inhoud. Er wordt echter nog een grotere benzinemotor aan het gamma toegevoegd, namelijk de 2.0 liter motor. Er is in de modellen van het jaar 2003 dus veel variatie. Het vermogen van de benzine-uitvoering loopt uiteen van 54 pk voor de 1.2 liter tot 180 pk voor de 1.8 T Cupra. Bij de diesels is het vermogen minimaal 70 pk en maximaal 130 pk. De auto oogt volwassener dan zijn voorgangers, omdat het merk een wat ouder publiek wilde aanspreken. Tot dan toe was de auto namelijk vooral populair bij jongeren. Als tweedehands auto is de Ibiza een leuk en voordelig autootje met een roemrijke geschiedenis. Verwacht geen hoogstandjes in technisch opzicht van een auto met deze leeftijd, maar als de auto goed onderhouden kan hij zeker nog een paar jaar mee. Het is dus vooral zaak om te letten op de staat van onderhoud van binnen- en buitenkant bij de aanschaf van een Seat Ibiza 2006.