Seat Ibiza te koop: tweedehands en nieuw

Seat Ibiza

Seat Ibiza

Al meer dan twintig jaar oud is de eerste generatie van de Seat Ibiza die in 1985 voor het eerst van de band rolde en binnen het kader van de exportstrategie van de autofabrikant in de jaren '80 op de Europese markt kwam. De vroege Seat-modellen waren nog sterk Fiat-georiënteerd, dat gold ook voor de Ibiza die gebaseerd was op de Fiat 127. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Al naargelang de uitvoering beschikte hij over een 39 tot 100 pk sterk motor en was standaard uitgevoerd met centrale vergrendeling en elektrische raambediening. Gelijktijdig werd toen bij de nieuwe aandeelhouder Volkswagen zijn grootste concurrent voorgesteld - de VW Polo die in Nederland duidelijk populairder was.

Vanaf de tweede generatie (midden van de jaren '90) werd een tweede modelserie van de Seat Ibiza gepresenteerd, inclusief de sportuitvoering Cupra (Cup Racing). Aanvankelijk waren de auto's bedoeld als voordelig alternatief voor VW, maar al snel werd het merk aanzienlijk bekender vanwege zijn sportsucces. Inmiddels is deze taak overgedragen aan het eveneens opgekochte merk Skoda. Sinds april 2002 is de actuele derde generatie op de markt en - geheel in de zin van de nieuwe positionering van de onderneming binnen de Audi-groep - groter, sportiever en krachtiger. Ook duidelijk merkbaar is de invloed van de designstudies Salsa en Tango. Door de verlenging en verbreding ten opzichte van de voorganger werden zowel het interieur als de kofferruimte (nu met 17 liter meer) van de Seat Ibiza aanzienlijk vergroot.

Tot de standaarduitvoering behoren inmiddels ABS, airbags en zijairbags voor bestuurder en passagier, stuurbekrachtiging, centrale vergrendeling, elektrische raambediening en een elektronische startblokkering. De klant kan kiezen tussen benzinemotoren met een maximum van maar liefst 180 pk en de tot 160 pk sterke dieselmotoren SDI en TDI, die duurder zijn. De Seat Ibiza is bovendien verkrijgbaar als drie- of vijfdeurs model. Naast de voordelige 64 pk sterke Ibiza Amaro zijn de Ibiza Reference, de Ibiza Comfort Edition en de Ibiza Sport Edition nog als speciale uitvoeringen verkrijgbaar. Deze serie wordt gecompleteerd met de sportmodellen Ibiza FR (130 tot 150 pk) en de nog sterkere Cupra (160 tot 180 pk).