Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Kia Cee'd

Kia Ceed: de Europese Zuid-Koreaan

De Kia cee'd is het eerste model van de Zuid-Koreanen dat in Europa ontwikkeld werdToen de Zuid-Koreaanse autofabrikant Kia Motors eind 2006 de Kia cee'd op de markt bracht, hadden de Koreanen hoge verwachtingen van hun nieuwe compactmodel. Nadat er in Europa eerder weinig interesse voor de voorganger Cerato was, wilde Kia in de hevig beconcurreerde Golfklasse een groter marktaandeel in Europa veroveren. Lees meer

Technische gegevens

90 - 204 PS

Vermogen

4.7 - 7.7 l/100 km

Verbruik (gecombineerd)

109 - 184 g CO2/km

CO2-uitstoot (gecombineerd)Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.febiac.be.

180 - 230km/h

Top snelheid

7.6 - 12.8s

van 0 tot 100 km/u

Toon technische gegevens

Alternatieve modellen

De Kia Ceed (gestyled als Kia Cee’d) is een compact voertuig. De auto wordt gebouwd door de Zuid-Koreaanse maker Kia Motor sinds 2006. De productie is exclusief bedoeld voor de Europese markt. Er bestaan 2 generaties: ED (2006/12) en JD (vanaf 2012).

De Ceed is zo de eerste exclusief Europese Kia. Dat betekent dat hij uitsluitend gemaakt wordt in en voor Europa. De naam is geïnspireerd door dit opzet en bestaat uit de initialen van de (toenmalige) Europese Economische Gemeenschap (European Economic Community), afgekort tot EEC of CEE (in sommige landen). Daar wordt vervolgens de afkorting ED aan toegevoegd, die staat voor European Design. Omdat CEEED te veel van het goede is, wordt de laatste E in de stilering vervangen door een apostrof. Zo wordt Cee’d het eindresultaat. (Ondertussen spreekt men uiteraard van de Europese Unie, European Union of Union Européenne, afgekort als EU of UE) Buiten Europa wordt de Ceed overigens eigenlijk wel verkocht, zij het als Kia Forte. Vanaf augustus 2009 wordt hij bovendien als Ceed ook geïmporteerd in Israel en Zuid-Afrika. Vanaf 2014 wordt verder ook de Pro Ceed (Pro_cee’d) verkocht in Israel, Australië (stopgezet in 2016) en Nieuw Zeeland.

De Kia Ceed technisch bekeken

De Kia Ceed is de opvolger van de Kia Spectra. De auto wordt ontworpen in Frankfurt door een team onder leiding van Miklós Kovács. De conceptauto wordt ontworpen door Pontus Fontaeus, die ook de meeste andere Ceed conceptauto’s voor zijn rekening neemt. Vanaf 2010 wordt de auto opgenomen in de nieuwe Kia huisstijl, met typische tijgervoorgril. Deze stijl wordt ontwikkeld door Peter Schreyer. Het voertuig is, naast aan de Kia Forte, ook nog verwant aan de Hyundai Elantra en de Hyundai i30.

De vroegste Ceed is een hatchback met 5 deuren, tevens het basismodel. Op de Auto Show van Frankfurt wordt in 2007 echter ook meteen de Pro Ceed getoond, een hatchback met 3 deuren. De meeste bouwpanelen verschillen hier van de standaard Ceed. Eigenlijk zijn alleen de motorkap en de voorvleugels identiek. Deze eerste generatie Pro Ceed wordt vaak vergeleken met de Audi A3.

Een twee variant verschijnt op het 77ste Salon de l’Automobiles van 2007 en heet Ex Ceed (Ex_cee’d). Het is een cabrio conceptauto gebaseerd op de Pro Ceed, waarmee hij ook zijn platform deelt. De buitenpanelen zijn echter nieuw, net zoals het elektrisch vouwdak.

De eerste generatie Kia Ceed krijgt meteen 5 Euro NCAP sterren voor veiligheid (2007). Hij bevat standaard onder andere 6 airbags, zelfs in landen waar veiligheidsuitrustingen doorgaans als optie worden aangeboden (zoals Oekraïne).

De nieuwe generatie Kia Ceed

De tweede generatie Kia Ceed (JD) is volledig nieuw en wordt gepresenteerd op de Motor Show van Genève in 2012. Volgens Kia zelf is dit model meer gesofisticeerd, verfijnder, efficiënter en beter uitgerust dan zijn voorganger. Hij is ook aanzienlijk duurder, waardoor het voertuig hier stilaan uit de budgetmarkt wegvalt. In 2013 wordt ook de tweede generatie Pro Ceed gelanceerd. Die deelt nu geen enkel bouwpaneel meer met de vijfdeur en wordt uitvoerig geprezen door de vakpers, met name voor zijn frisse look, de 40 mm lagere ophanging, de sportieve stand en de kleinere voorgril. Ondanks deze sportieve ingrepen blijft de nadruk wel liggen op comfort eerder dan op prestaties.

In juni 2015 krijgt deze generatie een facelift, die verkocht wordt vanaf september van hetzelfde jaar.

Kia Ceed modellen en prijsklassen

De Kia Ceed wordt aangeboden als hatchback met 3 deuren (Pro Ceed), hatchback met 5 deuren (Ceed) en als stationwagon met 5 deuren (Ceed SW). Daarbij worden 4 motoren aangeboden, 2 benzines en 2 diesels. Die kan men besturen met een manuele of automatische transmissie. Er zijn verder 5 uitrustingen: 1, 2, 3, 4 en 4 Tech. In de eerste generatie zijn er dat nog 4: S, GS, LS en SR.

Een bijzonder model is nog de Kia Eco Ceed (Eco_cee’d), een conceptauto met een milde, hybride motor gebaseerd op de Pro Ceed diesels. Het voertuig maakt onder andere gebruik van het Kia Idle Stop & Go systeem en van regeneratief remmen. In 2008 wordt overigens een volledig hybride Ceed conceptauto voorgesteld, op de Auto Show van Parijs. De batterij bevindt zich onder de achterstoelen.

Tot slot worden er verschillende prestatievarianten van de Ceed ontwikkeld, met name de Pro Ceed GT en de Ceed GT. De eerste versie verschijnt op 1 juli 2013, de tweede in januari 2014. De Pro Ceed GT is zo het eerste Kia prestatievoertuig ooit en ook de eerste Zuid-Koreaanse hot hatch of sportieve hatchback (een typisch Europese autovorm). Deze GT modellen worden algemeen gezien als een teken van Kia’s groeiende aanwezigheid en vertrouwen in de Europese markt. De Ceed GT’s moeten er andere afgeleide Kia prestatievarianten tot voorbeeld strekken.

Beoordelingen voor Kia Cee'd

59 Beoordelingen

4,6