Seat Leon te koop: tweedehands en nieuw

Seat Leon

Seat Leon

De Seat Leon is nog een relatief jonge telg van de Seat-familie. De compacte wagen werd pas in 1999 op de markt gebracht en heeft sindsdien bepaald geen gek figuur geslagen. Het eerste model ontstond op hetzelfde platform als de ook van Volkswagen afkomstige VW Golf 4 en de Audi A3. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Hij is uitsluitend verkrijgbaar als vijfdeurs uitvoering en werd aanvankelijk aangeboden in de varianten Stella, Signo en Sport. Twee jaar later kwamen ook de bij de Seat Ibiza verkrijgbare sportmodellen Cupra V6 en Cupra TDI en daarna de Cupra R uit. In de daaropvolgende jaren verving de variant TopSport de Cupra - die kort daarna zelf wordt vervangen door de FR (Formula Racing). Deze heeft als benzinemotor maar liefst 180 pk onder zijn kap. Onbetwiste aanvoerder van de ranglijst is en blijft echter de Cupra R die met zijn 225 pk (!) binnen 6,9 seconden van 0 naar 100 km/h accelereert.

De nieuwe generatie van de Seat Leon is sinds herfst 2005 op de Nederlandse markt. Dit aanstormend talent van de Spaanse autobouwer moet de zwakke verkoopcijfers weer opvijzelen. Maar omdat de kopers nog steeds grote belangstelling hebben voor de "oude" Seat Leon, heeft de autofabrikant eind 2005 de speciale uitvoering Torro op de markt gebracht. Deze auto is naar keuze verkrijgbaar met een 105 pk sterke benzinemotor of een 1,9 TDI-dieselmotor met 100 pk. De "Stier" werd comfortabel uitgerust en beschikt over sportstoelen, boordcomputer, CD-radio, Climatronic en 15 Inch aluminiumvelgen. Hij beschikt ook standaard over een veiligheidspakket en voor- en zijairbags.

De nieuwe Seat Leon werd - net als de Seat Altea - van een sportieve look voorzien door chef-designer Walter da Silva. Als goedkoopste uitvoering is hij uitgerust met een 102 pk sterke 1,6 liter-benzinemotor. Wie van iets meer tempo houdt, kan kiezen uit maar liefst 8 andere diesel- en benzinemotoren. Milieutechnisch gezien kunnen we hier een aantal verheugende details vermelden: sinds kort is de Leon in verbinding met de 140 pk sterke 2,0 TDI-motor desgewenst verkrijgbaar met roetfilter. De uitgangsmodellen Leon Reference en de iets duurdere Leon Stylance zijn verkrijgbaar met vijf- en zesversnellingen- of met automatische transmissie.

De automatische transmissie is echter alleen verkrijgbaar bij de benzinemodellen. Met zijn 4,19 meter lengte en 1,74 meter breedte biedt het interieur van de Leon veel ruimte. Toch zoekt men hier vergeefs naar flexibiliteit: men kan alleen een deel van de achterbank omklappen. Daartegenover hebben de Seat Altea en de Seat Toledo aanzienlijk meer bergruimte. De veiligheid wordt gewaarborgd door middel van hoofd- en zijairbags. Tot de standaarduitvoering behoren stuurbekrachtiging, weergave van de buitentemperatuur, achterruitverwarming, startblokkering en alarmsysteem. De bestuurdersstoel is in hoogte verstelbaar en kan al naargelang de lichaamsgrootte van de bestuurder optimaal worden afgestemd. Te hoog mag men de stoel echter niet instellen, want dan wordt het nogal krap voor de knieën.