Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Subaru

Huidige top modellen

Overzicht van de populairste Subaru modellen

Vind nu uw droomauto Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Subaru is een Japans automerk dat is ontstaan uit de firma Fuji Heavy Industries (FHI) en als een van de grootste fabrikanten van auto's met vierwielaandrijving geldt. De oprichting van de firma gaat al terug tot in het jaar 1917. Toen opende Chikuhei Nakajima de Nakajima Aircraft Co. Ltd. die de grootste vliegtuigfabrikant van Japan zou worden. Na 1945 noemde de onderneming zich Fuji Sangyo Co. Ltd. en vervaardigde toen bussen en scooters. In 1947 bracht men de Rabbit S-1 op de markt, een eenvoudige scooter die de eerste verkoophit van de onderneming werd. In het begin van de jaren '50 werd Subaru gedwongen zich te herstructureren in meerdere ondernemingen die echter korte tijd later onder de naam Fuji Heavy Industries (FHI), weer fuseerden.

Kenji Kita, de eerste president van Fuji Heavy Industries, gaf de auto-onderneming dan ook haar naam, Subaru. Subaru is de Japanse betekenis voor een sterrengroep van de Plejaden. De zes hemellichamen in het sterrenbeeld Stier symboliseren de zes ondernemingen waaruit Subara is ontstaan. De Japanse naam Subaru betekent ook nog eens "samen doen", wat de firmanaam nog een bredere betekenis geeft.

In 1954 ontstond het prototype van een auto, de P-1, die als eerste voertuig de naam Subaru kreeg. Maar pas aan het einde van de jaren '50 werd de voordelige kleine wagen 360, die vanwege zijn ronde vorm ook "lieveheerbeestje" werd genoemd, in serie vervaardigd. In 1965 kwam de Subaru 1000 op de markt, de eerste Japanse auto met voorwielaandrijving die in serie gemaakt wordt. In 1972 kon Fuji Heavy Industries met de Leone 4WD een voortrekkersrol spelen op het gebied van voertuigen met vierwielaandrijving, want het serievoertuig is de eerste personenauto met een schakelbare vierwielaandrijving. Vanaf dat moment zou de verdere geschiedenis van het concern nauw met vierwielaandrijving verbonden blijven.

Toch verscheen de eerste auto met permanente vierwielaandrijving (AWD), de XT, pas in 1985. Tot 1994 werden de auto's van Subaru al naargelang het model uitgerust met schakelbare vierwielaandrijving (4WD) of met permanente vierwielaandrijving - nu wordt alleen nog de vierwielaandrijving (AWD) ingebouwd. In de jaren '80 werd naast de XT ook de Subaru Legacy ontwikkeld die de onderneming voor het eerst successen in de motorsport bezorgde.

In de jaren '90 vergrootte Subaru zijn palet met een sportieve, luxewagen, de SVX, en de kleine wagen Vivo, in 1995 voor het eerst de Subaru Outback en een jaar later de Subaru Forester, een sportieve stationwagon. Vanaf dat ogenblik werden alle voertuigen standaard uitgerust met een permanente vierwielaandrijving (AWD).

Tal van coöperaties ondersteunden de groei van Subaru, in de Verenigde Staten exploiteert de onderneming nu samen met Isuzu een fabriek waarin de Outback wordt vervaardigd. In Hongarije bevindt zich nog een fabriek, waarin Subaru naast Suzuki de Justy vervaardigt. Van 2000 tot 2005 had General Motors enkele aandelen in Subaru, maar sinds 2005 werkt Fuji Heavy Industries samen met Toyota, hetgeen resulteerde en ook nog zal resulteren in een aantal gezamenlijke modelontwikkelingen.