Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-y-front

Tesla Model Y

1 / 4
tesla-model-y-front
Tesla Model Y RWD (2022) rijdend, achteraanzicht
Tesla Model Y RWD (2022) interieur
tesla-model-y-side

Sterke punten

Technologisch blijft Tesla voor op concurrentie Oplaadinfrastructuur zo mogelijk belangrijker dan auto Bijna ruimer dan een bestelwagen

Zwakke punten

Droge ophanging Kaal interieur Echt mooi is ‘ie nu ook niet

Tesla Model Y Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Tesla Model Y, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:3.7 - 5.3s
Maximumsnelheid:217 - 250 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):0 - 0 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):14 - 15.1 kWh/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4750 x 1920 x 1623 mm
Portieren:5
Kofferruimte:0 - 1926 liter
Aanhangergewicht:402 - 627 kg

De SUV die Tesla S3XY maakte

Eind 2021 introduceerde Tesla de Model Y in onze contreien, het alweer vierde model van de Amerikaanse autobouwer. Ditmaal schuift opperbaas Elon Musk een ruimere versie van de Model 3 naar voren. Naast S, 3 en X komt dus Y. Oftewel: S3XY!

Interesse in een Tesla Model Y

Tesla Model Y tweedehands auto
Tesla Model Y nieuwe auto
Tesla Model Y dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goeie redenen

  • Tesla heeft zichzelf een naam verworven à la Apple. Waardoor alle producten van Tesla een bepaalde ”wil-ik-hebben”-factor hebben.

  • Terecht, want ook deze Model Y is zowat het beste dat de autowereld op elektrovlak te tonen heeft.

  • Met twee vingers in de neus rijdt Tesla rond haar concurrentie. Met een long range variant die sportieve concurrenten het schaamrood op de wangen tovert en een Performance-uitvoering die niet van deze wereld is.

  • Dat Tesla enkele jaren voorloopt op de concurrentie merk je ook aan de efficiënte van haar aandrijflijnen. je zal niet veel EV’s van dit kaliber tegenkomen die zuiniger zijn. En zuiniger, dat is meer range!

  • Met de Model Y mikt Tesla op gezinnen met grotere koffernoden. Dat merk je niet enkel aan die fors koffer… maar ook aan het ergonomisch interieur!

Alle belangrijke gegevens over de Tesla Model Y

Motoren, accu en uitvoeringen

De line-up van de Tesla Model Y is zo simpel dat je maar twee vingers nodig hebt. Zo is er een Model Y Long Range en een Model Y Performance. Beide varianten maken gebruik van een accu van 75 kWh bruikbaar (82 kWh brutto) en beschikken over een laadvermogen van 11 kW AC en 250 kW DC.

Het verschil tussen Long Range en Performance zit ‘m in het vermogen. De Long Range gebruikt een elektromotor op elke as voor een systeemvermogen van 441 pk (493 Nm), de Performance voert dat vermogen op naar 562 pk (660 Nm). Vierwielaandrijving is daardoor bij beide varianten standaard. Hoewel de Performance zijn sprint naar de honderd van 3.7 seconden indrukwekkend is, kan je moeilijk zeggen dat de Long Range tergend traag is met zijn 0 - 100 van 5 tellen.

Een ander verschil zien we uiteraard terug in de range. Waar de Long Range een theoretische WLTP-range van 542 km voorop stelt, moet de Performance genoegen nemen met een theoretische range van 514 km.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De Tesla Model Y krijgt een catalogusprijs die start aan 65.990 euro voor de Long Range. De Performance is een tikje duurder met een basisprijs van 70.000 euro. Andere grote verschillen kom je tegen in de twee pakketten die Tesla verder nog aanbiedt. Zo is er de Enhanced Autopilot van 3.000 euro die zaken zoals een slimme autostrade-assistent, automatisch parkeren en smart summom toevoegen. Pakket “Full-Self Driving Capability kost een stevige 7.500 euro maar maakt de Model Y in principe klaar voor volledig autonoom rijden. Nu moet de wetgeving nog mee willen…

De tweedehandsprijzen van de Tesla Model Y zijn op het moment van schrijven (zomer 2022) moeilijk te bepalen. Niet in het minst omdat Tesla pas begin 2022 écht van start ging met leveringen in België. De eerste exemplaren op Autoscout24 schipperen rond de 70.000 euro.

Afmetingen

Dat Amerikanen het graag groots zien bewijst deze Model Y. Want hoewel hij concurrenten zoals de Volkswagen ID.4 en co moet dulden is hij qua dimensies een forse scheut groter. De Model Y kan je nog het best vergelijken met een Model 3 die even werd opgepompt. Zo meet de Model Y 4.75 meter lang, 1.92 breed en 1.62 meter hoog. Uiteraard is hij wel een stuk kleiner dan grote broer Model X.

Het koffervolume van de Model Y is een complex verhaal, omdat Tesla vaak geheimzinnig blijft over die afmetingen. Zo spreekt het merk over een koffervolume van 854 liter + een koffer vooraan (frunk) van 117 liter. Verschillende tests wijzen echter uit dat het volume eerder zo’n 561 liter bedraagt voor de koffer achteraan en 88 liter voor de frunk. Uit eigen ervaring kan Autoscout24 evenwel garanderen dat de koffer in zo’n Model Y gi.gan.tisch is!

Design-highlights en interieur

Kreeg Model S een SUV-broer in de vorm van de Model X, dan krijgt Model 3 een SUV-broer in de vorm van de Model Y! De Model Y krijgt een wat bolle carrosserie om plaats te maken aan meer ruimte in het interieur… en dat zal je geweten hebben!

Walvisje op wielen

Laat ons met de deur in huis vallen, Tesla’s kleinsten (Model 3 en Model Y) zijn geen natuurlijk schoonheden. Het zijn auto’s die deels gedicteerd worden door stroomlijn en de nood naar een zo comfortabel mogelijk interieur. Daardoor lijkt de Model Y vanuit sommige hoeken wat op een walvisje op wielen. Met 5 lakkleuren en 3 velgendesigns is personalisatie beperkt. Al past dat in Tesla’s strategie van productie-optimalisatie. Een iPhone komt tenslotte ook niet in achtendertig versies.

Bank vooruit!

Had Tesla jarenlang te kampen met het imago van slechte bouwkwaliteit, dan lijkt dit sinds de introductie van de Model Y grotendeels verholpen. Oké, het interieur is nog steeds redelijk kaal (bewust) maar de zogenaamde fit & finish is er met rasse schreden op vooruit gegaan. Centraal staat een knoert van een tablet waarop je kan gamen, video’s kan bekijken, browsen en - als het echt moet - ook je snelheid kan bekijken.

Rijhulp en veiligheid

Tesla maakt enkele van de meest veilige auto’s ter wereld en dat zal hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn voor deze Model Y. Hoewel nog geen officiële Euro NCAP-score, wist de technisch verwante Model 3 wel met de maximumscore van 5 sterren naar huis te gaan. Iets zegt ons dat Model Y het allerminst slechter zal doen.

Alternatieven

Momenteel is het segment van de elektrische crossover hét grootste EV-segment. Waardoor er geen gebrek is aan alternatieven voor de Tesla Model Y. Zo is er de Ford Mustang Mach-e, Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq, MG Marvel R maar ook de eigenzinnige Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6.

FAQ

Wat kost de Tesla Model Y?
Tesla heeft de neiging om prijzen van zijn voertuigen te laten fluctueren met eb en vloed. Op het moment van schrijven bedraagt de vanafprijs 65.990 euro.
Wat is de range van de Tesla Model Y?
De Tesla Model Y Long Range kan een indrukwekkende range van 542 kilometer voor leggen in de WLTP-testcyclus.
Waar wordt de Tesla Model Y gebouwd?
De Tesla Model Y loopt zowat over ter wereld van de band. Exemplaren voor Europa komen zo goed als altijd uit de Megafactory in Berlijn, Duitsland.