Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-charging-banner

Tesla

1 / 13
tesla-charging-banner
tesla-model-3-side
tesla-model-s-front
tesla-model-x-side
tesla-model-x-front
tesla-model-y-front
Tesla Model S Plaid (2023) static, front view
tesla-model-3-overview
tesla-model-3-back
tesla-model-y-back
Tesla Model S 2021
Tesla Model S Auto più sicura 2022
Tesla Model X Plaid (2022) rijdend, vooraanzicht

Tesla

Vind het model dat bij je past.

Tesla

Tesla Motors is een Amerikaanse constructeur van elektrische wagens, die in 2008 zijn eerste model lanceerde: de Tesla Roadster. Inmiddels is het merk uitgegroeid van nicheproduct naar een van de grootste spelers wereldwijd op de markt voor elektrische wagens. In België zijn vooral de meer compacte Model 3 en Model Y erg populair. Lees verder

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Specialiteiten van Tesla:

  • Tesla heeft zich vanaf zijn debuut gericht op volledig elektrische wagens, waardoor het heel wat ervaring heeft met elektrische aandrijflijnen. Qua efficiëntie en rijbereik is Tesla dus een van de besten op de markt.
  • Naast zijn efficiënte aandrijflijnen heeft Tesla ook vanaf het begin een voorsprong opgebouwd qua laadinfrastructuur, dankzij zijn eigen netwerk van Superchargers. Die snelladers zijn over heel de wereld te vinden, en staan sinds kort ook open voor elektrische wagens van andere merken.
  • Tesla pakt het anders aan dan de traditionele constructeurs en kiest niet voor een modelcyclus van 6 tot 8 jaar met tussendoor een facelift. Het Amerikaanse merk kiest eerder voor regelmatige updates van zijn productieproces en van de technologie aan boord, met slechts heel zelden visuele updates voor de modellen.
  • Tesla hanteert ook een andere prijsstrategie dan de traditionele automerken. Afhankelijk van de marktomstandigheden en de wens om bepaalde verkoopdoelstellingen te bereiken, kan het dus zijn dat bepaalde modellen duizenden euro’s goedkoper worden. Maar de prijs kan ook in de andere richting bijgesteld worden.
  • Tesla hanteert al van in het begin een voornamelijk online verkoopstrategie, waarbij je de auto rechtstreeks via de website kan bestellen en betalen. Er zijn wel dealers op verschillende locaties in België om een proefrit te kunnen maken.

Korte geschiedenis van Tesla

Tesla Motors werd opgericht in 2003 door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, met als doel een automerk te worden dat meer als een technologiebedrijf te werk gaat dan als een traditionele constructeur. Elon Musk sloot zich al snel aan als investeerder, waarna hij de controle overnam en tot nu toe nog steeds CEO is van het merk. Het eerste productiemodel van Tesla was de Roadster, een op de Lotus Elise gebaseerde elektrische sportwagen die geld in het laatje moest brengen. In 2012 kwam de Model S, een grote luxeberline met een rijbereik van meer dan 400 km, het eerste massaproductiemodel van Tesla en de auto die het merk definitief op de kaart zette.

Intussen bestaat het gamma uit vier modellen (Model S, Model 3, Model X en Model Y), waarvan vooral de compacte Model 3 en Model Y zeer populair zijn, ook in Europa. Tesla is gevestigd in Austin, Texas en produceert zijn wagens vanuit de VS, China en Duitsland. Daarnaast biedt het merk ook zonnepanelen, thuisbatterijen en de Semi-vrachtwagen aan. Het merk is vernoemd naar de Kroatische ingenieur en uitvinder Nikola Tesla.

Modellen en varianten

tesla-model-x-front

Overzicht modellen Tesla per categorie

Compacte modellen

Model Koetswerkvorm Motoren Batterijcapaciteit Vermogen Rijbereik (WLTP)
Model 3 Berline Elektrisch 60-80,5 kWh 239-377 kW (325-513 pk) 491-602 km
Model Y SUV Elektrisch 60-80,5 kWh 239-377 kW (325-513 pk) 455-533 km
Model S Berline Elektrisch 100 kWh 500-750 kW (680-1020 pk) 600-634 km
Model X SUV Elektrisch 100 kWh 500-750 kW (680-1020 pk) 543-576 km

Prijzen

Nieuwe prijzen Tesla

Model Basisprijs (€) Topversie (€)
Model 3 45.970 (RWD) 57.970 (Performance)
Model Y 47.970 (RWD) 60.970 (Performance)
Model S 108.470 (Long Range) 133.470 (Plaid)
Model X 117.470 (Long Range) 137.470 (Plaid)

Tweedehandsprijzen Tesla

Vanwege de nog steeds aanhoudende vraag naar nieuwe Tesla’s, zijn ook de tweedehandsprijzen bij het merk relatief hoog en is de afschrijving dus laag. De goedkoopste modellen zijn gebruikte Model 3’s uit 2019 en Model S’en uit de eerste lichting van 2013/2014, die je beide vindt voor minder dan 30.000 euro. Die laatsten zijn inmiddels sterk achterhaald qua afwerkingskwaliteit en technologie aan boord, maar ze bieden nog steeds een correct rijbereik en in sommige gevallen zelfs gratis opladen bij Superchargers. Dat is een voordeel dat Tesla schonk aan eigenaars van de Model S en Model X tot in 2017. Gratis Supercharging vervalt echter wanneer je de wagen inruilt bij Tesla, dus je moet er eentje kopen rechtstreeks van de vorige eigenaar.

Tesla biedt ook zelf tweedehandswagens aan bij zijn dealers, die te vinden zijn via de officiële Tesla-website.

tesla-model-y-rwd-back

Alternatieven voor Tesla

Het aantal automerken in Europa dat zich ook volledig heeft gericht op elektrische wagens is eerder beperkt, maar de traditionele constructeurs hebben intussen wel al heel wat elektrische wagens uitgebracht die de concurrentie moeten aangaan met Tesla. Vooral de populaire Model Y heeft alternatieven van Ford (Mustang Mach-E), Kia (EV6), Volkswagen (ID.4/5) en Audi (Q4 E-Tron). Maar er zijn sinds kort ook diverse Chinese merken in Europa (BYD, Nio, Aiways) die elektrische wagens aanbieden in hetzelfde segment en tegen concurrerende prijzen.

FAQ

Wat is de goedkoopste Tesla?
De goedkoopste Tesla is de Model 3, met een vanafprijs in België van 45.970 euro voor de RWD met een rijbereik van 491 km.
Wat is de snelste Tesla?
De snelste Tesla is de Model S Plaid met 1020 pk, die in amper 2 seconden van 0 tot 100 km/u kan sprinten en een topsnelheid haalt van 320 km/u.
Is Tesla betrouwbaar?
De meeste modellen van Tesla zijn nog niet erg lang op de markt, dus over de betrouwbaarheid op lange termijn is er nog niet veel duidelijkheid. Wel gaan de motoren erg lang mee en kunnen de batterijen ook een lange levensduur halen als er zorgvuldig mee wordt omgegaan (niet altijd snelladen, lading beperken tot 80%, ...). Er zijn wel verschillende gevallen bekend van kinderziektes en afwerkingsfoutjes (gevoelige lak, softwarefouten, waterophoping achter het koetswerk, ...) die verbeterd worden met de jaren.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen