Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Hars verwijderen van auto

Hars is de meest hardnekkige vervuiling op de auto. Het is voor de boom een natuurlijke bescherming tegen insecten en schimmels. Het geeft een zeer hardnekkige vervuiling vanwege de sterke hechting aan de autolak.

Er zijn verschillende methodes om boomhars te verwijderen van de auto.

Hierbij is er keuze uit professionele schoonmaakmiddelen of het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen. De kwaliteit van de autolak is tegenwoordig erg hoog. Toch is het verstandig om bij iedere methode de reactie van de lak te testen. Probeer dit daarom eerst uit op een niet goed zichtbare plaats.

Klei is een zeer effectief materiaal voor het verwijderen van hars op de autolak. Via internet of een speciaalzaak is deze speciale klei te koop. Spray de lak in met de zogenaamde detailersspray, kneed de klei tot een zachte plak en wrijf de klei over de aangetaste lak. Het vuil zal dan aan de taaie en plakkerige klei blijven kleven. Polijst de lak na afloop om eventuele microkrasjes te verwijderen. Een effectieve, maar tijdrovende methode om hars van de auto te halen.

Een harsverwijderaar is een kant-en-klaar middel om hars op de auto te verwijderen. De vloeistof kan direct op de lak worden aangebracht waarna de hars oplost. Gebruik een zachte doek om hardnekkige plekken te verwijderen en spoel het geheel goed af met water. Laat de vloeistof niet te lang in de lak intrekken om te voorkomen dat er doffe plekken ontstaan.

Schoonmaakmiddelen zijn in verschillende samenstellingen ook geschikt om hars op de auto te verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn oplosmiddelen zoals gezuiverde alcohol. Deze methode is echter niet geschikt voor kunststofonderdelen. Ook nagellakremover of speciaal oplosmiddel voor stickers zijn een goed alternatief. Hars van auto verwijderen is bovendien ook mogelijk door het gebruik van terpentine. Verdun de terpentine licht en spoel de lak royaal af met water. Van de keukenmiddelen zijn bakboter, slaolie en olijfolie geschikt. Smeer de verontreinigde lak in en laat het geheel 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens goed af met water.

De beste methode om geen hars op de autolak te krijgen, is door de auto niet onder harshoudende bomen te parkeren. Omdat hars slecht hecht op een glad oppervlakte zal een goed gewaxte auto minder last krijgen van verontreiniging. Eventuele aangekoekte hars is met een waxlaag dan eenvoudiger te verwijderen.

Alle artikels

Zo vriezen uw autoruiten niet meer aan

Advies · Auto onderhoud

Winterbanden: ja of nee?

Advies · Auto onderhoud

Auto reinigen afhankelijk van het seizoen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer