Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Raamfolie aanbrengen op je auto: Zo doe je het

Op een auto (getinte) raamfolie aanbrengen kan om verschillende redenen. Naast het esthetisch effect, houdt raamfolie ook de zon tegen. Waardoor de wagen minder snel zal opwarmen. Welke reden dan ook, als je raamfolie wil plaatsen is een goede voorbereiding essentieel!

2 soorten raamfolie

Doe je research als je van plan bent om raamfolie op de ruiten van je auto te plaatsen. Zo is er enerzijds voorgesneden folie beschikbaar die precies op de ruit past van je auto. Een goedkopere oplossing is het kopen van een rol folie en deze zelf op maat te knippen. Maak in dit geval enkele mallen van karton om de folie op de juiste manier te snijden. Snij nooit direct op de autoruit om krassen te voorkomen.

Hoe doe ik het?

De autoruitfolie aanbrengen gebeurt bij voorkeur bij een minimale buitentemperatuur van 15 graden Celsius en tijdens een zonnige dag. Ontvet de ruit eerst zeer grondig met water en een scheut ammoniak. Droog de ruit daarna. Spuit dan de ruit goed in met water en een beetje afwasmiddel. Verwijder de beschermende folie zodat de plaklaag vrijkomt. Maak de folie goed nat zodat het tijdens het aanbrengen eenvoudig naar de juiste positie kan schuiven. Dan is het tijd om de raamfolie te plakken op de auto. Bevestig de folie voorzichtig op de goede plaats. Maak de folie weer nat en verwijder met een kleine rubberen wisser het water vanuit het midden naar buiten. Zorg ervoor dat de buitenkant vochtig blijft om beschadigingen door de wisser te voorkomen. De folie moet strak en zonder luchtbellen op de autoruit plakken.

Is een raamfolie wettelijk in orde?

Er zijn wettelijke regels met betrekking tot de lichtdoorlaatbaarheid van een autoruit. Hou hier rekening mee bij het aanbrengen van raamfolie op de auto. Volgens de wet mogen er op de voorruit en de voorste zijruiten geen raamfolies worden aangebracht. De uitzondering op de voorruit is een zonneband. Voor de achterruit en de zijruiten achteraan mag de reflectiegraad niet boven de 15% uitkomen. Er bestaat trouwens geen wettelijke beperking op de kleur die je gebruikt.

Hoe wordt dit gecontroleerd?

Tijdens een verkeerscontrole kan de lichtdoorlaatbaarheid worden gemeten. Indien deze te laag is, zal de folie direct moeten worden verwijderd voordat de bestuurder toestemming krijgt om door te rijden.

Alle artikels

Hoofdfoto

Professioneel onderhoud: een must voor elektrische en hybride auto's

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto

Het koelsysteem van EV-batterijen: onderhoud is levensnoodzakelijk

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto Onderhoud Aiways

Onderhoud: ook voor elektrische en hybride auto’s onontbeerlijk

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer