Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Winterbanden: ja of nee?

Winterbanden zijn een investering die weegt op uw budget. Een beslissing die u dus beter niet lichtzinnig kunt maken en waar u beter niet op bespaart. We kijken naar het verschil tussen winterbanden en zomerbanden, en naar de zaken waar u op moet letten wanneer u winterbanden voor uw auto koopt.

Wat zijn winterbanden nu eigenlijk?

Op het eerste gezicht ziet u misschien het verschil niet tussen winter- en zomerrubber, maar als u een band van dichtbij bekijkt is er wel degelijk een onderscheid. De rubbersamenstelling van een winterband is anders dan die van een zomerband, waardoor die langer soepel blijft wanneer de temperaturen dalen. Bovendien heeft hij een ander en dieper profiel, en is hij voorzien van kleine lamellen voor betere grip op sneeuw. U herkent een winterband aan het opschrift “M+S” en het symbool van een berg met een sneeuwvlok.

AS24 Winterbanden M+S en berglogo

Winterrubber heeft een aangetoonde meerwaarde wanneer de temperatuur onder 7 graden Celsius daalt. Het soepelere rubber zorgt niet alleen voor meer trekkracht en grip op koud wegdek, maar ook voor een kortere remafstand. Ook op nat wegdek is er een meerwaarde: het andere en diepere profiel zorgt voor een betere afvoer van water. Dat bevordert opnieuw de grip van de band en de remafstand.

AS24 Winterbanden illustratie profiel

Let op: er bestaan ook vierseizoenenbanden of all-seasonbanden. Ze vormen een soort gulden middenweg tussen winter- en zomerrubber, waarmee u in principe het hele jaar door kunt rijden zodat u niet hoeft te investeren in winterbanden. Toch zijn er enkele beperkingen: vierseizoenenbanden doen het beter dan zomerrubber op koud en nat wegdek, maar minder goed dan winterrubber, waardoor ze niet bruikbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld op wintersport gaat. In de zomer presteren ze dan weer beter dan winterbanden, maar minder goed dan zomerbanden. Bovendien slijten ze sneller. Ons advies: als u de investering kunt maken, kies dan voor winterbanden.

AS24 Winterbanden alleseizoenenband

Wanneer moet ik winterbanden nemen?

“Winterbanden heb je alleen nodig wanneer het sneeuwt” en “de winters zijn bij ons niet streng genoeg” zijn vaak gehoorde uitspraken als het op winterrubber aankomt. Toch hoeft het niet noodzakelijk te sneeuwen en te vriezen: de banden presteren beter dan zomerbanden wanneer de gemiddelde temperaturen dalen en de wegen er ‘s nachts en ‘s ochtends glad bij kunnen liggen, en wanneer het regent.

U bent volgens de wet niet verplicht om winterbanden te nemen, en de investering is wellicht groot wanneer u weinig met de auto rijdt. Maar rijdt u bijvoorbeeld dagelijks met de auto naar het werk of moet u ook ‘s winters regelmatig de baan op, dan kunt u eigenlijk niet om winterbanden heen. U laat ze het best monteren in oktober-november, om ze in maart-april weer te wisselen voor zomerbanden.

AS24 Winterbanden nat wegdek

Welke winterbanden moet ik nemen?

Algemeen wordt aangenomen dat u voor een volledige set winterbanden al snel 500 tot 1.000 euro betaalt. U kunt natuurlijk geld besparen door voor banden van een budgetmerk te kiezen. Maar op uw veiligheid bespaart u beter niet: uw banden vormen het enige contact van uw auto met de weg, en winterbanden van fabrikanten met gevestigde namen zoals Continental, Michelin en Goodyear scoren in bandentests bijna altijd beter dan winterbanden van budgetmerken of onbekende merken.

Winterrubber kunt u met of zonder bijbehorende velgen nemen. De montage en stockage verloopt iets makkelijker als u er velgen bij neemt, maar u betaalt natuurlijk meer. Verder moet u kijken naar de voorgeschreven grootte van de banden en velgen van uw auto. Die vindt u meestal in uw instructieboekje. Ga zeker ook te rade bij een bandencentrale, een garagist of uw concessiehouder. Zij kunnen u perfect adviseren welke band het meest geschikt is voor uw auto.

Let ten slotte ook op de snelheidsindex: winterbanden met een hogere snelheidsindex presteren vaak minder goed op sneeuw, maar u moet ervoor zorgen dat de snelheidsindex klopt met wat de constructeur van uw auto voorschrijft.

AS24 Winterbanden bandafdruk in sneeuw

Wat moet ik verder nog weten?

Winterrubber kan u beter op tijd bestellen. Veel mensen wachten tot de eerste sneeuw- en ijsdagen, waardoor de vraag naar winterbanden piekt en bandencentrales en garagisten veel bandenmaten en –merken niet meer op voorraad hebben. Ook uw bandenwissel kunt u daarom beter tijdig inplannen. Zorg ook voor een bewaarplaats voor de banden die u niet gebruikt. Uw garage of bandencentrale kan u daarbij vaak helpen.

Kiest u toch niet voor winterbanden maar beslist u om op uw zomerbanden voort te rijden, kijk dan zeker goed na of ze nog over voldoende profieldiepte beschikken. Kiest u wel voor winterrubber, houd dan het volgende in het achterhoofd: winterbanden presteren in koud weer dan wel beter dan zomerbanden, ze zijn geen zaligmakend redmiddel. Neem bij sneeuw, ijs of regen dus geen extra risico’s, maar rijd nog steeds veilig en voorzichtig.

Alle artikels

Zo vriezen uw autoruiten niet meer aan

Advies · Auto onderhoud

Interieurverzorging

Advies · Auto onderhoud

Cabrio-onderhoud

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer