Ga je met de auto naar Oostenrijk of reis je door het land? Dan ben je verplicht om tol te betalen via een vignet. Wat zijn de regels? Autoscout24 zocht het voor je uit!
Als je met de auto naar Oostenrijk reist of door het land rijdt, ben je verplicht om tol te betalen via een vignet. Dit vignet is nodig op de meeste snelwegen in Oostenrijk en is een belangrijke voorwaarde om boetes te vermijden. In dit artikel lees je alles over het vignet in Oostenrijk: wat het is, hoe je het kunt verkrijgen, welke soorten er zijn en wat de kosten en regels zijn.
Het vignet is een tolheffing die verplicht is voor personenauto's, motorfietsen en lichte bedrijfswagens op de Oostenrijkse autosnelwegen en expreswegen. Het systeem werd ingevoerd om het onderhoud en de infrastructuur van de wegen te bekostigen. Zonder een geldig vignet riskeer je een boete, die aanzienlijk hoger is dan de kosten van het vignet zelf.
Soorten vignetten en prijzen
Er zijn verschillende soorten vignetten beschikbaar, afhankelijk van de duur van je verblijf:
10-dagen vignet: Ideaal voor korte vakanties of doorreizen. Dit is het meest gekozen vignet door toeristen.
2-maanden vignet: Geschikt voor mensen die vaker naar Oostenrijk reizen, bijvoorbeeld voor skivakanties of werkbezoeken.
Jaarvignet: Een goede optie voor wie regelmatig Oostenrijk bezoekt of er woont.
De prijzen van het vignet variëren per jaar en per voertuigcategorie (auto of motor). Het is aan te raden om vooraf de actuele tarieven te controleren op de website van de Oostenrijkse autoriteiten of de Asfinag (de beheerder van de tolwegen).
Waar koop je een vignet?
Ben je van plan om naar Oostenrijk te gaan (of er langs te rijden)? Dan kan via verschillende manieren een vignet kopen.
Bij tankstations: Geen paniek, heb je toch nog geen vignet op weg naar Oostenrijk, dan kan je alsnog eentje kopen in een tankstation. Dat kan zowel in Oostenrijk zelf, als in naburige landen zoals Duitsland, Zwitserland, Italië en Slovenië.
Online: De gemakkelijkste manier is natuurlijk om het vignet vooraf online te bestellen. Het voordeel is dat je daardoor geen fysiek vignet moet kleven, maar dat het digitaal wordt gekoppeld aan je nummerplaat. Let wel op dat voor 2 maanden- en jaar-vignetten er een wachttijd is van 18 dagen (daarover verder meer).
Bij postkantoren en automobielclubs: Sommige automobiel-organisaties en in sommige postkantoren is het nog mogelijk om een Oostenrijks vignet te bemachtigen. Al is dat niet meer het geval bij zowel Touring als VAB.
Bij grensovergangen en tolkantoren: Tenslotte is er vaak aan de grensovergang van Oostenrijk een plaats voorzien waar je meteen een vignet kan kopen.
Digitaal vignet vs. Plakvignet
Sinds enkele jaren is het mogelijk om naast het traditionele “plakvignet” ook te kiezen voor een digitaal exemplaar. Beide hebben hun voor- en nadelen.
Het plakvignet is het klassieke vignet zoals we het al jaren kennen. Je kleeft het aan de binnenkant van je voorruit. Het voordeel is dat je het op veel plaatsen kan kopen. Het nadeel is dat je het per ongeluk kan beschadigen tijdens het kleven en dat je het ook niet mag overplakken. Tenslotte kleeft er natuurlijk een klever op je voorruit. Wat niet iedereen geweldig vindt.
Het Digitaal vignet wordt gekoppeld aan je nummerplaat/ kenteken. Daardoor heb je geen fysiek plakvignet nodig. Dit is handig, als je vooral vaak van auto wisselt en omdat je op voorhand in alle comfort van de woonkamer je vignet kan registreren. OPGELET: bij online aankoop geldt een wachttijd van 18 dagen voor het vignet voor 2 maanden en het jaarvignet. Dit komt door het Europese herroepingsrecht waardoor je binnen die 18 dagen nog kan afzien van aankoop.
Wegen zonder vignetplicht
Hoewel het vignet verplicht is op de meeste snelwegen, zijn er enkele wegen zonder vignetplicht. Op bepaalde trajecten mag je zonder vignet rijden, bijvoorbeeld:
De A1 tussen de Duitse grens en afslag Salzburg-Nord.
De A12 tussen Kufstein en afslag Kufstein-Süd.
De A14 tussen de Duitse grens en afslag Hohenems.
De A 26 tussen Linz en de Mühlkreis Autobahn
Deze vrijstellingen gelden om het verkeer in grensgebieden te vergemakkelijken. Toch is het raadzaam altijd de actuele informatie te checken voordat je op pad gaat.
Wat gebeurt er als je geen vignet hebt?
Rijden zonder een geldig vignet kan je duur komen te staan. De boetes zijn hoog en kunnen oplopen tot €120 bij controle. Als je niet direct betaalt, kan de boete verder oplopen tot enkele honderden euro’s. Bij valse of beschadigde vignetten kunnen de boetes zelfs nog hoger zijn.
Extra tolwegen en tunnels
Naast het vignet zijn er enkele wegen en tunnels in Oostenrijk waarvoor je extra tol moet betalen. Dit geldt onder andere voor:
De Brennerpas (verbinding met Italië)
De Tauerntunnel en Katschbergtunnel
De Arlbergtunnel
De Felbertauerntunnel
De kosten voor deze trajecten verschillen en worden apart afgerekend. Dit kan met contant geld of via elektronische betaling.
Tips voor het gebruik van het vignet
Controleer bij aankoop altijd of de geldigheidsdatum correct is.
Plak het fysieke vignet goed op je voorruit op de aangegeven plek. Plak het vignet altijd linksboven aan de binnenkant van de voorruit, aan de kant van de bestuurder.
Koop het digitale vignet op tijd, zodat je niet met de wachttijd te maken krijgt.
Let op de uitzonderingen en alternatieve routes als je tol wilt vermijden.
Zorg ervoor dat je altijd een geldig vignet hebt om hoge boetes te voorkomen.
Besluit
Het Oostenrijkse vignet is een essentieel onderdeel van het reizen door het land met de auto. Of je nu een korte vakantie plant of regelmatig de Oostenrijkse wegen gebruikt, het vignet zorgt ervoor dat je zonder zorgen de snelwegen kunt gebruiken. Door je goed voor te bereiden en het juiste type vignet te kiezen, vermijd je boetes en geniet je van een vlotte reis. Vergeet niet om ook rekening te houden met extra tolwegen en tunnels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
Nee, op de meeste snelwegen en autosnelwegen in Oostenrijk is een vignet verplicht. Er zijn enkele uitzonderingen op specifieke trajecten, zoals de A1 bij Salzburg en de A12 bij Kufstein, maar over het algemeen heb je een vignet nodig om boetes te vermijden.
Dit hangt af van het type vignet dat je kiest. Je kunt een digitaal vignet kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een heel jaar. Let op dat een digitaal vignet pas na 18 dagen geldig is bij aankoop via de website van Asfinag.
Als je een fysiek vignet niet correct op je voorruit plakt of als het beschadigd is, kan dit als ongeldig worden beschouwd. Dit kan resulteren in een boete. Zorg er dus voor dat het vignet goed zichtbaar en onbeschadigd is.