Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Drie kinderzitjes op de achterbank? Hierop moet u letten

De meeste auto's zijn voorzien op vier volwassen inzittenden. Twee volwassenen en twee kinderen vormen ook geen probleem. Maar wat als u plots een derde kind verwacht? We zoeken uit welke auto's drie kinderzitjes op de achterbank kunnen verdragen.

Stel, u heeft een gezin met twee kinderen tussen 1 en 5 jaar en kondigt aan in blijde verwachting te zijn van een derde pagadder. Uw huis is groot genoeg, uw hart ook, en aan de keukentafel is plaats voor vijf. Maar uw fijne gezinsberline heeft eigenlijk maar ruimte voor twee volwassen personen en één kind achterin. Uw twee kinderzitjes passen er nog in, maar die Maxi-Cosi voor de jongste spruit, dat zal toch niet meer lukken. Dan maar op zoek naar een nieuwe wagen.

Inhoud

Puzzelen

Logische denkers als we zijn, gaan we eerst wat puzzelen. Die Maxi-Cosi kan wel voorin, of misschien wil een van uw andere kinderen wel op die gegeerde passagiersplek zitten. Uw partner, die zal zich wel achterin wringen. Goed genoeg voor de ritjes naar de supermarkt, maar die anderhalf uur naar zee duren toch echt te lang om op deze manier te reizen.

Achterhoedegevecht

Het is echter opvallend hoe u met nog wat meer puzzelen de drie zitjes toch op de achterbank krijgt. Die Maxi-Cosi moet in het midden, dat staat vast. Want niets is breder dan de Maxi-Cosi, dat zult u wel merken. Extra voordeel is dat uw twee oudere kinderen uw jongste nog wat kunnen entertainen, omdat ze naar elkaar toe kunnen kijken.

We zien ook dat de minder premiumgevoel uitstralende automodellen het meest praktisch uit de hoek komen. Geloof ons: het is makkelijker om drie kinderzitjes in de Dacia Logan MCV te krijgen dan in de ruimere BMW 3 Reeks Touring. De reden daarvoor is dat de 3 Reeks wel een brede achterbank heeft, maar de gordels pas een heel stuk naar het midden beginnen. De brede zetelwang zorgt voor schouder- en zitcomfort voor volwassenen. Maar als u er een kinderzitje in wilt krijgen, dan staat het schuin.

AS24 Kinderzitjes BMW 3 Reeks Touring

Let ook goed op de instructies van de constructeur. Het gebeurt immers dat de middelste zitplaats niet geschikt bevonden is voor het installeren van een kinderzitje. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Subaru XV en de Hyundai i40 Wagon.

Zevenzitters

De tweede keuze die u kunt maken, is die fijn sturende berline op een zoekertjessite gooien en in plaats daarvan een zevenzits-monovolume aankopen. De grootste modellen, zoals de Ford Galaxy, Volkswagen Sharan of Seat Alhambra, kunnen met gemak drie kinderzitjes aan op de achterbank. Maar ook de Ford S-Max kan er drie de baas, en dan heeft u er nog een fijn sturende MPV bovenop.

AS24 Kinderzitjes dwarsdoorsnede Citroën Berlingo

Het MPV-aanbod slinkt tegenwoordig echter, in het voordeel van de crossovers en de SUV's. Maar die hebben niet allemaal voldoende ruimte achterin om drie zitjes naast elkaar te plaatsen. Testen is daar de boodschap.

Gaat u nog groter, dan kunt u het kinderzitje er als het ware ingooien. Dan spreken we over een kleine bestelwagen en dan heeft u keuze genoeg. Denk aan de Citroën SpaceTourer, de Peugeot Traveller of de Hyundai H-1 People. Iets duurder en luxueuzer zijn dan de Mercedes V-Klasse en de Volkswagen Multivan of Caravelle. Maar dan kunt u de kinderen even goed over de twee achterste zetelrijen verdelen.

Belang van autostoeltjes

Niet alleen de auto en zijn achterbank spelen een rol, ook het type kinderzitje. Een babystoeltje moet in de eerste plaats makkelijk uitneembaar zijn. Een Klasse 1-stoeltje is waarschijnlijk het lastigste om te plaatsen, terwijl de kinderen vanaf het moment dat ze in Klasse 2/3-stoeltjes zitten meestal wat minder plaats nodig hebben. Het ene merk is ook het andere niet. Zo heeft u stoeltjes met een breder voetstuk en zijn er die weinig extra ruimte innemen. Dat laatste is handig wanneer u drie stoeltjes op één achterbank wil krijgen. De ISOfix-bevestiging is dan wel veiliger dan alleen maar een gordel, maar het systeem zorgt er ook voor dat u beperkt wordt in combinaties en ruimte.

AS24 Kinderzitjes Isofix VW Sharan

Daarom kunt u als ouder van een jonge kroost beter ook even zelf de baan op, om de verschillende combinaties te testen. Hetzij uw huidige auto met een stel nieuwe kinderzitjes, hetzij de kinderzitjes van uw keuze die u even past in de showroom van het uitverkoren automerk.

Nieuwe auto’s met plaats voor 3 kinderzitjes (2022)

Bent u op zoek naar enkele duidelijke voorbeelden van auto’s waarin er op de achterbank plaats is voor 3 kinderzitjes? We sommen de voornaamste voorbeelden hieronder voor u op (let wel, check altijd zelf bij de dealer/ verkoper of deze info nog klopt):

  • Citroën ë-Berlingo/ C5 Aircross
  • Ford Galaxy/ S-Max
  • Kia Sportage/ Sorento/ EV6
  • Mazda CX-5/ CX-60
  • Mercedes V-Klasse
  • Opel Combo-e, Zafira-e, Vivaro-e
  • Peugeot e-Rifter/ 5008
  • Toyota ProAce
  • Volkswagen Touran

Alle artikels

All TWI on the tire - meaning

Het Europese bandenlabel uitgelegd (vanaf 2021)

Advies · Autotechnologie
All Checking Cooling Water - Tips

Airco van de auto

Advies · Autotechnologie
AS24 Dashboard intro

Lichtjes op het dashboard: dit betekenen de kleuren

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer