Handrem vastgevroren

De koude dagen doen hun intrede en binnen een mum van tijd melden de eerste 'slachtoffers' van een bevroren handrem zich. Er kan eigenlijk maar één oorzaak zijn als de handrem blijft hangen. Simpel gezegd lopen er van de handremhendel in de auto kabels naar de wielen.

De handremwerking is vrij eenvoudig. Simpel gezegd lopen er van de handremhendel in de auto kabels naar de wielen. Door de hendel aan te trekken, wordt er kracht uitgeoefend op de remvoeringen. Een gaffel zorgt vervolgens voor de blokkering van de wielen. Hierdoor kan de auto niet meer wegrollen.

De binnen- en buitenkabel van een handrem slijten na verloop van tijd. In eerste instantie merkt de gebruiker daar weinig van, totdat het kouder wordt en de handrem vastgevroren zit. Door slijtage kunnen er scheurtjes ontstaan, waar bij nat weer vocht in kan lopen. Als de temperatuur onder nul komt, bevriest het vocht waardoor er geen beweging meer in de kabels te krijgen valt. Hierdoor kan de handrem kapot gaan.

Er valt helaas weinig te doen aan een autohandrem die bevroren is. Het is soms mogelijk om met een warmteblazer, zoals een föhn, de kabels met de hand te ontdooien. Maar dat is een tijdrovend klusje dat niet altijd het gewenste effect heeft. De meest voor de hand liggende optie is wachten tot alles ontdooid is. Vergeet niet om de kabels daarna te (laten) vervangen.

De handrem zit vast: er valt niets meer aan te doen. Of toch wel? Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen. Door de auto bij koud weer niet op de handrem, maar in een versnelling te zetten, worden de gaffels niet om de remmen geklemd. Hierdoor krijgen de kabels ook geen kans om te bevriezen. Als de auto op een helling staat en de handrem is vergeten aan te trekken, kan de auto wegrollen. Zoek in zo'n geval naar een parkeerplek op een vlakkere ondergrond.

Alle artikels

Onderhoud banden

Advies · Autotechnologie

Handsfree bellen in de auto

Advies · Autotechnologie

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer