Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto wassen in de winter: Hoe doe ik het?

Regen, sneeuw, koude temperaturen en strooizout: uw auto krijgt tijdens de winter heel wat te verduren. Een wasbeurt kan dan niet alleen wonderen doen, ze verlengt ook de levensduur van uw auto.

Het weer hebt u in de winter natuurlijk niet te kiezen, maar als we u één tip mogen geven: kies er de perfecte winterdag uit. De ideale dag om uw auto in de winter te wassen, is een dag waarop het niet te vochtig is. Een heldere, droge dag is ideaal, maar u let er tegelijk ook best op dat het niet vriest. Het water dat u gebruikt zal immers bevriezen, ook op plekken die u niet ziet, zoals in kieren. Water bij vriestemperaturen is ook niet aangenaam voor uw sloten en deurrubbers. Gaat het ‘s nachts vriezen? Houd er dan rekening mee dat na het wassen eventueel restwater tussen kieren nog steeds kan aanvriezen. Parkeer uw auto, als u dat kan, dus best binnen.

Grof vuil

Tijdens de winter stapelt er zich heel wat vuil op, zowel op als onder uw auto. Denk maar aan zand, modder, opgespat strooizout, enzovoort. Dat vuil kan hardnekkig zijn en schade veroorzaken op de lange termijn. U spoelt het best eerst weg voor u met autoshampoo aan de slag gaat. Gebruik daarvoor een stevige waterstraal. Een hogedrukreiniger is ideaal, maar ga niet te bruut te werk. Houd wat afstand en probeer de straal op een hoek van 45 graden te houden. Hebt u geen hogedrukreiniger, dan is een tuinslang een geschikt alternatief. Wees in dit stadium niet zuinig op water, en vergeet vooral de onderkant van uw auto en uw wielkasten niet onder handen te nemen.

AS24 Winterpoets onderkant

De klassiekers

Hebt u het grootste vuil weggespoeld, dan kunt u aan de slag met autoshampoo. Vergeet daarbij de klassiekers niet: gebruik geen afwasmiddel, allesreiniger of ander huis-, tuin- en keukenmiddeltje. Die dingen zijn immers veel te agressief voor uw autolak. U investeert dus beter in een degelijke autoshampoo. Onze tip: een autoshampoo met wax legt meteen een glanzend beschermlaagje over uw auto. U ziet het verschil meteen. Voor uw ruiten, velgen en andere auto-onderdelen bestaan er heel wat poets-, onderhouds- en beschermproducten voor winter en zomer. U kunt er gerust enkele van in huis halen, maar het belangrijkste blijft nog steeds een goede autoshampoo.

Er zijn nog andere klassiekers die u niet mag vergeten: gebruik een washandschoen in plaats van een gewone spons (die houdt het vuil immers vast aan het oppervlak waarmee u wrijft), gebruik twee emmers in plaats van één (een emmer met autoshampoo, een andere emmer om uw vuile washandschoen in uit te spoelen) en gebruik een microvezeldoek in plaats van een zeemvel (die is te ruw en houdt het vuil ook aan de oppervlakte). De washandschoen en microvezeldoek kunt u achteraf in de wasmachine stoppen.

AS24 Winterpoets microvezel

De details

Vergeet tot slot de details niet. Tijdens de winter krijgen ook uw velgen en heel wat sensoren en camera’s op uw auto het stevig te verduren. Maak ze zorgvuldig proper, net als de kaders en rubbers van de portieren, kofferklep en motorkap.

Ook uw autoruiten verdienen nog even wat meer aandacht. Zij krijgen immers ook heel wat strooizout, regen en ijs te verwerken en kunnen tussen twee autowasbeurten door een extra poetsbeurt gebruiken. Warm water is tijdens het wassen aangenamer voor uw handen, maar te warm water kan in koud weer een sterretje of barstje in de voorruit erger maken.

AS24 Winterpoets handschoen

Alle artikels

Hoofdfoto Onderhoud Aiways

Onderhoud: ook voor elektrische en hybride auto’s onontbeerlijk

Advies · Auto onderhoud
Kopfoto

Welke slijtagedelen van elektrische auto’s moet je regelmatig vervangen?

Advies · Auto onderhoud
Benzineverbruik-meten

Benzineverbruik berekenen: Zo doe je het!

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer