Verbruikstest auto: wat is WLTP?

Om het verbruik en de CO2-uitstoot van een auto te bepalen worden er wereldwijd gestandaardiseerde tests uitgevoerd. Daardoor kan een fabrikant een bepaalde waarde en efficiëntelabel op een auto kleven.

Het is een oude zeer: auto’s die niet het verbruik halen dat de constructeur opgegeven heeft. Niet verwonderlijk natuurlijk, want elke chauffeur rijdt anders en legt op andere tijdstippen andere routes af. Om toch een idee te krijgen van het verbruik en de CO2-uitstoot van een auto zijn er wereldwijd verschillende gestandaardiseerde tests. Vandaag gaan we daar wat dieper op in.

WLTP versus NEDC

Sinds 2017 maken we in Europa gebruik van de World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Die WLTP-test wordt gebruikt om het normverbruik en de CO2-uitstoot van een voertuig te bepalen. Toch doen er nog een hoop andere termen de ronde. De EPA rating is de testprocedure in de Verenigde Staten terwijl China haar eigen CLTC-test gebruikt.

Daarenboven werd tot 2017 in Europa de NEDC-test gebruikt. Die ging echter op pensioen omdat de testprocedure niet meer relevant was voor het huidige wegverkeer en daardoor vaak een té optimistisch beeld geeft. De nieuwe WLTP-cyclus moet een realistischer beeld geven. Een geslaagde missie ook, want bij de overgang van NEDC naar WLTP steeg het normverbruik en de CO2-uitstoot van bijna alle auto’s. Dat wil niet zeggen dat deze auto’s plots minder zuinig waren, de test werd gewoon een stukje realistischer.

Hoe ziet zo’n WLTP-test er uit?

Net zoals de NEDC-test wordt een WLTP-test afgenomen in een laboratorium. Daar zal een auto gedurende 30 minuten en 23.25 km op een rollenbank een hoop simulaties ondergaan. Daarbij worden vier realistische omgevingen gesimuleerd: Lage snelheid, medium snelheid, hoge snelheid en extra hoge snelheid. Gedurende die vier tests zal het voertuig meermaals tot stilstand moeten komen en terug moeten optrekken. De hoogst aangetikte snelheid tijdens de test is 131,3 km/u.

Is zo’n WLTP-test realistisch?

De WLTP-test is op z’n minst realistischer. Zo wordt hetzelfde voertuig getest in zijn lichtste en zwaarste configuratie. Zaken zoals grotere velgen, een panoramisch dak en extra opties voegen namelijk gewicht toe aan het geheel. Daarnaast worden de auto’s intensiever getest waardoor een meer realistisch verbruik- en CO2-cijfer naar boven moet komen. Of je dezelfde waarden in de realiteit zal behalen hangt echter nog steeds af van je eigen rechtervoet, staat van je banden en de omgeving waarin je rijdt. Bekijk de WLTP-cijfers dan ook niet als absolute getallen maar wel een manier om onderling voertuigen te vergelijken op hun zuinigheid.

Artikel delen

Alle artikels

Automaat in de auto: Zo werkt het (en dit zijn de goedkoopste nieuwe auto’s met automaat)

Advies · Autotechnologie

GPS-tracker in de auto: Alles wat je moet weten

Advies · Autotechnologie

Methanol Brandstofcel: de alternatieve aandrijving van de toekomst?

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer