Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Welke elektrische auto’s zijn het meest betrouwbaar? (2023)

Op zoek naar een (tweedehands) elektrische wagen, maar weet je niet welk model de veiligste keuze is? Lees hier het overzicht van de meest betrouwbare elektrische modellen op de markt.

Hoewel er steeds meer elektrische wagens op de markt komen, is en blijft het nog steeds een relatief jonge technologie, wat ook enkele kinderziektes met zich meebrengt. De aandrijflijnen zelf zijn relatief storingsvrij, maar vaak zijn er problemen met de elektronica of kleine zaken als de 12 volt-batterij, die er toch voor zorgen dat je niet kan vertrekken. Dit zijn de modellen met de beste reputatie qua betrouwbaarheid, die je dus niet in de steek zullen laten. Voor elk model geldt trouwens een verplichte Europese garantie van minstens 8 jaar of 160.000 km op de batterij.

Nissan Leaf (2018-nu)

De Nissan Leaf is een van de pioniers op de markt van elektrische wagens en zit dan ook al aan zijn tweede generatie, wat betekent dat Nissan al heeft kunnen leren uit de ervaringen met de eerste generatie. De tweede generatie werd gelanceerd in 2018 en is beschikbaar met twee batterijgroottes: 40 kWh en 64 kWh. Het model is vandaag nog nieuw te bestellen voor een vanafprijs van 36.550 euro, maar je vindt hem ook op de tweedehandsmarkt vanaf zo’n 16.000 euro. De eerste modeljaren van de tweede generatie Leaf kenden enkele kinderziektes, maar die zouden allemaal onder garantie verholpen moeten zijn. Sindsdien is het een relatief probleemloze auto geweest.

Nissan LEAF MY21 Canto - 08

Tesla Model 3 (2019-nu)

Tesla heeft indertijd de nodige moeite gehad met het lanceren van zijn eerste betaalbare model, maar sindsdien heeft de Model 3 een vrij sterke reputatie gekregen qua betrouwbaarheid. Het aantal componenten in de auto is dan ook vrij beperkt vergeleken met de concurrentie, en Tesla heeft een groot deel van de productieketen in eigen handen, waardoor het eventuele fouten snel kan opsporen. De grootste gebreken met de Tesla Model 3 hebben voornamelijk te maken met afwerkingsfouten voor het koetswerk en het interieur, allemaal zaken die onder garantie worden hersteld. De Tesla Model 3 is nieuw te koop vanaf 45.970 euro op het moment van schrijven, op de tweedehandsmarkt vind je ze vanaf een kleine 30.000 euro.

Tesla Model 3

Kia EV6 (2022-nu)

De Kia EV6 is nog maar sinds 2022 op de markt, dus het is nog te vroeg om een complete uitspraak te doen over de betrouwbaarheid van het model, maar de eerste exemplaren gedragen zich in ieder geval voorbeeldig. Ook de andere elektrische modellen van Hyundai en Kia hebben een ijzersterke reputatie qua betrouwbaarheid, en dat lijkt met de populaire Kia EV6 niet anders te zijn. Het is ook een aantrekkelijk model, met een futuristisch design, veel binnenruimte en een groot rijbereik voor een correcte prijs. Nieuw is de EV6 te koop in België vanaf 52.090 euro, tweedehands vind je al frisse exemplaren voor onder de 45.000 euro.

Kia EV6 (2)

BMW i3 (2013-2022)

De BMW i3 was zijn tijd vooruit, met een hypermodern ontwerp, een uniek chassis uit carbon en een elektrische aandrijflijn een kleine 10 jaar voor deze zaken populair zouden worden. Het was dan ook geen goedkope auto in een tijd waar je nog geen elektrische wagen moest hebben om in een stadscentrum te mogen rijden of om te kunnen genieten van 100% fiscale aftrekbaarheid. Het goede nieuws is dat die hoge aanschafprijs ook een sterke betrouwbaarheid met zich heeft meegebracht, toch als je voor een exemplaar van 2017 of nieuwer kiest. Je vindt ze al vanaf zo’n 18.000 euro op de tweedehandsmarkt, doorgaans zijn ze ook vrij goed uitgerust.

BMW i3

MG ZS EV (2019-nu)

Hoewel de MG ZS EV nog niet erg lang op onze markt beschikbaar is, is het model wel al langer te vinden in het Verenigd Koninkrijk, waar hij geniet van een sterke reputatie qua betrouwbaarheid. De grootste gebreken zijn te vinden in het infotainmentsysteem, dat durft te haperen of crashen, en de 12 volt-batterij. Verder is het een uitstekende aanbieding voor het geld, met bovendien een vrij complete standaarduitrusting, die je enkel kan uitbreiden met het Luxury-pakket. De MG ZS EV is te koop vanaf 35.885 euro, een volledig uitgerust model met het grotere batterijpakket kost nog steeds slechts 43.335 euro.

MG ZS EV

Alle artikels

KOPFOTO

Subsidies voor de aanschaf van een elektrische wagen: aankooppremie, belastingvoordeel en meer

Advies · Besluit en aankoop
Hoofdfoto - Peugeot

De elektrische auto in 2023: dit moet je weten

Advies · Besluit en aankoop
KOPFOTO

Een tweedehandsauto leasen: de voor- en nadelen

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer