Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

De 3 meest essentiële accessoires voor een elektrische wagen

Een elektrische wagen brengt niet enkel een nieuwe manier van rijden met zich mee, ook je voorbereiding en uitrusting voor onderweg pas je best aan om onaangename verrassingen te voorkomen. Een overzicht van de handigste accessoires voor EV’s.

Laadkabels

Laadkabel stopcontact

Het belangrijkste om je elektrische wagen te kunnen opladen, is natuurlijk de correcte laadkabel om hem te kunnen aansluiten aan een laadpaal of aan een stopcontact. In Europa maken quasi alle elektrische wagens gebruik van een Type 2-aansluiting, terwijl je in de auto best een Mode 2 en een Mode 3-laadkabel meeneemt. Meestal krijg je maar een van de twee kabels meegeleverd bij de auto en moet je de andere bijbestellen.

Een Mode 2-kabel is een kabel die aan de ene kant aansluit op een gewoon stopcontact, een aan de andere kant een Type 2-aansluiting heeft voor je EV, met tussenin een ingebouwde beveiliging die de stroom beperkt om oververhitting te voorkomen. Gebruik best enkel deze laadkabel rechtstreeks aan het stopcontact, en dus niet via een verdeelstekker of een verlengkabel, wat extra hitte en stroomverlies oplevert.

Een Mode 3-laadkabel is de kabel die je kan gebruiken tussen een laadpaal of wallbox en je elektrische wagen. Die heeft aan beide kanten een Type 2-aansluiting, die het mogelijk maakt om te communiceren tussen EV en laadpaal om de maximaal leverbare stroom te bevestigen. Heb je dus een driefasige stroomaansluiting en een driefasige lader in de auto, dan kan je optimaal gebruik maken van de maximaal leverbare stroom.

Er is ook nog een Mode 4-laadkabel volgens de CCS-standaard voor snelladen, maar die zit normaal gezien al ingebouwd in de snellader die je wilt gebruiken. Enkel als je zelf een snellader zou plaatsen thuis of op het werk heb je zo’n kabel nodig.

Laadpas(sen)

Laadpas

Om toegang te krijgen tot een openbare laadpaal, moet je doorgaans gebruik maken van een dienst waar je betaalgegevens al in opgeslagen zitten, waardoor de operator rechtstreeks kan factureren. Betalen via een gewone bankkaart gaat nog niet, maar zou in de nabije toekomst wel mogelijk worden, vooral bij snelladers. Deze diensten hebben meestal ook een eigen app, waarmee je de laadpaal kan opzoeken en ontgrendelen voor een laadbeurt. Maar het kan lonen om een fysieke laadpas of badge op te vragen voor wanneer je je telefoon niet bijhebt, als er geen mobiel internet is of als de app een storing heeft. Het is ook aanbevolen om een tweede dienst als reserve te gebruiken (er zijn gratis laaddiensten zoals Plugsurfing waarbij je enkel betaalt voor je verbruik) om nog steeds te kunnen opladen in geval van storing.

Apps

App

Als je een elektrische wagen koopt, hou je best ook voldoende opslagruimte over op je smartphone. Naast de apps om de auto op te laden, zijn er ook specifieke navigatie-apps die de optimale route kunnen berekenen, inclusief de nodige laadstops. Deze apps houden ook rekening met beschikbare laadpunten en hoe snel jouw auto eraan kan opladen, wat essentieel is voor een roadtrip met je EV. Enkele voorbeelden zijn A Better Route Planner (ABRP) en Chargemap. Maar ook Google Maps, Waze en andere populaire navigatie-apps krijgen steeds meer functies die handig zijn voor elektrische wagens.

Naast de route-apps is het ook een goed idee om de specifieke app van jouw elektrische wagen te downloaden, die afkomstig is van het merk. De meeste EV’s hebben namelijk een internetfunctie waarmee je vanop afstand enkele voertuigfuncties kan beheren, zoals de locatie van de wagen, de laadinstellingen, preklimatiseren (de auto voor vertrek afkoelen of opwarmen) en zelfs de mogelijkheid om vanop afstand updates door te voeren. Als je je EV preklimatiseert terwijl hij nog aan de lader aangesloten is, bespaar je bovendien een stukje rijbereik.

Alle artikels

KOPFOTO

Subsidies voor de aanschaf van een elektrische wagen: aankooppremie, belastingvoordeel en meer

Advies · Besluit en aankoop
Hoofdfoto - Peugeot

De elektrische auto in 2023: dit moet je weten

Advies · Besluit en aankoop
KOPFOTO

Een tweedehandsauto leasen: de voor- en nadelen

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer