Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Koopgids: de beste auto's voor kampeerliefhebbers

Op naar de camping

Bekijk de auto´s

Niets zo leuk als kamperen. Optimaal genieten van de buitenlucht, één worden met de natuur, gaan en staan waar je wil onbezorgd je eigen weg kiezen… heerlijk. Natuurlijk zijn er heel wat verschillende vormen van kamperen, de ene al luxueuzer dan de andere.

1. Camper

Beginnen doen we met de meest voor de hand liggende optie: de camper. En dan hebben we het niet noodzakelijk over de ‘échte’ campers, de enorme voertuigen met opbouw die zich perfect lenen tot een vakantie van meerdere weken met het hele gezin. Die zijn natuurlijk bijzonder praktisch, want ze bieden vaak afgescheiden kamers, een ruimere keuken, een toilet, een afgesloten badkamer met douche en heel wat opbergruimte.

Camper VW-22

Bijzonder praktisch, maar je gaat er waarschijnlijk niet het hele jaar mee gaat rondrijden. Ze zijn immers omvangrijk, vallen op in het straatbeeld en verbruiken omwille van hun gewicht en afmetingen vaak ook meer dan een ‘doorsnee’ auto. Echt een model om naast je gewone auto te parkeren dus.

Camper - Ford

Maar er zijn op de markt ook heel wat buscampers die uiterlijk niet al te veel afwijken van meer ‘normale’ auto’s. We denken daarbij aan de California-modellen van Volkswagen, de Nugget-modellen bij Ford en een hele hoop andere namen bij de meest uiteenlopende merken. Je vindt ze in alle afmetingen, al dan niet met verhoogd of ‘pop-up dak’ en kan ze zo uit de catalogus bestellen. In vergelijking met de echte campers zijn ze iets minder comfortabel in gebruik – zo moeten ze het meestal stellen zonder badkamer, is de keuken beperkter, en bieden minder opbergruimte. Maar dat compenseren ze dan weer door hun grotere dagelijkse bruikbaarheid. Ermee naar het werk tijdens de week en kamperen in het weekend dus.

Camper - mercedes

Camper Caddy+California Interior 2

2. Bestelwagen/bestelbreak met camperbox

Het nadeel van de campers die je af-fabriek bestelt, is dat ze meteen ook wel een stevige duit kosten (al valt dat bij de kleinere modellen nog enigszins mee) en dat je je camper kwijt bent als je van auto wisselt. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn dat je een bestelwagen of bestelbreak (denk aan een Renault Kangoo, Citroën Berlingo of Dacia Jogger, om er maar enkele te noemen) koopt, en die voorziet van een soort ‘camperbox’.

Campingbox

Dat is een kist die in de koffer past en je voorziet van de basics om te gaan kamperen: een opvouwbaar matras, wat opbergruimte, en een ‘keukentje’ met een gasbekken een wasbak en eventueel een uitschuifbaar tafeltje. Op die manier kan je je auto gewoon als auto of bestelwagen gebruiken tijdens het jaar , zonder extra gewicht mee te sleuren, en tijdens periodes dat je meer gaat kamperen, monteer je je box in de koffer (ook handig als je een auto van het werk hebt). En als je een nieuwe auto koopt, kan de box in het beste geval gewoon verder gebruikt worden. Er zijn onafhankelijke aanbieders van dat soort boxen, een aantal autobouwers bieden ze zelf aan, of je kan zelf aan de slag als je over de nodige kennis en handigheid beschikt. Het nadeel is dat er met de box in de koffer nog weinig bagageruimte overblijft. Maar dat kan je oplossen met een dakkoffer.

Campingbox (VW)

3. Auto voor daktent

Je kan de zaken ook omdraaien en je bagage in de koffer steken, terwijl je je slaapgelegenheid op je dak meeneemt, in de vorm van een daktent.

Daktent - Mini

Let er daarvoor bij de aankoop van je auto op dat je dakdragers kan monteren en dat het dakgewicht dat voor je auto gehomologeerd is voldoende hoog is om een daktent te monteren. Daarbij moet je overigens geen rekening houden met het gewicht van de tent inclusief de personen die erin zullen slapen, maar enkel die van de tent zelf. Het gehomologeerde dakgewicht is immers het gewicht dat je op de dakrails mag bevestigen wanneer het voertuig in beweging is – de technisch toelaatbare massa wanneer je stilstaat is veel hoger en in de meeste gevallen ruim voldoende voor een daktent en twee slapenden.

Daktent Peugeot

Er zijn verschillende modellen van daktenten te vinden, met een harde cover (meestal iets duurder en zwaarder) of met een zachte hoes. Het nadeel van een daktent is dat je verbruik wat hoger zal liggen, en dat je auto misschien anders zal reageren in de bochten. En je moet dan wel een keuken missen. Maar in vergelijking met een gewone tent is een daktent over het algemeen sneller opgezet en je ligt hoger van de grond, wat kan zorgen voor een verhoogd gevoel van veiligheid, minder kans op kruipende insecten in je tent en soms ook mooie vergezichten.

daktent soft top Skoda

4. Auto met caravan of kampeerwagen

Kan je de luxe van een keuken en eventueel een badkamer niet missen, dan kan je altijd gaan voor een caravan of een kampeerwagen. Je moet natuurlijk wel de plaats hebben om die te stallen, en je hebt een auto nodig met een trekhaak en een voldoende groot sleepvermogen. Als je auto geen trekhaak heeft, kan je die altijd laten monteren achteraf, maar het gehomologeerde sleepgewicht mag je in elk geval niet overschrijden. Je vindt het op het gelijkvormigheidsattest van je auto. Hou er rekening mee dat je in een caravan ook meestal nog bagage meeneemt, wat het totaalgewicht dat je gaat slepen nog verhoogt. Het goede nieuws is dat je tegenwoordig ook lichte caravans kan kopen, zelfs aerodynamische modellen in druppelvorm die speciaal gemaakt zijn voor kleinere auto’s.

Caravan - Hyundai

Voor die kleinere auto’s kan een kampeerwagen ook een oplossing zijn. Het heeft wat weg van aanhangwagen, maar bevat een keukentje en een uitvouwbare tent. Er zijn vandaag trouwens ook avontuurlijke kampeerwagens te koop die niet misstaan achter een stoere SUV of terreinwagen, en waarmee je zelfs offroad kan.

Kampeerwagen - Nissan

5. Break met veel ruimte

Heb je geen stockageruimte voor een daktent of parkeerplek voor een caravan of kampeerwagen, dan kan je nog altijd gaan voor een simpele ‘ouderwetse’ tent. Die kan in eender welke auto, maar als je met meerdere personen voor langere tijd gaat kamperen, dan neem je maar beter een auto die ruim genoeg is. Een break bijvoorbeeld, of een SUV. Het handige aan die twee koetswerkvormen is dat er in de handel ‘tailgate’-tenten te koop zijn die je over je kofferklep monteert en waarmee je met behulp van twee palen een soort afdak kan bouwen dat beschutting biedt tegen zon en regen, en de inhoud van je koffer tegen de weerelementen beschermt als je hem open laat staan.

VW Caddy California tent

Op die manier kan je je kofferruimte ook gebruiken als geïmproviseerde keuken (let in dat geval wel op dat er voldoende verluchting is en vermijd brandgevaar). Kies je een auto specifiek met kamperen in het achterhoofd, dan kan een 12V-aansluiting in de koffer praktisch zijn om een koelbox op aan te sluiten of een compressor om je luchtmatras en zwembadaccessoires mee op te blazen.

6. Elektrische auto (+V2L)

En in hetzelfde register kunnen we je een elektrische auto aanraden, vooral als het gaat om een model met V2L-technologie; kort voor ‘Vehicle-to-load’.

Elektrisch (hyundai)

Daarbij is de auto uitgerust met een aansluiting voor 220 V accessoires, met de hoogspanningsbatterij als energiebron. Of wat dacht je van wildkamperen of kamperen op een basic camping zonder elektriciteitsvoorziening, maar dankzij je auto wel gebruik kunnen maken van elektrische verlichting, een degelijke koelbox, een ventilator om de hitte wat te temperen of zelfs een espressomachine ‘s ochtends? Of je e-bike opladen? Kan allemaal dankzij V2L.

Elektrisch V2L Hyundai IONIQ5 summertowingadventure(5)

Natuurlijk is niet elke elektrische auto ermee uitgerust, maar bij een aantal elektrische modellen van MG, Hyundai, Kia, en BYD is het (al dan niet optioneel) wel mogelijk. Bovendien past de werkingsstilte en de manier van rijden van een elektrische auto bij het aspect ‘onthaasten’ dat vaak samenhangt met kamperen. En trek je naar een camping met stroomvoorziening? Check dan bij de uitbater of je die kan gebruiken om je auto op te laden.

elektrisch V2L Marvel-R-bike-1

Alle artikels

Tweedehands - hoofdbeeld

De beste tweedehands auto's om te kopen in 2023

Advies · De beste auto's
Hoofdfoto professionele chauffeurs c -Courtesy of Tesla, Inc.-

De beste auto's voor professionele chauffeurs

Advies · De beste auto's
Best of leasing hoofdbeeld (D-Ieteren Lizy)

De beste types auto's om te leasen

Advies · De beste auto's
Ontdek meer