Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Het Belgische kentekenbewijs

Wil je met een auto legaal de openbare weg op? Dan moet je aan enkele vereisten voldoen. Zo moet je onder andere in het bezit zijn van een verzekering, rijbewijs, nummerplaat én een kentekenbewijs. Maar wat is dat nu juist, zo’n kentekenbewijs?

Het kentekenbewijs, ook wel gekend als het inschrijvingsbewijs, is een document dat bewijst dat je auto is ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van de Voertuigen (DIV) in België. Simpel gezegd bewijst het kentekenbewijs dat nummerplaat en voertuig aan elkaar verbonden zijn.

Inhoud

Hoe ziet een kentekenbewijs er uit?

Afhankelijk van de leeftijd, komt een kentekenbewijs er in verschillende vormen en kleuren. Oude exemplaren zijn een smalle rechte strook met een roze kleur. Vanaf 2011 werden exemplaren met een A4 formaat geïntroduceerd met een roze of zandkleurige achtergrond. Sinds 1 september 2013 werd een nieuw geel kentekenbewijs ingevoerd dat bestaat uit twee delen. Dat bewijs kreeg in 2019 een update waarbij sommige gegevens werden aangepast.

Het kentekenbewijs kan je - buiten de kleur - herkennen aan het feit dat het zowel informatie over je nummerplaat (de combinatie) als van je auto bevat (het chassisnummer) op de voorkant. Andere info op het kentekenbewijs zijn onder andere het merk en model van het voertuig, koetswerktype, het gewicht, motorinhoud, brandstofsoort, maximale snelheid en CO2-uitstoot.

Sinds 2019 noteert de DIV de CO2-uitstoot van een voertuig echter niet meer. Sinds de introductie van de WLTP-testcyclus bestaan er verschillende CO2-waarden voor hetzelfde voertuig afhankelijk van de uitrusting. De exacte CO2-uitstoot zal je dus terug vinden op het gelijkvormigheidsattest (COC) van het voertuig.

Waar moet ik een kentekenbewijs bewaren?

Kentekenbewijzen van voor 1 september 2013 dien je integraal in het voertuig te bewaren, kentekenbewijzen van na 1 september 2013 bestaan uit twee delen. Het deel met het icoontje van een auto op dien je in het voertuig te houden, het andere deel met het icoontje van een huis dien je veilig op te bergen in je woonst (of alleszins niet in het voertuig). Hierdoor kan bij diefstal van het voertuig geen ander voertuig met het kentekenbewijs worden ingeschreven.

Beide delen zijn nodig bij de verkoop, inschrijving of herinschrijving van een voertuig.

Heb ik het kentekenbewijs nodig bij de periodieke keuring?

  • Bij een periodieke keuring moet je enkel het deel met het icoontje van het voertuig voor leggen.
  • Bij keuring voor verkoop moeten beide delen voorgelegd worden

Wat bij diefstal, beschadiging of verlies?

In het geval van diefstal, verlies of vernietiging van één of beide delen van het inschrijvingsbewijs moet een verklaring bij de politie worden afgelegd voor een “attest van onvrijwillig verlies”. Met dit attest kan je bij de DIV een duplicaat bekomen van je kentekenbewijs.

Dit attest van onvrijwillige verlies kan je ook gebruiken bij de periodieke keuring indien je auto gekeurd dient te worden. Let wel: de keuring kan je maximaal een keuringsbewijs geven voor 3 maanden, wegens het ontbreken van een geldig kentekenbewijs. Ook al is je wagen verder technisch helemaal in orde.

Alle artikels

Financiering - hoofdbeeld

Cash, een lening, leasen of huren: zo financier je je auto in 2023

Advies · Kosten en wetgeving
pexels-negative-space-97079

Tips om de beste prijs te krijgen wanneer je een auto huurt

Advies · Kosten en wetgeving
KOPFOTO

Een auto huren: wat zijn de voordelen?

Advies · Kosten en wetgeving
Ontdek meer