Bericht: Porsche 917 op de weg – Gespot in Monaco... (waar anders?)

Er is op het eerste gezicht niets vreemd aan een Porsche 917 door de tunnel van Monaco. Alleen, dat klopt niet met de geschiedenis… en er zijn nog andere auto’s op de weg ook. Jawel, Claudio Roddaro mag zijn Porsche 917 gewoon op straat uit laten.

We kunnen ons niet voorstellen dat het een aangename ervaring is. De Porsche 917 is een echte, luchtgekoelde racewagen… en het verkeer in de straten van Monaco is bijzonder filegevoelig. Maar petje af voor Roddaro’s stunt toch.

Rossi

Roddaro kocht deze Porsche 917 enkele jaren geleden, en racet er sindsdien ook mee. Maar hij is er nu ook in geslaagd om een nummerplaat voor zijn Porsche te versieren. Het hielp dat hij daarbij al op een beroemde voorganger kon rekenen. Porsche 917 met chassisnummer 021 droeg even een nummerplaat en vooral de excentrieke graaf Rossi – eigenaar van Martini – had zijn eigen 917 (chassisnummer 030) op nummerplaat.

Roddaro kocht enkele jaren geleden de allerlaatste Porsche 917, nummer 037. Dat was een onderstel dat pas in 2004 werd afgewerkt als rijdende 917. Toen Roddaro hem kocht was de vraagprijs 22 miljoen dollar.

Martini-kleuren

Roddaro moest bewijzen dat zijn 917 verwant was aan die van Rossi, hij gaf hem dan ook maar de bekende Martini-kleuren. Maar Roddaro’s 917 heeft dus voor alle duidelijkheid alleen nog maar in recente oldtimerevents competitie gereden. Maar Porsche heeft hem wel erkend als echte 917, bijna 40 jaar nadat de productie was afgelopen.

Hoe dan ook, de flat-12 die door Monaco beweegt is wel nog steeds goed voor 600 pk voor 600 kilogram. En is hij is ook ettelijke miljoenen waard. Bovendien staat hij niet boven ons en onze Clio, achter zijn ruitenwissers kan je ook veel parkeerboetes kwijt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Op bezoek in de FCA Heritage Hub

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Ontdek meer