Bericht: Volvo P1800 – 4,8 miljoen kilometer later

3 miljoen mijlen, of 4,8 miljoen kilometer. Zoveel afstand heeft de Amerikaan Irv Gordon afgelegd sinds 1966 met zijn Volvo P1800. Een wereldrecord, zoveel is zeker.

Irv Gordon stapte op een vrijdag in 1966 een garage binnen en werd er op slag verliefd op een rode Volvo P1800 S. Hij reed er meteen mee buiten, reed het hele weekend door… en is sindsdien nauwelijks gestopt.

Het is een apart verhaal. Gordon woont in Long Island, bij New York, en had dagelijks een pendeltrip van 200 kilometer te doen met de P1800. In tien jaar tijd zette Gordon een half miljoen mijl op zijn teller. Hij is nu 74 en een soort ambassadeur voor Volvo. Zo mocht hij miljoenste mijl in Central Park in New York afleggen, en zijn twee miljoenste op Times Square. Voor de drie miljoenste gingen auto en eigenaar op transport naar Alaska, één van de twee staten waar hij nog niet kwam met de auto. Op de Seward Highway bij Anchorage kwam de kilometerteller nog eens op nul te staan. ‘Veel drama was er niet bij. We reden gewoon wat rond en toen brak het grote moment aan. Voor mij is dit niet het belangrijkste, maar wel alle fijne herinneringen die ik heb aan de reizen onderweg.’

Originele overbrenging

Gordon rijdt graag, maar is ook geobsedeerd door mechaniek. Zijn P1800 stond er steeds netjes bij en is steeds goed onderhouden. De motor is in die tijd twee keer gereviseerd, maar bijvoorbeeld de overbrenging en de achterophanging zijn nog de originele. Met nog één staat te gaan en nog steeds een gemiddelde van 5.000 mijl op een maand, lijkt er nog geen einde gekomen aan de ambities van Gordon.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Op bezoek in de FCA Heritage Hub

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Ontdek meer