Touring Superleggera Sciàdipersia: “Misschien wel de laatste”

“Misschien is dit wel de laatste keer dat we nog eens een echte ‘Gran Turismo’ konden maken”, zegt Louis de Fabribeckers, designhoofd van de carrozzeria Touring Superleggera. We stuurden zijn Sciàdipersia, een GT op basis van een Maserati, rond het Como-meer.

Touring maakt steeds meer indruk met ‘piccole serie’, erg beperkte oplages gecreëerd op bestaande platformen. Denken we maar aan de Disco Volante op basis van de Alfa Romeo 8C en de Berlinetta Lusso. De volgende stap is deze: een klassieke Gran Turismo op basis van een Maserati GT.

Touring Superleggera SciaDiPersia-51

Racemotor

“We vieren in 2019 de zestigste verjaardag van de Maserati 5000 GT die we op vraag van de sjah van Perzië hebben gemaakt”, legt Louis de Fabribeckers uit bij Touring in Milaan. De Maserati 5000 GT was sowieso al één van de meest extreme GT’s ooit. Hij beschikt over een echte racemotor, de 5.0 V8 uit de Maserati 450S. “De sjah had aan Touring een auto gevraagd waarmee hij snel de enorme afstanden in zijn land – het huidige Iran – kon overbruggen. Dat is onze kijk op de Maserati 5000 GT geworden.” “Omdat we momenteel in een tijd leven waarin de klassieke atmosferische motor met uitsterven bedreigd is, dacht ik dat dit misschien wel de laatste keer kan zijn dat we nog eens een klassieke Gran Turismo zouden kunnen maken. Vandaar de keuze voor een Maserati-basis.” Daarrond maakte de Fabribeckers deze klassieke coupé, met zijn diepdoordrongen ogen. Opvallend, in de cabrio is dat gezicht iets zachter gemaakt.

Touring Superleggera SciaDiPersia-9

Carbon

De Sciàdipersia huldigt een nieuwe tijd in bij Touring, die waar het aluminium dat voorheen de ‘Superleggera’-constructie garandeerde een meer decoratief aspect krijgt. De gewichtsbesparing nu komt van een koetswerk dat hoofdzakelijk uit carbon bestaat. Hoe meer je er naar kijkt, hoe knapper hij wordt. Vooral omdat de Sciàdipersia 10 centimeter langer is dan zijn donorwagen, wat hem een sierlijker silhouet geeft. Maserati-badges zijn er niet te zien, maar achter het stuur herken je wel meteen de omgeving. Deze auto maakt gebruik van een GranTurismo S van voor de update van 2018. Hij komt met een 4.7-liter V8, met 440 pk en 490 Nm. De Sciàdipersia weegt 1.700 kilogram, wat iets minder is dan de Maserati waarvan hij afstamt. De V8 klinkt discreter dan in de Maserati, maar is toch duidelijk aanwezig. Het geluid werkt aanstekelijk. Via het vaste panoramisch dak trek je een zee aan licht binnen, wat het interieur in het licht doet baden. Het Foglizzo-leder streelt je rug en je handen. Wat klasse en luxe betreft, weten ze in Italië nog steeds hoe ze het verschil moeten maken.

Touring Superleggera SciaDiPersia-131

Rijden = reizen

De prestaties blijven die van een Maserati Gran Turismo. Een topsnelheid van meer dan 280 km/u is mogelijk. Maar verwacht niet de instant respons van een turbomotor. Deze V8 heeft wat tijd nodig om op toeren te komen, om dan zijn kracht te ontplooien. Eens op dreef voelt hij niet te stuiten aan. Het stuur voelt licht, en zelfs op 20-duim velgen is hij comfortabel op snelheid. Bij lage snelheden voelt hij wat stugger aan.

Touring Superleggera SciaDiPersia-137

De Sciàdipersia slaagt erin de aandacht te verleggen. Hij maakt geen indruk met snufjes of technologie, maar doet je gewoon ouderwets naar buiten kijken en genieten van het landschap. Hier worden rijden en reizen opnieuw synoniemen. Eindelijk. De prijs is natuurlijk hoog: 8 maanden handenarbeid doet de rekening aardig oplopen. Touring deelt officieel geen prijs mee. In ruil krijg je wel een auto met een oplage van maximaal 15 stuks – cabrio en coupé samen – wat de investeringswaarde moet vrijwaren.

Touring Superleggera SciaDiPersia-70

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Eerste contact: Maserati Ghibli & Quattroporte 2016 – De goede richting gevonden

Autotests · Maserati

Test: Maserati Quattroporte diesel – Magisch, zelfs met diesel

Autotests · Maserati

Test: Maserati Ghibli diesel – Verleidingsfactor 11

Autotests · Maserati
Ontdek meer