Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mercedes-Benz EQS: elektrische royalty?

Met de EQS mengt Mercedes klassieke luxe met een hypermoderne aandrijving. De limousine is er in twee vermogensversies en moet 780 kilometer halen op een volle batterij. Is dit echt de S-Klasse onder de elektrische auto’s?

In tegenstelling tot andere elektrische producten van het merk met de ster – zoals de EQA, EQC en EQV – staat deze EQS niet op een bestaand platform. De ingenieurs uit Stuttgart vertrokken van een blanco blad voor het vlaggenschip van hun elektrische gamma, met als doel een bepaald Amerikaans merk uit te dagen op vlak van comfort, luxe en... rijbereik.

AS24 Mercedes EQS 2021 statisch profiel

Vorm volgt functie

Zoals in de modernistische Bauhaus-architectuur volgt de vorm de functie. Mercedes lijkt dat alleszins als inspiratie genomen te hebben voor zijn nieuwe EQS. Niet om een eenvoudige rechthoek te creëren, integendeel. Hier is de belangrijkste functie immers de aerodynamische efficiëntie. De afgeronde en gladde vormen overheersen dus. Over kleur en smaak valt te discussiëren, maar de strategie heeft wel gewerkt. De EQS is de meest aerodynamische productiewagen ter wereld (Cx-waarde van 0,2).

Overal waar je lijkt, lijkt het wel alsof deze nieuwe elektrische Duitser in één pennentrek is getekend. Het ‘radiatorrooster’ loopt over in de lichten, die op hun beurt doorgaan naar de motorkap, de voorruit enzovoort. De motorkap opent trouwens niet, dus geen opbergvak vooraan... of toegang voor mechanische onderdelen. Gelukkig is er een klein luikje aan de zijkant om de ruitenwisservloeistof aan te vullen.

AS24 Mercedes EQS 2021 interieur

Grote ruimte

Met een lengte van 5,2 meter is deze nieuwe EQS amper 37 millimeter langer dan de gewone S-Klasse, hoewel de wielbasis zowat identiek is aan die van de S-Klasse met lange wielbasis. Dat komt alle passagiers ten goede, die op die manier optimaal kunnen profiteren van de interieurruimte. Zelfs de koffer (610 liter) is groter dan die van de S-Klasse (550 liter), en dat dus zonder extra opbergruimte vooraan.

Binnenin hangt de indruk die de nieuwe EQS maakt af van... de grootte van je portefeuille. Het enorme ‘Hyperscreen’ dat twee schermen van 12,3 duim en een centraal exemplaar van 17,7 duim verbindt, is alleen beschikbaar op de topversie. Op de prijzen komen we meteen terug. Hoe dan ook, het gaat natuurlijk om overdrijving, en vooral om een manier voor Mercedes om zijn spierballen te tonen, maar desondanks helpt het de ergonomie wel. Het verticale scherm van de S-Klasse en C-Klasse volgt het principe ‘een pagina, een functie’, maar het Hyperscreen combineert verschillende weergaves en verschillende functies.

AS24 Mercedes EQS 2021 dashboard

To infinity...

Dan komen we eindelijk bij de kern van de zaak als het om elektrische auto’s gaat: de batterij en het rijbereik. Hou je vast, want de batterij van 107,8 kWh (nettocapaciteit) in de vloer van deze nieuwe EQS geeft hem een rijbereik van... 780 kilometer. Om dat indrukwekkende cijfer te halen, moet je weliswaar gaan voor de basisversie, de 450+, die alleen een elektromotor op de achteras krijgt van 245 kW (333 pk) en 568 Nm.

Het tweede model in de catalogus is de 580 4MATIC, en zoals de naam al aangeeft gaat het om een versie met vierwielaandrijving. Twee elektromotoren (een op elke as) produceren in totaal 523 pk en 855 Nm. Dat is voldoende om deze kolos van meer dan 2,5 ton naar 100 km/u te stuwen in 4,3 seconden. Uiteraard beperkt dat het rijbereik, tot 676 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Maar laat ons duidelijk zijn: dat is nog steeds meer dan het merendeel van de concurrentie.

Wat laden betreft kan de EQS zijn cellen allemaal vullen in 10 uur dankzij de boordlader van 11 kW. Optioneel kun je dat cijfer verdubbelen en dus de laadtijd met de helft verminderen. Snelladen kan de EQS tot 200 kW. Dat is minder dan eender welke Tesla (of elektrische Porsche of Audi), maar Mercedes zegt wel dat de EQS dit laadvermogen langere tijd kan vasthouden, waardoor de laadtijd tot 80 procent beperkt is tot 31 minuten.

AS24 Mercedes EQS 2021 rijdend voor

Toppunt van comfort

Het cliché rond Rolls-Royce wil dat het luidste geluid in hun auto’s komt van de tikkende klok op het dashboard. In de EQS is de klok digitaal en overheerst de stilte. Het akoestische comfort wordt aangevuld door luchtvering die deze berline de nodige zachtheid geeft voor een enorm ontspannen rijbeleving. Onmogelijk om gestresseerd te geraken achter het stuur van deze EQS. Zelfs niet bij manoeuvres, dankzij de standaard meesturende achterwielen die hem een kortere draaicirkel opleveren dan een A-Klasse.

Maar maak van deze EQS zeker geen sportwagen. Hoewel het elektrische vermogen – en vooral de 855 Nm koppel in ons testmodel – er een snelle auto van maakt, verkiest hij comfort, zowel voor de chauffeur als voor de passagiers achteraan. Onze test was beperkt tot een honderdtal kilometer in de omgeving van Knokke, maar we stapten niet ontgoocheld uit de EQS 580 4MATIC. Het gemiddelde verbruik bedroeg 21,7 kWh, en de boordcomputer gaf nog een resterend rijbereik van meer dan 560 kilometer aan.

AS24 Mercedes EQS 2021 rijdend achter

Prijzen

Het vlaggenschip van Mercedes’ elektrische gamma is niet de goedkoopste. De basisversie van de EQS, de 450+, kost 117.854 euro, de 580 4MATIC zoekt zijn klanten vanaf 155.606 euro.

Conclusie

Om onze beginvraag te beantwoorden: ja, de nieuwe EQS is uiteraard de S-Klasse onder de elektrische auto’s. Hij biedt niet alleen comfort en luxe op topniveau, maar vult dat aan met technologie en een indrukwekkend rijbereik. Op papier en op de weg.

Pro

Voordelen

 • Indrukwekkend comfort
 • Royale interieurruimte
 • Rijbereik
Contra

Nadelen

 • Geen opbergvak vooraan
 • Polariserende looks
 • Prijs

Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC (2021)

 • Motor: 2 elektromotoren
 • Vermogen: 523 pk
 • Koppel: 855 Nm
 • Overbrenging: vaste overbrengingsverhouding
 • 0-100 km/u: 4,3 s
 • Topsnelheid: 210 km/u
 • Koffervolume: 610 l
 • Batterijcapaciteit: 107,8 kWh
 • Rijbereik: 676 km (WLTP)
 • Verbruik: 21,7 kWh/100 km (gemeten)
 • Catalogusprijs: € 155.606

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance (2023) banner

Test: Mercedes-AMG GT 63 S E Performance, geëlektrificeerde bruut (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
Mercedes-AMG SL 63 (2023) banner

Test: Mercedes-AMG SL 63, vergeet wat je weet (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
Mercedes EQE SUV (2023) banner

Test: Mercedes EQE SUV, copy-paste-paste-paste (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
Ontdek meer