Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Peugeot 508 SW: Halt aan de SUV’s

De SUV’s vreten de klassieke segmenten kaal, ook de traditionele break, vroeger de lieveling van het hele gezin. Peugeot, ironisch genoeg leider wat SUV’s betreft in België, hoopt nochtans dat het die klanten kan terugwinnen met de 508 SW. Hij heeft tal van argumenten bovendien.

Is de Peugeot 508 berline geslaagd in uw ogen? Wat dan gezegd van de break? In alle subjectiviteit: het is lang geleden dat we nog zo’n mooie break onder ogen kregen. Hij behoudt de lage daklijn van de gewone 508, en krijgt zo de allure van een sportieve shooting-brake. Hiermee gaat hij volledig in tegen de heersende trend van de steeds massiever ogende SUV’s. Zijn gespierde lijn, zijn assertieve blik en de achterlichtblokken geven hem een wat Amerikaanse uitstraling, maar dan de coole kant van Amerika. We zijn wel erg ver verwijderd van de koekendoosvormen van de SUV’s.

AS24 - Peugeot 508 SW (8)

Plus est en vous

Peugeot weet voorts nog te verbazen met zijn intussen beroemde i-Cockpit. Die valt voornamelijk op door zijn kenmerkende kleine stuur. Je bent voor of je bent tegen, ik ben alleszins voor. Hierdoor slaagt Peugeot er in zich op een leuke manier te onderscheiden van de concurrentie. Het geeft ook een extraatje aan de rijbeleving, want de 508 SW stuurt directer en levendiger. Wanneer was ook weer de laatste keer dat we een grote constructeur moeite zagen doen om het rijden belangrijk te maken?

AS24 - Peugeot 508 SW (12)

Toch is het niet al rozengeur en maneschijn in dit bewust strak gehouden interieur. Zo zijn de aanwijzingen van de navigatie op de boven het stuur geplaatste tablet onduidelijk in vergelijking met de Duitse concurrentie. Bovendien: waarom wil Peugeot per se de regelingen van de airco in het multimediasysteem onderbrengen? Het is vervelend en kan zelfs gevaarlijk zijn tijdens het rijden. De ‘pianotoetsen’ die shortcuts voor de menu’s brengen, zijn een welkom hulpmiddel. Ze brengen een evolutie in vergelijking met de voorgaande versie van dit systeem, zoals in de Peugeot 308.

AS24 - Peugeot 508 SW (6)

Wat koffer betreft, vestigt de Peugeot 508 SW geen records met zijn 530 liter inhoud. In eigen huis doet de 308 SW met meer dan 600 liter beter. Maar zijn handige vormen blijken bijzonder praktisch in het alledaagse leven. Wie een verhuisbreak zoekt, is er waarschijnlijk aan voor de moeite. Toch doet hij beter dan enkele SUV’s, of het nu de Peugeot 3008 (520 liter) is binnen de eigen familie of de chique Volvo XC60 (505 liter).

AS24 - Peugeot 508 SW (4)

Als een GT

Naast de stijl maakt de Peugeot 508 SW ook het onderscheid met zijn rijdynamiek. Zoals we zegden bij het begin, borduurt de Peugeot 508 verder op de kenmerken van eerdere Peugeots: leuk om rijden, precies sturend en levendig. Dit kan allemaal zonder het comfort op te offeren. Hij heeft een zachte toets die de harde lederen stoelen compenseert. Dit gaat zowel op voor 2-liter HDi met 180 pk als voor de 1,6-liter PureTech benzine met hetzelfde vermogen. We testen beide met achttrapsautomaat. De benzinemotor en de automaat lijken een beter huwelijk en doen de dynamische kwaliteiten van de break beter tot hun recht komen. De motor weegt minder, wat een levendiger 508 geeft. Wanneer je echt het volle pond geeft lijkt de automaat soms te twijfelen met de dieselmotor. Maar wie kilometers maalt zal dit oneindig veel leuker vinden dan eender welke andere SUV. Of het nu voor privé-gebruik is of voor de leasingmarkt: wie al dacht aan een SUV, moet zijn keuze misschien toch nog eens in overweging nemen.

AS24 - Peugeot 508 SW (1)

Peugeot 508 SW 2.0 HDI 180
Motor: viercilinder turbodiesel, 1.997 cc
Pk 177 pk bij 3.750 opm
Nm 400 Nm bij 2.000 opm
0-100 km/u: 8,4 sec
Top: 231 km/u
Verbruik: 4,7 l/100 km
Testverbruik: : 6,6 l/100 km
CO2: 124 g/km
Prijs: 41.552 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Special: 30 jaar geleden – Peugeot 205 Rallye: de andere sportieve 205

Autotests · Peugeot

Test: Peugeot 308 GTI – If it's not broken, don't fix it

Autotests · Peugeot

Test: Peugeot 3008 – Niets te vrezen van de Tiguan

Autotests · Peugeot
Ontdek meer