Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Porsche Cayenne Coupé : Orange is the new black

Veel meer oranje dan onze testwagen wordt het niet. En net als de Netflix-reeks is ook de nieuwe Porsche Cayenne Coupé hipper dan hip.

Porsche heeft zijn tijd genomen om van zijn grote Cayenne een SUV coupé af te leiden. Tijd die het benut heeft om geduldig te evalueren of dit wel een segment was, aan de hand van de verkoopsresultaten die de BMW X6 liet optekenen in de 11 jaar dat hij intussen op de markt is. Met ook de Mercedes GLE Coupé in navolging van de X6 werd duidelijk dat hier wel degelijk nog wat te rapen viel voor premium constructeurs, dus werd het Porsche duidelijk dat het ook de sprong kon wagen. De constructeur uit Stuttgart heeft de tijd nuttig gebruikt, want hij brengt een Cayenne Coupé uit die meer elegantie uitstraalt dan zijn concurrenten, terwijl hij wel praktisch blijft.

AS24 - Porsche Cayenne Coupe (8)

Ballerina

Nadat we eerder al de S en de Turbo konden testen, trokken we nu op pad met de basisversie van de Porsche Cayenne Coupé. Met zijn 3-liter V6 met 340 pk kan je alleen in theorie over een ‘instapmodel’ spreken. Hij spreidt een temperament tentoon dat aangeeft dat hij helemaal volgens het Porsche-boekje ontworpen is. Achter het stuur heb je echt de indruk met een sportwagen te rijden, met een erg fijn afgesteld en goed communicerend stuur. Rekening houdend met zijn omvang voelt hij verbazingwekkend levendig aan.

AS24 - Porsche Cayenne Coupe (6)

Maar we gaan ook niet overdrijven: de Porsche Cayenne Coupé is en blijft een SUV. Het is niet omdat het dak wat lager komt dat hij plots een 911 is. De wetten van de fysica blijven gelden, zeker voor een auto die 2.105 kilogram weegt. Ook de hoge zithouding heeft zijn gevolgen voor wie sportieve plannen heeft. Maar gelukkig zorgt Porsche voor compensatie in de vorm van erg intelligente technologie, zoals de optionele gestuurde ophanging die heel overtuigend de koetswerkbewegingen in toom weet te houden. De remmen blijven zelfs na een martelsessie overeind. Dit alles maakt de Cayenne Coupé verrassend levendig, rekening houdend met zijn gewicht.

Wel hadden we graag een achttrapsautomaat gezien die iets sneller reageerde in de D-stand. Maar met de optionele schakellepels aan het stuur kan je daar zelf een oplossing voor bedenken.

AS24 - Porsche Cayenne Coupe (11)

Indien er maar één mocht zijn

De Porsche Cayenne Coupé is zonder twijfel de meest dynamische in zijn klasse. Dat hij in het echte leven 14 l/100 km verbruikt is een nadeel dat je er graag bij neemt. Wie een goed uitgeruste Cayenne Coupé wil, moet rekening houden met een eindfactuur van 120.000 euro. Dat zijn mensen die niet wakker liggen van het verbruik. Bovendien ziet hij er ook sportiever uit dan zijn concurrenten. Dat geeft hem meer ‘street cred’ in een segment dat een zeker deel van de markt lijkt te overtuigen. Indien er dus maar één SUV coupé zou mogen blijven, dan is het zonder twijfel deze Cayenne Coupé wat ons betreft.

AS24 - Porsche Cayenne Coupe (1)

Porsche Cayenne Coupé
Motor V6 turbobenzine, 2.995 cc
Pk 340 pk bij 5.300 - 6.400 opm
Nm 450 Nm bij 1.340 - 5.300 opm
0-100 km/u 6 sec
Top 243 km/u
Verbruik 11,9 l/100 km
Testverbruik 14,1 l/100 km
CO2 271 g/km
Prijs 87.083 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Porsche 718 Cayman GT4 (2022) banner

Porsche 718 Cayman GT4: racepaard

Autotests · Porsche
AS24 Porsche 911 GT3 2021 banner

Porsche 911 GT3: eindigen met een knal

Autotests · Porsche
AS24-taycan banner

Porsche Taycan Cross Turismo: praktische rugzak

Autotests · Porsche
Ontdek meer