Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Toyota Rav4 – Back to the roots

De Toyota Rav4 is een grondlegger van het SUV-concept zoals we dat nu kunnen. Dan spreken we al van 25 jaar geleden, vandaag kijken we naar de vijfde generatie. Die grijpt terug naar het basisrecept.

Om dat basisrecept te begrijpen, moeten we snel even alle generaties Toyota Rav4 de revue laten passeren. De eerste had een opvallend design en reed leuk, de tweede was klassieker maar nog steeds opvallend en ook fun achter het stuur. Maar met generatie 3 en 4 sloop de bourgeoisie in de Rav4 en werd hij een anonieme gezinswagen… met wat te veel vet rond het middenrif. Comfortabel en rustgevend, dat wel. Maar fun?

In your face

Laat ons beginnen met het uiterlijk. U zal het met ons eens dat hij deze keer niet anoniem blijft. Vooraan heeft hij een erg verticaal gezicht, met opvallend radiatorrooster, hij heeft hoeken, hij heeft body… In sommige opzichten heeft hij wat van een mini-Land Cruiser, wat hem volgens ons een gezonde dosis zelfbewustzijn geeft in het huidige SUV-landschap. Ook in het interieur vinden we die hoekigheid en enkele robuuste details terug die verwijzen naar echte 4x4’s.

De nieuwe Toyota Rav4 beschikt natuurlijk over alle moderne rijhulpen en doet wat dat betreft zelfs beter dan de Range Rover Evoque door als eerste op de markt uit te pakken met een binnenspiegel die kan veranderen in een scherm waarop de achteruitrijcamera zijn beeld projecteert. Praktisch wanneer je op vakantie moet manoeuvreren in auto die tot de nok is volgeladen.

Al zal dat laatste nog niet zo voor de hand liggen, want de Toyota Rav4 presenteert een kofferinhoud van 580 liter. Hij scoort opvallend goed in gebruikscomfort. OK, met een lengre van 4,6 meter mag je dat ook wel verwachten, maar toch: achteraan is de ruimte echt genereus.

Nieuwe hybride

Toyota doet zelfs geen moeite nog een diesel te commercialiseren in Europa. Het Rav4-aanbod bestaat uit een klassieke 2-liter benzine met 175 pk (2WD of 4WD) en natuurlijk een hybride. De Toyota Rav4 mag ook uitpakken met het nieuwe hybride systeem uit de Lexus ES, met een 2.5 benzinemotor en een elektrische motor. Die zijn samen goed voor 218 pk in de Lexus. Maar de Rav4 is een vierwielaandrijver in dit geval, wat een tweede elektrische motor op de achteras betekent, en een gecombineerd vermogen van maximaal 222 pk.

Normaal storen we ons bij sportief rijden aan het lawaai van deze hybride combinatie, maar hier niet. Ofwel zijn we het lawaai intussen gewend – de test met de Lexus ES ligt nog maar twee weken achter ons – ofwel hebben we een oplossing gevonden door snel en vloeiend te rijden. Daarbij moet je de auto zo goed mogelijk op dreef houden, om te vermijden dat je met volgas moet herlanceren. Daarbij konden we vaststellen dat de Rav4 erg acceptabele prestaties voorlegt voor een doordeweekse bestuurder die het af en toe wat plezanter wil maken. Bovendien blijkt zijn onderstel op de taak berekend. Dit is absoluut geen dikkerd. Goed, dit is geen mini-Lamborghini Urus, maar fun staat duidelijk opnieuw vooraan in de definitie van de Rav4. Toyota bezorgt ons een Rav4 die snedig rijdt, evenwichtig is en zich niet zomaar laat inhalen. Echt knap werk.

Bovendien lijkt de klassieke hybride een volgende stap inzake efficiëntie te hebben gezet. Tot hiertoe zijn we nog maar zelden onder de indruk gemaakt van de verbruikscijfers die we in het echt optekenden met dit type hybrides. Vaak zaten ze tussen diesel en benzine is. Bovendien kon je maar beter wegblijven van de snelweg, waar het verbruik snel de hoogte in ging. Maar kijk, met de jongste Honda CR-V hybrid, Lexus EX en nu de Toyota Rav4 zien we op gemengd parcours verbruikscijfers die in het echte leven rond 5,5 l/100 km schommelen. Wat wil zeggen dat een dieselmotor niet beter doet dan deze generatie hybrides in het echte verkeer. Bovendien doet hij er nog een gunstig CO2-cijfer bovenop.

De nieuwe Toyota Rav4 kost met de 2-liter benzine en 2WD 30.650 euro, de 2WD hybride kost 36.020 euro.

Toyota Rav4 AWD-i
Motor: viercilinder benzine + 2 elektrische motoren, 2.487 cc
222 pk bij 6.000 opm
221 Nm bij 3.600 – 5.200 opm
0-100 km/u: 8,1 sec
Top: 180 km/u
Verbruik: 4,3 l/100 km (gecorreleerde NEDC)
Testverbruik: 5,5 l/100 km
CO2 : 100 g/km
Prijs: 42.550 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Toyota Prius (2023) banner

Test: Toyota Prius, de metamorfose (2023)

Autotests · Toyota
Toyota Corolla (2023) banner

Toyota Corolla: tijd voor de opfrisbeurt

Autotests · Toyota
Toyota Corolla Cross (2022) banner

Toyota Corolla Cross: terug naar normaal

Autotests · Toyota
Ontdek meer