Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volkswagen Taigo: logisch vervolg

Met de nieuwe Taigo volgt Volkswagen de trend van de SUV-coupés. De crossover is lager maar ook langer dan de T-Cross, maar offert zijn interieurruimte niet op voor het design. Maar heeft het Duitse gamma echt nood aan nog een compacte SUV?

Pro

Voordelen

 • Ruim voor zijn segment
 • Algemeen comfort
 • Levendige motor
Contra

Nadelen

 • Positie in het gamma
 • Hoge laaddrempel
 • Afwerkingsdetails

Net zoals de monovolume langzaam maar zeker de gezinsbreak verving, lijkt de SUV-coupé de klassieke SUV te vizeren. Die modegril die BMW zowat een decennium geleden introduceerde, vindt nu stilaan aftrek bij de massaconstructeurs. Kijk bijvoorbeeld maar naar Renault en zijn Arkana. VW wil niet zomaar toekijken en waagt zich aan de trend met deze nieuwe Taigo.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 statisch voor

Eigen identiteit

Deze nieuwe SUV-coupé is niet zomaar een variant van een bestaand model met een wat schuinere achterkant. Nee, de Taigo wil gezien worden als een afzonderlijk model, met zijn eigen stijl en zijn eigen afmetingen. Hoewel hij zijn platform deelt met de Polo en T-Cross (het MQB A0-platform), is hij 13 centimeter langer dan diezelfde T-Cross en zelfs 3 centimeter lager. Gelukkig voorzag Volkswagen zwarte kunststof rond de wielkasten, anders zou je de Taigo wel eens kunnen verwarren met een hatchback van Golf-formaat.

Die zwarte bescherming die zowat eigen zijn aan crossovers zie je ook op de deuren en bumpers van de topversie Style. Verder krijg je vooral een auto in vertrouwde Volkswagen-stijl, met (standaard) ledkoplampen met lichtsignatuur die in het radiatorrooster doorloopt. Achteraan is de ‘coupélijn’ relatief weinig uitgesproken, terwijl de kofferklep eveneens een verlichte ledstrook krijgt.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 statisch achter

Copy-paste

Binnenin wil Volkswagen dat we twee dingen opmerken. Eerst krijgt deze nieuwe Taigo na opmerkingen op de afwerking van de T-Cross een dashboard met zachtere materialen. Goed nieuws... maar Volkswagen lijkt de portieren wel vergeten te zijn. Tweede punt: de Taigo is de eerste Volkswagen die een centrale airbag tussen de voorzetels krijgt. Prima voor de veiligheid. Voor de rest lijkt het dashboard niet geleend te zijn van de T-Cross, maar van de Polo. De Taigo krijgt wel een scherm extra: het digitale instrumentendisplay maakt deel uit van de standaarduitrusting, net als het touchscreen van 6,5 duim voor het infotainmentsysteem (8 of 9,2 duim als optie).

Hoewel dit een SUV-coupé is, heeft Volkswagen geen interieurruimte opgeofferd. Ondanks de aflopende daklijn blijft de hoofdruimte prima en biedt de kofferruimte nog steeds 440 liter aan volume, 25 liter minder dan de T-Cross. Het enige minpunt: de laaddrempel blijft relatief hoog.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 interieur

Sharing is caring

Deze nieuwe crossover neemt het moduleerbare platform van de Polo en T-Cross over, dus het is dan ook logisch dat hij ook dezelfde motoren overneemt. Diesels of hybrides, zelfs milde hybrides, zijn evenwel volledig afwezig.

Het gamma bestaat uit twee benzineblokken. De bekende 1.0 TSI-driecilinder produceert 95 of 110 pk. In dat laatste geval kan hij ook worden gekoppeld aan een versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven verzetten. Dat is trouwens de enige mogelijke versnellingsbak voor de andere motor, de 1.5 TSI van 150 pk.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 rijdend voor

Zoals gewoonlijk

Hoewel de stijl van de Taigo lichtjes – heel lichtjes zelfs – breekt met wat we gewoon zijn van Volkswagen, blijft zijn weggedrag netjes binnen de lijntjes die Wolfsburg uitzet. Met andere woorden: de Taigo doet alles goed, maar blinkt in niets uit.

Het resultaat is dus een crossover met een gezond weggedrag, met een precies en aangenaam stuur. Op de snelweg valt ook de relatief goed uitgewerkte geluidsisolatie op, maar de schokdemping blijft zoals gewoonlijk bij Volkswagen aan de stugge kant. Het enige grote minpunt is de relatief trage reactietijd van de DSG-versnellingsbak bij manoeuvres en hernemingen.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 rijdend profiel

Degelijk uitgerust

Met een vanafprijs van 24.215 euro is de nieuwe Taigo amper enkele tientallen euro’s duurder dan de T-Cross. Hij blijft eveneens in de buurt van zijn concurrenten, of die nu Amerikaans zijn of Japans. Tegelijk is zijn standaarduitrusting degelijk, met alle veiligheidsuitrusting inbegrepen. Inclusief die nieuwe centrale airbag.

AS24 Volkswagen Taigo 2021 rijdend achter

Conclusie

Samengetvat is deze Taigo een prima Volkswagen-product. Hij pakt uit met een opmerkelijke SUV-coupé-stijl, maar die blijft zo binnen de perken dat de interieur- en kofferruimte er niet onder lijden. Desondanks is hij niet sportiever of dynamischer, maar bewaart hij het comfort. Maar om de kerk in het midden te houden, is de Taigo een crossover die je met je verstand koopt, niet met je hart.

Volkswagen Taigo 1.0 TSI DSG7 (2021)

 • Motor: 1.0 driecilinder, turbobenzine
 • Vermogen: 110 pk
 • Koppel: 200 Nm
 • Overbrenging: Dubbele koppeling, zeven verzetten
 • 0-100 km/u: 10,9 s
 • Topsnelheid: 191 km/u
 • Koffervolume: 440-1.222 l
 • Verbruik: 5,8 l/100 km (WLTP)
 • CO2-uitstoot: 133 g/km (WLTP)
 • Catalogusprijs: € 26.600

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Volkswagen Golf R: nog steeds een hevig baasje?

Autotests · Volkswagen

Volkswagen Caddy: de perfecte allrounder?

Autotests · Volkswagen

Volkswagen Golf GTI Clubsport: opnieuw een trapje hoger?

Autotests · Volkswagen
Ontdek meer