Audi RS4 te koop: tweedehands en nieuw

Audi RS4

De Audi RS4 is het topmodel uit de middenklasseserie van Audi

Om het sportieve imago van het merk Audi te versterken, gebruikte de fabrikant uit Ingolstadt zijn kennis die oorspronkelijk voor de bouw van de Audi Quattro ontwikkeld was, midden jaren ‘90 voor de constructie van een uiterst goed presterende sportcombi: de in 1994 gepresenteerde Audi RS2. Daarmee begon de traditie van de sportmodellen in de middenklasseserie van de constructeur, die sinds bouwjaar 1999 onder de naam Audi RS4 op de markt kwamen. De Audi RS4-modellen uit de eerste generatie, die tot 2001 gebouwd werd, waren uitsluitend combi’s. Toen in 2005 de tweede RS4-generatie verscheen breidde de fabrikant de collectie echter uit met twee nieuwe carrosserieversies, zodat de Audi RS4 in deze tijd ook als sedan en cabrio van de band rolde. De in een kleine oplage geproduceerde Audi RS4-modellen gelden vanwege hun goede prestaties als de topmodellen uit de Audi A4-serie. Bovendien leverde hun aangepaste technologie de basis voor de sportversies van de Audi A6, die vanaf 2002 als Audi RS6 de collectie completeerden.

Vierwielaandrijving en sportuitrusting voor de Audi RS4

Vergeleken bij de Audi modellen die in grote oplage verschenen, kregen de Audi RS4-modellen talrijke constructieve en technologische modificaties. Als aandrijving gebruikten de ingenieurs V6- en V8-motoren met een grote cilinderinhoud. Een ander kenmerk van de sportmodellen was dat de Audi RS4-modellen uitsluitend met vierwielaandrijving gebouwd werden. En ook het chassis werd aan de performance van het voertuig aangepast. Aan de buitenkant toonden de Audi RS4-modellen hun sportiviteit door middel van karakteristieke designkenmerken zoals uitstekende wielkasten, sportvelgen, voorspoiler, aluminiumelementen en het speciale logo van de RS-uitrusting op de auto’s. Qua interieur onderscheidde de Audi RS4 zich van de Audi A4 door de standaard ingebouwde sportstoelen, een gewijzigde instrumentenoptiek, een anders vormgegeven sportstuur en aluminium pedalen.

Goed presterende motoren voor de Audi RS4

In de tot 2001 geproduceerde eerste generatie van de Audi RS4 kozen de ingenieurs voor een V6-motor met twee turboladers en een cilinderinhoud van 2,7 liter. Hiermee had de Audi RS4 een prestatievermogen van 280 kW (381 pk) en kon de sportcombi in nog geen vijf seconden van nul naar honderd accelereren. De tussen 2005 en 2009 aangeboden tweede generatie van de Audi RS4 was uitgerust met een V8-motor met directe injectie en een prestatievermogen van 309 kW (420 pk). Vanwege zijn hoge toerental werd deze zonder turboladers uitgerust. Deze 4,2 liter motor werd in een gemodificeerde versie ook voor de in 2012 verschenen derde generatie van de Audi RS4 gebruikt.

Nieuwe oplage van de sportcombi Audi RS4 in 2012

De derde generatie van de Audi RS4 werd sinds de zomer van 2012 in Neckarsulm geproduceerd en rolde als sportcombi van de band. Zo haakte hij in op de traditie van de oorspronkelijk alleen als combi geproduceerde RS4-serie. In deze nieuwe oplage hadden de Audi-sportcombi’s voortaan een prestatievermogen van wel 331 kW (450 pk). Ondanks dat de nieuwe modellen iets zwaarder waren, kon de fabrikant de acceleratietijd dankzij een geoptimaliseerde motorperformance met zo’n 0,2 seconden verbeteren. De Audi RS4 sportcombi’s uit 2012 werden voor het eerst ook niet meer uitgerust met een standaard zesversnellingsbak, maar met een dubbele koppelingstransmissie met zeven standen.

Beoordelingen voor Audi RS4

9 Beoordelingen

4,8

Technische gegevens van de Audi RS4

Overzicht van de technische gegevens, zoals verbruik, pk, afmetingen en gewicht

Toon technische gegevens