Ga naar hoofdinhoud
AS24-modelpagina-bmw-e36_01

BMW 3 Reeks (E36)

1 / 6
AS24-modelpagina-bmw-e36_01
AS24-modelpagina-bmw-e36_02
AS24-modelpagina-bmw-e36_03
AS24-modelpagina-bmw-e36_04
AS24-modelpagina-bmw-e36_08
AS24-modelpagina-bmw-e36_09

Sterke punten

  • Romige zescilinders-in-lijn
  • Beschikbaar in verschillende versies
  • Tweedehands relatief betaalbaar

Zwakke punten

  • Goeie exemplaren moeilijk te vinden
  • Roestgevoelig
  • Zwakke score Euro NCAP

BMW 3 Reeks (alle) Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto BMW 3 Reeks (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Tussenpaus eindelijk naar waarde geschat

In 1990 was het een logische evolutie dat de E36-generatie van de BMW 3 Reeks groter, zwaarder, krachtiger en luxueuzer werd dan zijn voorganger. Achteraf torste de E36 jarenlang het imago met zich mee minder goed te zijn dan de E30-generatie die hij opvolgde en de E46-generatie die hij voorafging. Maar de laatste jaren maakt hij dat goed, en valt hij in de smaak bij de liefhebbers.

Interesse in een BMW 3 Reeks (E36)

BMW 3 Reeks (E36) tweedehands auto
BMW 3 Reeks (E36) nieuwe auto

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Tussenpaus eindelijk naar waarde geschat

In 1990 was het een logische evolutie dat de E36-generatie van de BMW 3 Reeks groter, zwaarder, krachtiger en luxueuzer werd dan zijn voorganger. Achteraf torste de E36 jarenlang het imago met zich mee minder goed te zijn dan de E30-generatie die hij opvolgde en de E46-generatie die hij voorafging. Maar de laatste jaren maakt hij dat goed, en valt hij in de smaak bij de liefhebbers.

Goeie redenen

  • Een ruim aanbod aan koetswerkmogelijkheden. De E36-generatie was vooral bekend als Berline en Touring, maar kreeg eveneens een Coupé, een Cabriolet en zelfs een soort hatchback, de Compact.

  • Romige zescilinders-in-lijn. Van de 320i tot de 328i en uiteraard de niet te missen M3: de E36-generatie van de BMW 3 Reeks pakte uit met muzikale en koppelrijke zescilinders, die het toen nog volledig atmosferisch deden.

  • De meest onderschatte M3. Eerst 286 pk, later 321 pk en ook een tijdje 295 pk in de exclusieve M3 GT: de E36 M3 moest de iconische E30 M3 opvolgen en werd daardoor lange tijd genegeerd. Tegenwoordig hebben de liefhebbers de weg naar de E36 M3 wel gevonden.

  • Vergeleken met de E30 zocht de E36-generatie van de BMW 3 Reeks het iets hogerop. Deze generatie is dus iets groter, krachtiger en luxueuzer dan zijn voorganger.

Alle belangrijke gegevens over de BMW 3 Reeks (E36)

Motoren

Ten tijde van de E36-generatie van de BMW 3 Reeks was er nog lang geen sprake van elektrificatie, en ook turbomotoren waren bij BMW nog een nobele onbekende. Het motorgamma bestond dus uit atmosferische vier- en zescilinders-in-lijn op benzine en diesel. Te beginnen bij de 316i, die eerst een 1.6-viercilinder van 100 pk en later een 1.9-viercilinder van 105 pk onder de motorkap had. De 318i puurde 113 pk en later 115 pk uit een atmosferische 1.8, de 318is puurde 140 pk uit een 1.8 en later een 1.9. Als 318ti werd hij ook in de 3 Reeks Compact gebruikt.

Het aanbod aan atmosferische zescilinders-in-lijn, nog steeds de motorspecialisatie van BMW, begon bij de 320i. Die kreeg een 2.0-zes-in-lijn van 150 pk. De 325i haalde 192 pk uit een 2.5-zes-in-lijn, en werd na de facelift opgesplitst: in een 323i (323ti in de Compact), met 2.5 van 170 pk, en in een 328i, met 2.8-zes-in-lijn van 193 pk.

De potente BMW M3 van de E36-generatie gebruikte eerst een atmosferische 3.0-zescilinder-in-lijn van 286 pk. Na de facelift in 1995 zag hij zijn cilinderinhoud toenemen tot 3,2 liter, en zijn vermogen stijgen tot 321 pk. Korte tijd was er ook een hyperexclusieve M3 GT verkrijgbaar, met 295 pk uit de atmosferische 3.0-zes-in-lijn.

Het dieselaanbod was minder uitgebreid. Aanvankelijk beschikte de E36-generatie van de BMW 3 Reeks over één enkele dieselmotor, de 325td. Die haalde 115 pk uit een 2,5 liter grote zescilinder-in-lijn. Later kwamen daar nog een 318tds (met 1,7 liter grote viercilinder-in-lijn van 90 pk) en 325tds (met 143 pk sterke 2.5-zescilinder-in-lijn) bij.

Afmetingen

De BMW 3 Reeks Berline van de E36-generatie had een lengte van 4,43 meter, breedte van 1,70 meter en hoogte van 1,39 meter. De Touring zette identieke afmetingen neer. De Coupé was even lang, maar voegde een centimeter aan de breedte toe en haalde twee centimeter van de hoogte af. De Cabrio haalt met zijn open dak nog enkele centimeters van de hoogte: hij was 1,35 meter hoog. De BMW 3 Reeks Compact hield er tot slot een lengte van 4,21 meter, breedte van 1,70 meter en hoogte van 1,39 meter op na.

Het koffervolume van de 3 Reeks (E36) is uiteraard het kleinst in de Cabrio. Daar bedraagt het door de ruimte die voor de dakconstructie wordt voorzien amper 230 liter. In de Compact krijg je 325 liter, in de Berline en Coupé 435 liter. De Touring houdt het met de rugleuning van de achterbank rechtop op 370 liter, maar met de rugleuning neergeklapt maak je 1.320 liter vrij.

Uitvoeringen

De E36-generatie van de BMW 3 Reeks was er niet zozeer in klassieke uitrustingsversies – de standaarduitrusting hing vooral van de motor af – maar wel in verschillende koetswerkversies. Zo waren de Berline (vierdeurs) en Coupé (tweedeurs) klassiekers , en werden ze aangevuld door de Touring (breakversie) en Cabrio. En dan was er de Compact, een soort driedeursversie die zijn wielbasis en zijn koetswerkonderdelen tot en met de A-stijl deelde met de Berline, maar dan zijn eigen weg insloeg als een soort Coupé zonder koffer. Van alle koetswerkversies behalve de Touring en Compact was de M3-versie de sportieve kers op de taart.

Tweedehandsprijzen

De tweedehandsprijzen van de E36-generatie van de BMW 3 Reeks schommelen heel sterk. Dieselmodellen met hoge kilometerstanden vind je voor een spreekwoordelijke appel en een ei, benzinemodellen met zescilinder en lagere kilometerstanden zijn de laatste jaren opnieuw ontdekt door de liefhebbers, waardoor hun waarde gestegen is. Een 316i of 318i met zo’n 150.000 kilometer op de teller koop je voor zo’n 5.000 euro, een 328i met die kilometerstand gaat voor 8.000 euro en meer. Vind je een zescilinder met lage kilometerstand, dan mag je niet terugschrikken van prijzen van 15.000 euro en meer. De M3 van de E36-generatie heeft intussen de kaap van de 30.000 euro bereikt...

Design-highlights en interieur

De E36-generatie mag dan langer, groter en zwaarder zijn dan de E30-generatie die hij opvolgde, hij houdt er nog steeds de klassieke BMW-looks op na: dubbele koplampen aan weerszijden, het klassieke niervormige radiatorrooster, en de hofmeisterknik in de achterste zijruiten. Binnenin is het dashboard naar de chauffeur gericht, en waren de afwerkingsmogelijkheden legio.

Klassieke looks

Vandaag ligt het bij de BMW 3 Reeks minder voor de hand, maar de E36-generatie speelde met de klassieke BMW-vormelementen. Zo had hij een naar huidige normen bescheiden niervormig radiatorrooster, met aan weerszijden dubbele koplampen achter afdekglas. In profiel zie je in de achterste zijruiten de karakteristieke hofmeisterknik, terwijl de koffer achteraan behoorlijk hoog was. De Coupé had voor het eerst andere afmetingen en eigen koetswerkpanelen, de Compact hield er al helemaal aparte looks op na. De M3 kreeg een sportieve bodykit met aparte spiegels. De bumpers en zijschorten van die bodykit waren ook als optie op de gewone modellen verkrijgbaar.

Op de bestuurder gericht

Binnenin richt de E36-generatie het dashboard meer richting bestuurder dan voordien, terwijl die samen met zijn voorste passagier kon kiezen tussen standaardzetels of sportzetels. Het interieur kon vrij sober of behoorlijk luxueus worden afgewerkt, met ofwel zwarte kunststof of houtaccenten, en met stoffen zetels of een lederen zetelbekleding die er optioneel opvallende kleurcombinaties op kon nahouden.

Rijhulp en veiligheid

De E36-generatie van de BMW 3 Reeks heeft niet de beste reputatie als het op veiligheid aankomt. Hoewel de organisatie er vandaag andere metingen op nahoudt, scoorde de E36 dramatisch in de crashtests van de Euro NCAP. Vooral bij frontale aanrijdingen presteerde de E36 ondermaats. Zaken als ABS en twee airbags waren onder meer wel standaard.

Alternatieven

Hoewel ze iets later op de markt kwamen en vooral de nadruk legden op pure kracht en luxe, zijn de Audi S4 en Mercedes C 43 AMG van eind jaren 90 interessante alternatieven. Iets minder voor de hand liggend maar behoorlijk exclusief en eigenzinnig, is de Saab 9-3 Viggen. Wil je bij BMW blijven voor de zescilinder-in-lijn, manuele bak en achterwielaandrijving, dan kun je eventueel ook kijken bij de opvolger van deze E36, de E46-generatie.

FAQ

Hoeveel kost een BMW 3 Reeks van de E36-generatie vandaag?
Nadat hij jarenlang wat werd genegeerd, hebben de liefhebbers de E36-generatie vandaag ontdekt. Dat betekent dat voor goeie exemplaren, bij voorkeur een Coupé of Berline met zescilinder-in-lijn en manuele bak, je al minstens 10.000 euro klaar moet hebben voor een exemplaar zonder te hoge kilometerstand.
Is de E36-generatie van de BMW 3 Reeks betrouwbaar?
De E36-generatie heeft op twee vlakken een kwalijke reputatie. Op vlak van roestvorming – vooral rond de wielkasten – en op vlak van het Vanos-systeem voor variabele kleplifting. Een zorgvuldig onderhouden exemplaar zou vooral van dat laatste geen last moeten hebben. Voor het overige geldt: hoe nauwkeuriger onderhouden, hoe beter.