Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
gmc-l.jpg

GMC

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

GMC is binnen het GM-concern verantwoordelijk voor vrachtwagens, MPV‘s, SUV’s en pick-ups

Toen het segment van de Sport Utility Vehicles (SUV’s) in Amerika in volle bloei was, was er geen enkele Amerikaanse autofabrikant die af wilde zien van deze voertuigen met hun combinatie van sedancomfort, terreintoegankelijkheid en laad- en trekcapaciteit die vroeger als werkvoertuigen en offroaders gebruikt werden. De General Motors Company had in haar beste tijd zelfs drie merken onder haar hoede die SUV’s en pick-ups in de collectie hadden. Naast de Cadillac Escalade van zijn luxe merk, de al sinds 1969 door dochter Chevrolet geproduceerde klassieker Chevrolet Blazer en het nieuw ontwikkelde merk Hummer, kwam General Motors al aan het begin van de twintigste eeuw met een automerk voor vrachtwagens, die vervolgens vanaf de jaren ’60 ook MPV’s, SUV’s en pick-ups op de markt bracht: GMC. In Amerika werd GMC één van de marktleiders in het onderste en middelste prijssegment en ook in Europa werden de MPV’s, SUV’s en pick-ups van GMC als importvoertuigen aangeboden.


Met de GMC Suburban komt er een voorloper van MPV’s en SUV’s op de markt

Toen General Motors midden jaren ‘30 de GMC Suburban introduceerde, moest het daarbij gebruikte concept (een combinatie van sedancomfort en optimaal ruimtegebruik) zich als veelbelovend voor de toekomst bewijzen. De GMC Suburban ontwikkelde zich zo tot de voorloper van MPV’s, SUV’s en pick-ups en liep al in de jaren ’50 en ’60 met vierwielaandrijving en een rechthoekige, hoge carrosserie vooruit op de typische kenmerken van de latere SUV’s. GMC bood vanaf 2000 als grootste SUV onder de naam GMC Yukon de opvolger van de Suburban serie aan. Iets kleiner was de sinds midden jaren ’80 geproduceerde GMC Jimmy, die in 1998 door de GMC Envoy werd opgevolgd. Deze werd op zijn beurt in 2009 weer opgevolgd door de GMC Terrain. De SUV-collectie werd in 2006 aangevuld met de GMC Acadia, die General Motors als eerste cross-over van GMC presenteerde.


De speciale SUV-modellen en de MPV’s van GMC

Verder kwamen er in de jaren ’90 ook nog speciale oplages van krachtig gemotoriseerde SUV’s op de markt die als GMC Typhoon en GMC Syclone verkocht werden. De MPV’s die GMC als bedrijfswagen of minibus sinds midden jaren ‘60 onder de naam GMC G-serie aanbood waren in eerste instantie voor de Noord-Amerikaanse markt bedoeld. Als opvolger werd vanaf 1996 de GMC Savana gepresenteerd. Als kleinere MPV bood de fabrikant bovendien de GMC Safari aan die tussen 1985 en 2005 in twee generaties gebouwd werd.


De Pick-ups van het merk GMC

De grote pick-ups met het rode GMC-logo op het radiatorrooster, die net als de SUV’s in hoge mate identiek waren aan de zustermodellen van Chevrolet, hoorden sinds de jaren ’60 tot het Amerikaanse werk- en buitenleven. De klassieke pick-ups uit de C/K-serie werden sinds 1960 onder verkoopbenamingen zoals GMC Sierra op de markt gebracht. Als kleinere pick-ups waren de GMC Sonoma en sinds 2004 diens opvolger GMC Colorado in de collectie van de fabrikant opgenomen. Bovendien boden de Amerikanen tot in de jaren ’80 de GMC Sprint en GMC Caballero aan als pick-ups op autobasis.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen